Stormschade in ’t Skar

In een klein stukje bos in het Weinterper Skar zijn onlangs kennelijk meerdere bomen omgewaaid. Het is ook een perceel waar in het verleden wel vaker bomen zijn omgewaaid. Verderop in het bos lijkt weinig aan de hand. Als ik er op een goeie dag nog eens terug kom, wil ik daar zeker eens verder naar kijken …


Omdat ik hier al meer dan twee jaar niet meer langs gekomen ben, heb ik geen idee wanneer de bomen zijn omgewaaid. Dat maakt ook niet zoveel uit, maar het doet toch altijd even pijn om een gevelde boom te zien. Laat staan om meerdere omgewaaide bomen tegelijk zo te zien. Maar ook dit is de natuur en ik zie bomen liever zo omgaan dan met de kettingzaag. Van een van de omgewaaide bomen langs het pad heb ik de kluit met de wortels eens wat nader bekeken. Ik verwonderde me er ook in dit geval weer over dat bomen eigenlijk vaak helemaal niet zo diep lijken te wortelen. Of ligt dat aan mij …?

Ik hoop eigenlijk dat Staatsbosbeheer deze bomen mooi laat liggen, zodat het stukje bos zich verder op natuurlijke wijze kan ontwikkelen. En dat verwacht ik eerlijk gezegd ook wel. Als je goed kijkt, dan zie je dat er in dit stukje bos al eerder bomen zijn omgewaaid. Dat is al langer geleden, en dat is goed te zien aan de kluit van die bomen. Die kluiten zijn intussen flink overwoekerd en gaan helemaal op in de rest van het bos …

Afijn, het was tijd om mijn weg te vervolgen, want ik was hier naar toe gegaan voor de dobbe. Terwijl ik verder liep, zorgde de zon ervoor dat het bruine bladerdek op de bosbodem even mooi werd uitgelicht…


Korte tijd later verliet ik het pad in westelijke richting en liep ik over het smalle paadje in de richting van het water. Op de onderstaande foto zie je de originele randwal van de pingoruïne, zoals die ca. 10.000 jaar geleden achterbleef na afloop van de laatste ijstijd. Dat betekent dat ik intussen vlakbij de dobbe ben …

32 gedachten over “Stormschade in ’t Skar

 1. Je hebt de wortelkluit er mooi uitgelicht.
  Er zit een groot verschil tussen de ene en het andere wortelstelsel. Als men ze kwijt wil dan zijn ze wel heel lang. 😉
  Dat er niet veel wortels aanzitten zal vast hebben meegespeeld dat de boom omging.
  Mooi ook om te zien hoe de natuur de omgewaaide boom weer in haar bezit neemt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wel, mij was het ook al opgevallen dat bomen niet zo diep gaan, ik had zelf eigenlijk veel dieper verwacht, toch zeker als je ziet hoe hoog een boom kan komen. Die Pingoruïne was weer iets nieuws voor mij, even opgezocht en weeral iets meer informatie kunnen opslaan in de éne hersencel 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Zolang er rukwinden zijn, zullen er bomen sneuvelen. Je voorlaatste foto vind ik schitterend mooi en je laatste met de pingoruïnes is heel interessant. In het Neigem bos (+- 25km van mijn woning) kan je ook nog de laatste restanten zijn van de ijstijd. De door de gletsjer uitgeslepen dalen en valleien zijn daar nog heel goed zichtbaar, wat ook een heel karakter geeft aan dat bos vind ik.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het is me ook reeds opgevallen dat veel bomen, die door de storm recent geveld zijn, een zeer oppervlakkig maar wel zeer breed uiteengaand wortelstelsel hebben. Van pingoruïnes had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord, weet ook niet of die in onze streken hier te vinden zijn. Bedankt voor deze interessante info Jan.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.