De Zwartendijksterschans op

“En zo ontdek ik een stukje Drenthe dat ik nog niet ken. Ziet er wel een stuk authentieker uit dan Bourtange,” schreef Boomkruiper vorige week in een reactie op het logje over de laatbloeiers op de Zwartendijksterschans. Kijk, dat zijn leuke dingen voor een blogger, want als Boomkruiper het niet kent, dan moeten er meer mensen zijn die onbekend zijn met de Zwartendijksterschans. En dus kan ik er best nog het een en ander van laten zien. Laten we beginnen met een bovenaanzicht van de schans zoals die op Google Maps te vinden is …

111024-1500x

De schans bestaat uit een aarden wal, die wordt omgeven door een gracht. Het geheel is in 1593 aangelegd in opdracht van Willem Lodewijk van Nassau om Fryslân te beschermen tegen de Spanjaarden. Er is gekozen voor een strategische plek aan de Zwartendijk, indertijd de enige verbinding door het veengebied tussen Drenthe en Fryslân. De huidige naam van de weg is de Schansweg tussen Een en Een-West…

111024-1503x

Volgt u mij, dan gaan we aan de westkant over de brug om het geheel eens wat nader te bekijken …

111024-1505x

Het eerste dat opvalt bij het betreden van de veste is een aantal schapen. De dieren zijn blijkbaar ingehuurd door Landschapsbeheer Drenthe, dat sinds 1988 verantwoordelijk is voor onderhoud en beheer van de schans …

111024-1506x

Via een paar trappen kunnen we de aarden wal van binnenuit beklimmen …

111024-1601x

Eenmaal boven lopen we in noordelijke richting. Onderweg naar het noordwestelijke uitbouwsel, een zogenaamd bastion, wenden we de blik nog even naar de brug …

111024-1510x

Eenmaal op de punt van het noordwestelijke bastion richten we blik diagonaal over de binnenplaats naar het zuidoosten …

111024-1511x

En hier kijken we vanaf het noordwestelijke bastion naar het uitbouwsel in de noordoosthoek …

111024-1516x

Onderweg naar de noordoosthoek van de schans ontdek ik dat mijn schaduw alweer sneller beneden is dan ik. Het is echter nog niet mijn bedoeling om af te dalen, morgen vervolgen we de rondgang over de Zwartendijksterschans …

111024-1518x

16 gedachten over “De Zwartendijksterschans op

 1. Ha, de schans! In de maanden dat ik bivakkeerde in een recreatiewoning ten noorden van Een fietste ik er altijd langs als ik boodschappen ging doen in Haulerwijk. En bij mooi weer stapte ik daar dan regelmatig even af om te genieten van de rust en de wijdsheid van het landschap, en om de spieren even lekker te rekken op de hellinkjes. Had de indruk dat het ook als ontmoetingsplaats voor jongeren werd gebruikt. Kapvuursporen en bierflesjes en zo.

  Like

 2. Voor mij in ieder geval een onbekend stukje. Mooie foto’s Jan met de schaduwen én de glinstering in het water. Leuk dat daar schapen lopen echt Drents dus.

  Like

 3. Originele naam heeft die weg die er langs loopt. 😉
  De foto met de zon in het water is ook erg mooi, jammer dat die man daar net de auto heeft neergezet. 😉
  Je hebt wel een mooi uitzicht vanaf die dijk.

  Like

 4. Bekend terrein voor mij. We hebben daar vlakbij gewoond en gingen regelmatig op de fiets even langs. Vroeger heel effectief deze wallen. Nu stellen ze niets voor. Nou ja, natuurlijk wel als monument. De schans is prachtig gerestaureerd. Daar in de buurt zijn meer (gedeeltes van) schansen te vinden. Interessant gebied.
  Het valt me op dat er inmiddels veel meer begroeiing is op het middenterrein dan toen ik de schans voor het laatst zag. De schapen hebben dus echt een nuttige functie.

  Like

 5. “om Fryslân te beschermen tegen de Spanjaarden”
  Kom daar nu nog maar eens om.
  Wat zouden we moeten beginnen als de russen komen.
  Met zijn allen in het bastion?
  lachertje.
  Daar waar we de blik nog even naar de brug wenden schiet mijn gemoed vol bij het zien van zoveel schoonheid.
  dat doet me de russen vergeten.

  Like

 6. Een bekende plaats, zo af en toe waai ik daar ook uit. In de fantasie zie je dan die schans in het onbegaanbare moeras liggen. Het is de Spaanse troepen echter wel gelukt om er zonder al te veel problemen om heen te trekken. Misschien komt het nog in je volgende bijdrage maar de laatste keer dat ik er was vond ik dat het houtwerk in de schans wel aan een opknapbeurt toe was.

  Like

Reacties zijn gesloten.