Voer voor vlinders

Helaas moeten we de druivenoogst bij Huize Afanja dit jaar voor het eerst als mislukt beschouwen. Om te beginnen hebben we veel minder druiven dan voorgaande jaren. De meeste druiven die wel aan de struik hangen zien er allerminst aantrekkelijk uit. De vlinders hebben daar echter geen probleem mee …

101004-1345x

Een groot deel van de druiven begon al tijdens de groei te verschrompelen. Veel van de druiven die wel tot volle wasdom zijn gekomen, zijn voorzien van een grijs laagje. Het heeft er alle schijn van dat we last hebben van meeldauw. Daar zullen we volgend jaar dan ook maatregelen tegen moeten nemen …

101004-1346x

Aanstaand weekend komt Tijmen logeren. In voorgaande jaren vond hij het altijd een feest om druiven te plukken, maar dat zal er dit jaar niet in zitten. Als de vlinders straks zijn uitgefladderd, is de rest van de oogst voor de merels en de spreeuwen …

101004-1347x

19 gedachten over “Voer voor vlinders

 1. Hoe rotter en verschrompeld, des te lekkerder vinden de dieren het. Dat heeft je wel hele mooie foto’s opgeleverd.
  Wel sneu voor Tijmen. Dan moet hij maar de vissen wat extra voer geven. 🙂
  Tegenwoordig heb je dus resistente druivensoorten. Maar dat is zo jammer van de druif die jullie al jaren hebben en zo groot is geworden. Het lijkt erop dat je toch moet spuiten of je moet kiezen voor de biologische dynamische weg en voor de insecten en vogels.

  Like

 2. Ik heb nog wel genoeg druiven hangen,maar vrees ook dat het vogelvoer word.
  Niet zo erg, wel jammer voor ons.
  Gelukkig heb ik er geen meeldouw in, maar echt rijp zijn ze ook nog niet.
  Maar goed, al die tijd genoten van het feit dat ze er zo mooi bij hingen 😉
  groeten.

  Like

 3. Mooi, die Atalanta. Tot nu toe heb ik dit seizoen nog geen enkele goed voor de lens gehad. Uit bovenstaande reacties lees ik dat je dan misschien druiven in je tuin moet hebben. Helaas, dat zit er niet in. Waarschijnlijk wordt het wachten tot volgend jaar.

  Like

 4. Hallo Jan, ik volg je al een tijdje (stiekem) maar wil nu toch reageren. Je verhaal over de druiven komt me bekend voor, dit is de eerste keer in 10 jaar dat bij mij de druiven meeldauw hebben, mag ik vragen wat voor maatregelen jij daarvoor toepast? Ik hoop dat je me niet al te lastig vindt! Groetjes Nienke.

  Like

 5. mooi hé als toch ook de vlinders er plezier van hebben ..
  is bij mij niet veel beter met de druiven , dus weet niet hoor , kan het weer zijn ???
  zie al dat bij jou de atalanta véél geduldiger was ;)))

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.