Weerbeeld augustus 2010

Augustus 2010 gaat de boeken in als een wisselvallige en erg natte maand. Na de warme en zonnige julimaand, die in ons tuintje een gemiddelde temperatuur van 19,5 ºC opleverde tegen normaal 16,5 ºC, lieten de temperaturen het in augustus behoorlijk afweten. Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur in augustus uit op 16,2 ºC tegen normaal ongeveer 16,6 ºC …

100904-temp-augustus

Augustus telde in ons tuintje 20 zogenaamd ‘warme dagen’ met een temperatuur boven de 20 graden. De zomerse waarde van 25 graden of meer is alleen op 20 augustus gehaald, terwijl we normaal in augustus gemiddeld 6 zomerse dagen van 25 ºC of hoger hebben. Bij het KNMI in De Bilt was de situatie overigens niet veel beter, daar konden slechts twee zomerse dagen worden genoteerd tegen normaal zeven. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op 16,8 °C tegen 17,2 °C normaal. De schapen in het Weinterper Skar hoefden in augustus niet vaak de schaduw op te zoeken …

100809-1350x

Over het algemeen was augustus ook een tamelijk sombere maand. Echt zonnige dagen heb ik niet kunnen noteren, acht keer kon ik een licht bewolkte dag noteren, en verder was het wisselend of helemaal bewolkt. Al die bewolking bracht ook veel regen met zich mee, vooral in de laatste week was het af en toe bar en boos. In ons tuintje is in augustus 156 mm regen gevallen, terwijl ongeveer 60 mm normaal is …

100904-neerslag-augustus

Met die 156 mm mochten we overigens nog niet eens mopperen, want vooral in een strook van west naar oost over het midden van het land heeft de voortdurende regen aan het eind van de maand op diverse plaatsen voor flinke wateroverlast gezorgd …

100904-neerslagkaart-aug

Nadat ik vrijdag 27 augustus ’s middags tussen de buien door een kort  kuiertje had gemaakt in de Jan Durkspolder, besloot ik terug te rijden via de Wâldwei (N31). Dat bleek een goed besluit te zijn, want terwijl ik bij Garijp de autoweg op reed, leverde deze turbulente wolkenmassa me een paar aardige plaatjes op …

100827-1508x

11 gedachten over “Weerbeeld augustus 2010

 1. Inderdaad augustus viel in’t water… Globaal gezien ben ik wat teleurgesteld in de zomer : juli te heet en augustus te somber, nu maar hopen op n goede nazomer.
  Gr, AmaZony

  Like

 2. Het weerbeeld dat je hier schetst komt overeen met mijn beleving, knudde weer in augustus. Maar foto’s nemen van achter het stuur kan eigenlijk niet maar levert wel een heel mooi plaatje op.

  Like

 3. Uit jouw getallen valt af te leiden dat augustus niet bepaald denderend was.
  Toch is het vreemd dat ik, terwijl ik toch iedere dag over die N31 reed, geen enkele keer zo’n machtige wolkenpartij heb gezien. Alleen stapelwolken.

  Like

 4. Het zal je maar gebeuren dat je huis onder water staat. Het was daar bar en boos.
  Wel leuk dat juist op 20 augustus de zomerse waarde werd gehaald en terecht natuurlijk. 🙂
  De foto vanuit de rijdende auto is prachtig geworden.

  Like

Reacties zijn gesloten.