Het vuur is gedoofd

Gistermiddag bedacht ik me, dat ik maar eens moest kijken hoe het ervoor stond met de werkzaamheden van gaswinningsbedrijf Vermilion in de omgeving van Heerenveen. In oktober heb ik daar al eens iets over geschreven onder de titel “Meer werk in de wei”. Tussen Langezwaag en Heerenveen werd indertijd een proefboring gedaan, en vorige week vernam ik dat daar inderdaad gas is aangetroffen. Om te kunnen bepalen of het de moeite waard is om dat gas ook daadwerkelijk te winnen, brandde er sinds vorige week een grote aardgasfakkel …

111129-1421x

In de jaren zestig en zeventig werd er rondom Drachten op diverse plaatsen gas gewonnen. Uit die tijd meen ik me te herinneren, dat dat affakkelen gepaard ging met een enorm donderend geluid. Bij Langezwaag klonk het gisteren heel anders, het was meer een fluitend of een sissend geluid … Het stond trouwens ook op een paar van de containers op het terrein: SIS …

111129-1400x

Over de andere locaties waar Vermilion in september actief was, valt weinig te melden. Ik had verwacht dat de boortoren nu misschien aan de noordkant van de Tjonger zou staan, in de buurt van het Katlijker Schar. Dat bleek echter niet het geval te zijn.  Over de locatie midden in de weilanden ten zuiden van Mildam kan ik alleen zeggen, dat de verbodsborden bij de ingang van het pad daar naar toe zijn weggehaald …

111129-1403x

Over de gaswinlocatie bij Langezwaag is echter wel weer wat melden. Toevalligerwijs kwam ik er vandaag rond het middaguur opnieuw langs, omdat ik onderweg was naar de Ecokathedraal bij Mildam. Tot mijn niet geringe verbazing zag ik dat er met een grote telescoopkraan werd gewerkt …

111130-1206x

Zag ik dat nu goed …? Jawel, de fakkelpijp die gistermiddag nog volop brandde, hing nu – met op de achtergrond het Abe Lenstra Stadion – in de takel …

111130-1207x

En nog geen minuut later zweefde hij door de lucht …

111130-1208x

Was ik gisteren dus net op tijd om die fakkel nog even te zien branden.  🙂

19 gedachten over “Het vuur is gedoofd

 1. toch fijn dat zo`n gaswinningbedrijf met zijn tijd mee wil gaan….. beter een sis dan dat gebrul. want dat is best fiks.
  Wat een toeval dat je er net op tijd was om de vlam te fotograferen.
  Blijft de vraag of er gaswinning zal gaan komen op die plek.

  Like

 2. Je hebt het getroffen dat je het affakkelen nog net hebt vastgelegd en ook vandaag viel je met de neus in de boter bi het wegtakelen.
  De derde foto vind ik erg mooi met die twee pijpen en de vlam.

  Like

 3. Ik weet eigenlijk niet of die gaswinning nu zo’n aanwinst is Jan. Voor het landschap in ieder geval niet. De grote brandende fakkels zien er wel spectaculair uit zo in de lucht ‘hangend’.

  Like

  • @Ada:
   De schade aan het landschap is maar betrekkelijk. Zodra de put in werking is, blijft er weinig maar van over dan een aarden wal van een paar meter hoog en wat hekwerk. Die joekels van windmolens zijn in dat opzicht een groter probleem.

   Like

 4. Gisteravond hebben we dus voor de laatste keer die hele grote vlam kunnen zien toen we terugkwamen uit het midden van het land. Gelukkig dat de vlam gedoofd is, want de avondhemel was wel heel erg verlicht.

  Like

Reacties zijn gesloten.