Gemaaid rietland

Toen ik half februari langs het hoge riet naar de vogelkijkhut ‘Blaustirns’ bij De Tike wandelde, vertelde ik al dat de lokale rietsnijders hun materieel in gereedheid brachten om het rietland van zijn wuivende pluimen te ontdoen …


Vorige week was die klus rond de vogelkijkhut geklaard. Het zicht reikt er weer ver nu, je kunt de hut nu al van grote afstand zien. En als je heel goed kijkt, kun je zelfs het uitkijkplatform bij het strandje aan de Leyensloane aan de andere kant van de Leijen zien. Daarover later meer …

Langs de oever van het meer blijft een randje riet staan. Daarnaast valt hier op dat er om een aantal kleine boompjes heen is gemaaid. Deze boompjes waren blijkbaar al te dik om met de machine te kunnen slechten. Het laat wel mooi zien wat er met rietland gebeurt, wanneer het niet jaarlijks wordt gemaaid. Een paar jaar niet maaien, dan zal zo’n stuk rietland na een paar jaar een bos zijn …

Vanaf het hoge vlonderpad naar de hut kijk ik nog even achterom. Aan de andere kant van het kale rietveld ligt de oogst in grote bossen samengebonden te wachten op vervoer voor verdere verwerking …

Morgen kijken we vanuit de vogelkijkhut even uit over de Leijen …

41 gedachten over “Gemaaid rietland

    • De grote bomen blijven wel in dit rietveld staan. Ik ben wel benieuwd wat ze gaan doen met de kleinere boompjes waar ze omheen gemaaid hebben. Die lijken me namelijk al ouder dan een jaar. Boompjes die in het laatste jaar zijn opgekomen worden wel meegenomen met het reguliere riet maaien, maar deze zijn daar al te groot voor. Ik houd het in de gaten!
      Riet dat langs walkanten in het water staat blijft meestal gewoon staan. Grotere oppervlakten met waterriet worden in De Weerribben wel vanuit een boot gemaaid. Hoe dat hier gaat, weet ik niet.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.