Voer voor vlinders

Helaas moeten we de druivenoogst bij Huize Afanja dit jaar voor het eerst als mislukt beschouwen. Om te beginnen hebben we veel minder druiven dan voorgaande jaren. De meeste druiven die wel aan de struik hangen zien er allerminst aantrekkelijk uit. De vlinders hebben daar echter geen probleem mee …

101004-1345x

Een groot deel van de druiven begon al tijdens de groei te verschrompelen. Veel van de druiven die wel tot volle wasdom zijn gekomen, zijn voorzien van een grijs laagje. Het heeft er alle schijn van dat we last hebben van meeldauw. Daar zullen we volgend jaar dan ook maatregelen tegen moeten nemen …

101004-1346x

Aanstaand weekend komt Tijmen logeren. In voorgaande jaren vond hij het altijd een feest om druiven te plukken, maar dat zal er dit jaar niet in zitten. Als de vlinders straks zijn uitgefladderd, is de rest van de oogst voor de merels en de spreeuwen …

101004-1347x

19 gedachten over “Voer voor vlinders

 1. Het schijnt dat meeldauw vooral voorkomt als de wortels te droog zijn geweest…
  Misschien jammer voor jullie maar wel weer lekker voor al die diertjes natuurlijk!

  Like

 2. Hoe rotter en verschrompeld, des te lekkerder vinden de dieren het. Dat heeft je wel hele mooie foto’s opgeleverd.
  Wel sneu voor Tijmen. Dan moet hij maar de vissen wat extra voer geven. 🙂
  Tegenwoordig heb je dus resistente druivensoorten. Maar dat is zo jammer van de druif die jullie al jaren hebben en zo groot is geworden. Het lijkt erop dat je toch moet spuiten of je moet kiezen voor de biologische dynamische weg en voor de insecten en vogels.

  Like

 3. Jammer voor jou en uiteraard voor Tijmen. Maar je tuin wordt nu wel heel aantrekkelijk voor vlinders en de vogels straks en dat is ook niet te versmaden.

  Like

 4. Ik heb nog wel genoeg druiven hangen,maar vrees ook dat het vogelvoer word.
  Niet zo erg, wel jammer voor ons.
  Gelukkig heb ik er geen meeldouw in, maar echt rijp zijn ze ook nog niet.
  Maar goed, al die tijd genoten van het feit dat ze er zo mooi bij hingen 😉
  groeten.

  Like

 5. De vlinder maken wel veel goed natuurlijk! 😉
  Onze druif hangt vol, maar helaas zijn ze nog zuur, hopelijk maken deze laatste warme dagen nog wat goed!
  groetjes,
  Elmar

  Like

 6. Mooi, die Atalanta. Tot nu toe heb ik dit seizoen nog geen enkele goed voor de lens gehad. Uit bovenstaande reacties lees ik dat je dan misschien druiven in je tuin moet hebben. Helaas, dat zit er niet in. Waarschijnlijk wordt het wachten tot volgend jaar.

  Like

 7. Hallo Jan, ik volg je al een tijdje (stiekem) maar wil nu toch reageren. Je verhaal over de druiven komt me bekend voor, dit is de eerste keer in 10 jaar dat bij mij de druiven meeldauw hebben, mag ik vragen wat voor maatregelen jij daarvoor toepast? Ik hoop dat je me niet al te lastig vindt! Groetjes Nienke.

  Like

  • @Nienke:
   Welkom als minder stiekeme lezeres. 🙂
   Wij hebben nog geen middelen tegen meeldauw toegepast, omdat het ook voor ons de eerste keer is (in 18 jaar) dat we er zoveel last van hebben. We moeten ons er dus nog in verdiepen.

   Like

 8. mooi hé als toch ook de vlinders er plezier van hebben ..
  is bij mij niet veel beter met de druiven , dus weet niet hoor , kan het weer zijn ???
  zie al dat bij jou de atalanta véél geduldiger was ;)))

  Like

 9. De vlinders zullen best dankbaar zijn dat naar jouw oordeel de druiven niet al te best zijn dit jaar. Zij zijn niet kieskeurig en genieten nu van een godenmaal.

  Like

Reacties zijn gesloten.