Pingoruïnes op Azeven Noord

Van recentere datum dan de foto’s van de hagedis van gisteren, is een serie van een kuiertje naar één van pingoruïne’s op Azeven Noord. Dit is het nieuwste bedrijvenpark van Drachten, ten noordoosten van het klaverblad A7-N31 (Google Maps)

De term pingo komt van de Inuit (eskimo’s) op Groenland. Vertaald betekent het: heuvel van ijs. De pingo’s in Fryslân werden gevormd in de laatste ijstijd. De grond in Fryslân was indertijd constant bevroren. Op plekken waar het grondwater langzaam omhoog borrelde ontstond een soort ijslens, die de grond naar boven drukte tot een ijsheuvel. Toen het later warmer werd, gleed de grond naar de zijkant en smolt het ijs. Dit heeft zich gevormd tot een waterplas met een aarden wal er omheen. Veel van deze meertjes groeiden later dicht en ook de aarden wal werd vaak vlak geschoven …

Bij de aanleg van het bedrijvenpark begin deze eeuw werden ook drie pingoruïnes in het gebied in hun oude glorie hersteld. In 2008 werden ze overgedragen aan It Fryske Gea, de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. Zodra ik over de brug was gekomen voor een kuiertje bij de pingo, ging een groepje wollige medewerkers van It Fryske Gea er vandoor …

De pingoruïnes zijn door de restauratie drie mooie zoetwatergebiedjes geworden. Verschillende libellen en waterjuffers profiteren hiervan, net als diverse watervogels …

Het was stil op en rond het water. En dat is eigenlijk toch wel verwonderlijk, want de pingo ligt ingeklemd tussen het bedrijventerrein en het altijd voortrazende verkeer op de A7. Alleen een passerende fuut verbrak de weerspiegelingen op het water …

33 gedachten over “Pingoruïnes op Azeven Noord

 1. En daar sta je dan met je vredelievende bedoeling naar de konten van de schapen te kijken. 😉
  Dat is toch wel een goede zet geweest dat ze dit in oude luister hebben hersteld.
  Mooie foto met de fuut en de ´ronde´ rimpelingen in het water.

  Geliked door 1 persoon

  • Mooi meegenomen dat je er weer wat van hebt opgestoken, Dirk.
   Het lijkt zo op de foto’s meer dan het is hoor. Het plekje waar ik de hagedis van gisteren heb gefotografeerd was vele malen mooier. Jammer genoeg ligt dat nu buiten mijn bereik om alleen te kunnen bewandelen.

   Like

   • Afhankelijk zijn van anderen om alleen te gaan wandelen… ’t is zeker niet eenvoudig…
    Mijn echtgenote heeft een dikke 2 weken geleden een hernia opgelopen, ze kan nu amper 1O meter ver stappen, platte rust in een ziekenhuisbed… Nu moet ik hier voor alles zorgen, de fotografie zal voor later zijn. Het kan verkeren zei Bredero…

    Like

 2. Wat is daar heel mooi om te zien. Het is daar ook dan natuurbescherming. Schapen hebben mooie plekje. Daar zie ook soorten vogels te zien. Fuut staat mooi op de foto. Prachtig foto’s. Fijne zonnige dag.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.