X2-klasse uitbarsting

Zonnecyclus 24 komt lekker op gang. De reusachtige zonnevlek 1158, die uit meerdere actieve gebieden bestaat en een totale doorsnede heeft van meer dan 100.000 km, blijft maar pruttelen. Na de uitbarsting van zonnevlek 1158 in een M6.6 Flare op zondagmiddag is dezelfde zonnevlek afgelopen nacht rond 2:00 uur opnieuw tot uitbarsting gekomen. Ditmaal was het een echte klapper van de klasse X2 …

110215-1158x

Voor uitbarstingen op de zon is een soort schaal van Richter ontwikkeld, die de uitbarstingen (ook wel Flares genoemd) verdeelt in een A-, B-, C-, M- en X-klasse. Om poollicht in onze regionen te veroorzaken is minstens een grote M-klasse noodzakelijk …

110215-1325x

Volgens Spaceweather heeft de X2-uitbarsting van vannacht een wolk met geladen zonnedeeltjes (een CME – Coronal Mass Ejection) in de richting van de aarde geblazen, en dat maakt de kans op poollicht in onze contreien heel reëel. Het probleem is dat het moeilijk te voorspellen is wanneer zo’n golf met geladen deeltjes bij de aarde aankomt. Dat zou morgen in de loop van de middag of de avond kunnen zijn, en dat zou helemaal niet verkeerd zijn, want als het meezit krijgen we vanaf morgen een paar heldere nachten …

050121-2222x

De laatste keer dat ik poollicht heb kunnen fotograferen, was op 21 januari 2005. Terwijl het elders in het land net op tijd was opgeklaard, moest ik me toen behelpen met bewolkt weer. Uiteindelijk heb ik toen maar een stuk of vijf foto’s kunnen maken waar een groene gloed op te zien was. De bovenstaande foto is daar één van. Hopelijk krijgen we deze week de kans om weer wat kleurrijke nachtfoto’s te maken. Het begint in ieder geval al flink te kriebelen.  🙂

15 gedachten over “X2-klasse uitbarsting

 1. Ik ben bang dat ik iets tever naar het zuiden woon om er iets van te kunnen zien.. Bovendien mijn noordblik is behoorlijk geblokt door een groot gebergte.. En om nou ’s nachts berg te gaan klimmen, lijkt me niet verstandig.
  Dus: Ik hoop dat jij er mooie foto’s van kan maken en ik zo mee kan genieten!

  Like

 2. Waarom vergeet ik vaak op een van de leukste sites te kijken? Omdat je een man bent en mijn voorkeur naar vrouwen uitgaan? Dat kan toch niet waar zijn? Oke mijn voorkeur voor vrouwen is duidelijk maar ik vergeet het soms gewoon. Maakt verder niet uit ik zie nu dat de kans op een hete zomer aanstaande is. Heel veelbelovende Jan….

  Like

  • @Hendrika:
   Zoals ik in het logje al schreef, is het moeilijk om de aankomsttijd van de CME te voorspellen. Veel meer dan ‘ergens tussen 24 en 48 uur’ kan ik er niet van zeggen. Het is afhankelijk van de kracht van de uitbarsting en snelheid waarmee de deeltjes de ruimte ingeslingerd worden. Ik houd het voorlopig op morgenavond.
   Spannend wordt het zeker.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.