Relikwie van de Koude Oorlog

Gisteren stond er weer een gezamenlijke fotokuier met mijn fotomaatje Jetske op het programma. Naar aanleiding van de NSS-top over nucleaire veiligheid die gisteren en vandaag in Den Haag plaatsvond, leek het mij wel een aardig idee om er een actuele thematische fotokuier van te maken op de oude ‘nuclear site’ (Google Maps) bij Havelterberg. Van 1961 tot 1992 lag hier in het bos een streng bewaakt Amerikaans depot voor nucleaire munitie …

140324-1128x

Veel Nederlandse militairen, met name dienstplichtigen, draaiden hier in deze periode wachtdiensten. Omdat ik tijdens mijn diensttijd in lichamelijk opzicht ook al niet al te fit was, maar wel slim, had ik een medisch attest voor ‘lichte dienst’ weten te bemachtigen, die me vrijstelde van marsen, wachtlopen en andere ellende, heb ik me altijd kunnen drukken voor deze atoomwacht …

140324-1130x

Van mijn dienstmaten hoorde ik indertijd dat die atoomwacht allerminst een pretje was. Er moesten in weer en wind rondjes worden gelopen in de buitenring rond de mysterieuze bunkers midden op het complex, die eruit zagen als enorme molshopen. In de binnenring zaten de Amerikanen in schuttersputjes en wachttorens met kogelvrij glas, omringd door prikkeldraad met scheermesjes Het z.g. NATO-prikkeldraad). De Nederlanders hadden af en toe het gevoel dat ze als ratten in de val zaten tussen de twee metershoge omheiningen, ’s nachts fel beschenen door neonlicht. En dat ze zowel voor de indringers als voor de Yanks een schietschijf zouden zijn als er wat gebeurde …

140324-1129x

Na het vallen van het IJzeren Gordijn in 1989 kwam er in 1992 een eind aan de nucleaire taken van de Nederlandse landmacht. De Amerikanen haalden hun bommen terug uit de geheime bunkers op de Havelterberg en ’t Harde. Het atoomtijdperk was ten einde. Van de atoomsite bij Havelterberg rest nu nog slechts een rechthoekige zandvlakte …

140324-1132x

In de zuidwestelijke hoek van de oude binnenring staat ter herinnering aan deze periode nog een wachttoren als een eenzaam relikwie van de Koude Oorlog. Na de regen van het afgelopen weekend werd de wachttoren weerspiegeld in één van de grote waterplassen op de vlakte …

140324-1200x

Het is een raar idee om te weten dat er midden op deze vlakte, waar de onderstaande foto is gemaakt, mogelijk tientallen jaren kernkoppen hebben gelegen die samen tien tot twintig keer de explosieve kracht van de Hiroshima-bom hadden …

140324-1157x

De site van Havelterberg kwam in de hoogtijdagen van de vredesbeweging veelvuldig in het nieuws door de vele demonstraties die er plaatsvonden. Het verhaal gaat, dat er in 1980 zelfs een waarschuwingsschot is gelost, toen de demonstranten optrokken naar de poort van de site en begonnen te gooien met o.a verfbommen en stenen …

140324-1148xx

Tegenwoordig wordt de oude atoomsite alleen nog gebruikt door wandelaars en door jongeren die het onderste deel van de oude wachttoren hebben voorzien van graffiti waar kop noch staart aan valt te ontdekken …

140324-1205x

Op de website landmachtspotters.nl stonden wat foto’s, waarop te zien was hoe de site eruit zag ten tijde van de Koude Oorlog. Helaas bestaat de betreffende website niet meer …

140324-1142x

Meer informatie over de beveiliging van de kernkoppen op de Havelterberg is te vinden op de website van het tv-programma “Andere Tijden”, dat hier vorige week in het kader van de NSS-top aandacht aan schonk …

140324-1151x

Voor zover bekend – officieel is het nog altijd staatsgeheim – liggen er momenteel alleen nog kernwapens op Nederlandse bodem op de vliegbasis Volkel. Het wordt tijd dat die ook worden opgeruimd!

17 gedachten over “Relikwie van de Koude Oorlog

 1. Die Andere Tijden moet ik ook nog steeds inhalen…:-)

  Heb wel mee/gedemonstreerd. Was altijd op Tweede Kerstdag, meen ik.

  Weet nog goed, toen ik een jaar of zeven was kwamen er opeens Amerikaanse jongens wonen in het dorp. Doordat ze flink hun best deden bij het opbouwen van het Paasvuur, maakten ze zich in no time behoorlijk populair.

  Like

 2. Boeiend verhaal met wat in en outs over de opslag van kernkoppen bij Havelte. Gelukkig, dat ze nu weg zijn, maar het blijft een vreemde plek met herinneringen die een nare smaak achterlaten.
  Nu die bij Volker nog weg.
  En die graffiti: mensen zijn soms net hondjes. ze zetten hun “geurvlag”, in dit geval hun “tag”.

  Like

 3. speciale beelden van een ietwat desolate plek Jan…

  officieel wil men hier niet ontkennen of bevestigen of er bij ons nog kernwapens zijn..

  maar iedereen weet wel waar ze zijn…

  groeten

  Like

 4. Hoewel het terrein al weer een tijdje verlaten is, is het maar een saaie plek gebleven. Je had verwacht dat er toch wat begroeiing was gekomen en dat het niet zo vlak stuk zand was gebleven.

  Like

 5. Indrukwekkend zoals je het hier schrijft. In de jaren dat de basis er was, was het voor ons voornaam en geheimzinnig terrein.
  De foto’s uit vroegere terreinen zijn indrukwekkend. Gelukkig is het nu een vredelievend stukje natuur, waar ik met jou met plezier heb rondgestruind.
  In woord en beeld een mooi log geworden!

  Like

 6. Je bezocht een bijzondere plek Jan. Opgeruimd is netjes in ieder geval daar. Gelukkig is de top goed verlopen en wellicht kunnen t.z.t. ook de kernwapens in Volkel worden opgeruimd. De wereld zou heel wat veiliger zijn zonder die en alle andere kenbommen.

  Like

 7. Ik heb – een groot deel – van de uitzending bekeken en had op Google maps gezocht naar de ligging. Ik kan me de protestwandeling op 2e kerstdag herinneren, dat was altijd in het nieuws. In onze gemeente had je in het verleden ook een NAVO-depot, en veel Amerikaanse militairen. In de jaren 90 vorige eeuw is dat opgeheven. De opslagbunkers zijn op Google maps terugvindbaar.

  Like

 8. Dit is een specialleke Jan. Gelukkig is die periode voorbij maar in België liggen her en der nog gevaarlijke wapens en heel veel mensen zouden willen dat die er verdwenen. Gelukkig is het nu een wandelgebied en kunnen jullie er van genieten.

  Like

Reacties zijn gesloten.