In een klein stukje bos in het Weinterper Skar zijn onlangs kennelijk meerdere bomen omgewaaid. Het is ook een perceel waar in het verleden wel vaker bomen zijn omgewaaid. Verderop in het bos lijkt weinig aan de hand. Als ik er op een goeie dag nog eens terug kom, wil ik daar zeker eens verder naar kijken …

Omdat ik hier al meer dan twee jaar niet meer langs gekomen ben, heb ik geen idee wanneer de bomen zijn omgewaaid. Dat maakt ook niet zoveel uit, maar het doet toch altijd even pijn om een gevelde boom te zien. Laat staan om meerdere omgewaaide bomen tegelijk zo te zien. Maar ook dit is de natuur en ik zie bomen liever zo omgaan dan met de kettingzaag. Van een van de omgewaaide bomen langs het pad heb ik de kluit met de wortels eens wat nader bekeken. Ik verwonderde me er ook in dit geval weer over dat bomen eigenlijk vaak helemaal niet zo diep lijken te wortelen. Of ligt dat aan mij …?



Ik hoop eigenlijk dat Staatsbosbeheer deze bomen mooi laat liggen, zodat het stukje bos zich verder op natuurlijke wijze kan ontwikkelen. En dat verwacht ik eerlijk gezegd ook wel. Als je goed kijkt, dan zie je dat er in dit stukje bos al eerder bomen zijn omgewaaid. Dat is al langer geleden, en dat is goed te zien aan de kluit van die bomen. Die kluiten zijn intussen flink overwoekerd en gaan helemaal op in de rest van het bos …



Afijn, het was tijd om mijn weg te vervolgen, want ik was hier naar toe gegaan voor de dobbe. Terwijl ik verder liep, zorgde de zon ervoor dat het bruine bladerdek op de bosbodem even mooi werd uitgelicht…

Korte tijd later verliet ik het pad in westelijke richting en liep ik over het smalle paadje in de richting van het water. Op de onderstaande foto zie je de originele randwal van de pingoruïne, zoals die ca. 10.000 jaar geleden achterbleef na afloop van de laatste ijstijd. Dat betekent dat ik intussen vlakbij de dobbe ben …

Ik heb weleens gehoord, dat wat er bovengronds is ook ondergronds aanwezig is, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Wel prachtige wortelfoto’s!
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Ria, jouw redenatie gaat duidelijk niet op, althans niet bij deze bomen.
LikeLike
Jammer als gezonde bomen omver zijn gewaaid, maar als ze blijven liggen zorgen ze dan weer voor diversiteit en blijven nuttig. De herfstsfeer in de afsluitende foto’s is prachtig.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel. Ik heb goede hoop dat deze bomen mogen blijven liggen. Ik zal er volgend jaar weer eens een kijkje nemen.
LikeLike
voor een paar dagen, maakte ik nog een wandeling in een privé-bos, waar wel een openbaar wandelpad was
en daar waren heel wat bomen afgeknapt
het gevolg van Eunice, een winterstorm begin 2022
knappe herfstfoto’s Jan
LikeGeliked door 1 persoon
Daar zou je best een gelijk in kunnen hebben, Willy. Dankjewel.
LikeLike
Weer iets bijgeleerd Jan!
LikeGeliked door 1 persoon
Fijn, een mens moet niet te snel uitgeleerd raken. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Je hebt de wortelkluit er mooi uitgelicht.
Er zit een groot verschil tussen de ene en het andere wortelstelsel. Als men ze kwijt wil dan zijn ze wel heel lang. 😉
Dat er niet veel wortels aanzitten zal vast hebben meegespeeld dat de boom omging.
Mooi ook om te zien hoe de natuur de omgewaaide boom weer in haar bezit neemt.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat laatste is het meest boeiende van die omgewaaide bomen. Zo kwamen ze zojuist in ‘BinnensteBuiten’ ook nog voorbij in Gaasterland.
LikeGeliked door 1 persoon
We zagen het net ook op tv.
LikeGeliked door 1 persoon
Wel, mij was het ook al opgevallen dat bomen niet zo diep gaan, ik had zelf eigenlijk veel dieper verwacht, toch zeker als je ziet hoe hoog een boom kan komen. Die Pingoruïne was weer iets nieuws voor mij, even opgezocht en weeral iets meer informatie kunnen opslaan in de éne hersencel 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Je bent niet de enige wat die boomwortels betreft, ik had ze ook dieper verwacht.
Morgen kom ik nog met stukje video over het ontstaan van die pingoruïnes. Altijd de moeite om de hersenen even te prikkelen met wat nieuws. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
De laatste twee foto’s zijn echt mooie herfstfoto’s, wat een kleuren. Ja, volgens mij is de diepte qua wortels voor iedere boom weer verschillend.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Willie. Ik verwonder me er toch vaak over dat ze niet dieper wortelen. Ik weet wel dat het meestal goed gaat, maar je zou toch zeggen, dat wat dieper wortelen de standvastigheid ten goede zou komen. 🙂
LikeLike
Mij lijken die ook altijd redelijk los in de grond te zitten. Je zou toch denken, sommige reuzen bomen… Hopelijk mogen de gevelde vergroeien met het bos. Fijne kleuren in de foto’s.
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je, Joke. Wat dieper wortelen lijkt mij ook beter voor standvastigheid, maar zo werkt het kennelijk toch niet 1 op 1. Ik vermoed dat deze bomen wel zullen blijven liggen. Misschien maakt dit het gebied ineens weer aantrekkelijker voor mij volgend jaar. We gaan het zien.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja dan kan er nieuw leven ontstaan.
LikeGeliked door 1 persoon
Zolang er rukwinden zijn, zullen er bomen sneuvelen. Je voorlaatste foto vind ik schitterend mooi en je laatste met de pingoruïnes is heel interessant. In het Neigem bos (+- 25km van mijn woning) kan je ook nog de laatste restanten zijn van de ijstijd. De door de gletsjer uitgeslepen dalen en valleien zijn daar nog heel goed zichtbaar, wat ook een heel karakter geeft aan dat bos vind ik.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat soort sporen uit lang vervlogen tijden zijn altijd interessant.
LikeLike
Pingoruïnes zijn voor mij totaal onbekend. Maar hier in het zuiden vind je die waarschijnlijk ook nergens.
LikeGeliked door 1 persoon
Voor zover ik weet, zijn ze alleen in Fryslân, Groningen, Drenthe en Overijssel te vinden.
LikeLike
Leuk informatief logje over die bomen en de pingoruine waar ik niets over wist. Dobbe heb ik ook even moeten opzoeken.
LikeGeliked door 1 persoon
Pingoruïnes zijn vooral in de noordelijke provincies Fryslân, Groningen, Drenthe en Overijssel te vinden. Ik denk niet ze bij jullie te vinden zijn. Morgen kom ik nog met een korte video over het ontstaan van pingoruïnes.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi, die oudere kluiten, ze voegen iets toe.
Niet iedere boom wortelt diep, dat klopt. Bij de aanplant zal daar wel rekening mee worden gehouden, neem ik aan.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat laatste zal tegenwoordig vast het geval zijn. Maar ook veranderende omstandigheden, zoals b.v. een andere waterhuishouding en klimaatverandering, zullen een rol spelen, vermoed ik.
LikeLike
Uiteraard, we hebben te weinig grond om in het wilde weg te planten.
LikeGeliked door 1 persoon
Het is me ook reeds opgevallen dat veel bomen, die door de storm recent geveld zijn, een zeer oppervlakkig maar wel zeer breed uiteengaand wortelstelsel hebben. Van pingoruïnes had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord, weet ook niet of die in onze streken hier te vinden zijn. Bedankt voor deze interessante info Jan.
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Rudi. Morgen kom ik nog met een korte video over het ontstaan van die pingoruïnes. Die komen bij jullie niet voor, denk ik, daarvoor kwamen kou en ijs niet ver genoeg naar het zuiden.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is wat ik me hier ook zat te bedenken 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
I’ve seen that happen in woods here.
LikeGeliked door 1 persoon
Stormschade heeft veel te maken met de richting van de wind maar met of zonder schade bossen zijn onze groene long.
LikeGeliked door 1 persoon