Zoals ik gisteren al vertelde, kwamen de Earnewâldster rietsnijders steeds dichterbij terwijl ik bij het ooievaarsnest stond. Meestal breng ik in het vroege voorjaar samen met mijn fotomaatje Jetske een bezoekje aan rietsnijders in De Weerribben. Dat was er dit jaar nog niet van gekomen, daarom was het mooi om deze mannen nu hier aan het werk te zien …

Weldra kwamen de rietsnijders op hun ronkende machine met de brede vol scherpe tanden uit het rietland tevoorschijn. De rupsmaaier werd gekeerd, waarna de lading pas gemaaid riet naast het pad werd gelost …


Nadat de bak geleegd was, kwamen de mannen naar me toe lopen. Al snel ontspon zich een gezellig gesprek over het fantastisch mooie weer dat het werk voor de mannen een stuk makkelijker en aangenamer maakte. Tot nu toe waren ze niet ontevreden over de oogst, dat was wel eens anders geweest. De stengels waren misschien wat aan de korte kant, maar daar was tegenwoordig ook wel vraag naar …


Corona is gunstig geweest voor de riettelers. Er was vooral minder aanvoer uit m.n. China, en dat had een positieve invloed op de prijsontwikkeling gehad. Hoe genoeglijk we ook stonden te praten over de rietteelt, na enige tijd moest er weer gewerkt worden. De machine werd gestart en nadat de laadbak weer was gesloten, reden ze tussen rondzwevende pluisjes het rietland weer in …

Het is weer mooi om ze aan het werk te zien.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi om deze manier van het oogsten van het riet in je fotoserie te zien. Het is al heel wat jaren geleden dat we dat voor het eerst zagen bij wijlen Klaas de Lange…
Met name in natte landen is het ideaal om met rupsbanden te oogsten. Als ik het, op de bult gegooide, riet zie dan moet er nog wel wat gebeuren om deze netjes aan schoven te zetten om te drogen.
Je laatste foto is een mooie afsluiter.
LikeGeliked door 1 persoon
Nou je het zegt … de eerste keer dat we zo’n rupsmaaier in actie zagen, was inderdaad bij Klaas de Lange. Hij heeft het niet meer meegemaakt, maar hij is wel trendsetter geweest. Deze rietsnijder was ook erg blij met zijn machine, maar om de investering eruit te halen, zal hij nog wel even door moeten gaan, met als het even kan goeie oogsten en prijzen. Maar de mannen waren vooral blij dat ze met dat ze weer met dat mooie weer in de natuur mochten werken.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik lees de reacties hieronder en verbaas me over het feit dat het kennelijk rendabel is riet uit China te importeren. Maar wat ik wil zeggen is wat ik dacht nadat ik dit logje gelezen en gezien heb: wat een gezellig bericht! (Ik hóór hoe de mannen tijdens de schaft in hun boterhammen happen en ruik de koffie uit de thermoskan. 🙂 )
LikeGeliked door 1 persoon
Eerst kwam de concurrentie van geïmporteerd riet uit Polen, daarna kwam het met scheepsladingen vol uit China en tegenwoordig schijnt daar ook nog eens Portugees riet bij te komen. Die globalisering is soms echt gekmakend.
Ik kwam hier vorige week niet tijdens schafttijd, maar fotomaatje Jetske en ik vaak zijn op die manier vaak aangeschoven tijdens schafttijd bij de riettelers in De Weerribben. Bakje koffie, broodje knakworst … afijn, lekker en gezellig, Peter. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Peaceful shots.
LikeGeliked door 1 persoon
Corona bracht ook positieve dingen. Altijd leuk zulke onverwachte ontmoetingen.
LikeGeliked door 1 persoon
prachtig om deze mannen aan het werk te zien het lijkt mij een heel zwaar beroep.
LikeLike
Zo heeft ieder nadeel ook zijn voordelen. Dan is corona toch ergens goed voor geweest.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi werk.om te zien althans.In het echt zag ik het nooit.
Wat de subsidiemaatregelen betreft, daar weet ik geen zinnig woord op te zeggen….. Wie wel?
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ook niet, Bertie, ik hoop alleen dat de rietsnijders in ieder geval een goed belegde boterham kunnen blijven verdienen met landschapsbeheertaken.
LikeLike
Sommige commentaren in dit logje vertellen een akelig rietverhaal én een miskleun van jewelste van de Nederlandse overheid. Matroos Beek legt hier enkele pijnpunten bloot. Ik vind ook dat subsidie van Chinees riet niet kan… Hoeveel smeergeld zouden de politici niet krijgen om dit goed te keuren ??
Hopelijk blijft dit oude rietsnijder vak overeind bij jullie, ook al is het maar om het landschap in ere te houden.
LikeGeliked door 1 persoon
De wereld zit raar in elkaar, maar dat wist ik al. Hetzelfde gaat op voor diverse andere landbouwproducten. De boeren moeten hier straks veel meer biologisch werken, maar met vrijhandelsverdragen met o.a. Canada en Brazilië stromen de goedkopere landbouwproducten hier de supermarkt in.
De riettelers blijven noodzakelijk voor het landschapsbeheer. Zonder rietsnijders verandert een rietveld heel snel in een bos. En dat kan ook niet de bedoeling zijn.
LikeLike
In ons Belgen landje is het idem dito… Goedkoop vlees importeren uit Argentina bijvoorbeeld. En van de andere kant breekt onze regering haar tanden op het stikstof dossier. Ik hoop dat de regering niet zal vallen want dan zitten we van de regen in de drup… electoraal gezien spinnen de extreme niet-centrum partijen hier nu al massa’s garen van ☹
LikeGeliked door 1 persoon
Dat China allerlei technologie levert, en vanalles namaakt dat wist ik al, maar dat ze ook riet leveren ??? en dat gaat dan per boot veronderstel ik – wat een vervuiling !
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, dat gaat met containers vol, Marc. Dat was de afgelopen jaren een stuk duurder door de hoge transportkosten, die prijzen zullen intussen ook wel weer gedaald zijn.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik lees altijd graag over de rietsnijders. Vroeger droomde ik altijd van een rieten dak…
Helaas las ik vorige week dit nieuws waarvan ik bijna van mijn stoel viel. Dit kan men toch niet maken?!
https://www.rtvoost.nl/nieuws/2201371/subsidie-op-je-rieten-dak-maar-alleen-als-het-riet-uit-china-komt
LikeGeliked door 1 persoon
Daar heb ik de mannen hier niet over praten. Het Chinese riet is ze wel een doorn in het oog, maar daar hadden ze de laatste jaren minder last van gehad. Daar staat dan weer tegenover dat er intussen ook import van riet uit o.a. Portugal bij is gekomen. Zij hebben hun hoop vooral gevestigd op subsidiëring in het kader van landschapsbeheer. Zoals het nu nog is, zal het in ieder geval niet blijven.
LikeGeliked door 1 persoon
Altijd leuk om foto’s te zien van die rietsnijders. Een verdwijnend beroep lees ik. Ergens jammer.
LikeGeliked door 1 persoon
Het zal hier nooit helemaal verdwijnen. Het rietlandschap kan niet zonder de rietsnijders, want dan is het binnen de kortste keren allemaal bos en dat is ook weer niet de bedoeling.
LikeLike
Een mooi verslag Jan, zo kunnen de rietdekkers het dak weer op.
LikeGeliked door 1 persoon
zo zien we ze ook eens aan het werk Jan
mooi in beeld gebracht
prettige dag
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Willy. Deze manier van werken met een rupsmaaier heb ik hier al een tijdje niet meer kunnen tonen. Het kwam mooi uit dat ik ze daar zo aan het werk kon zien en dat we even konden bijpraten over de stand van zaken in het riet.
Prettige dag verder.
LikeLike
Gelukkig voor de rietsnijders ziet he weer en de prijs van het riet er nu postief uit en kunnen deze mernsen verder met hun job die dreigt te verdwijnen. Een positief signaal dus
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, die opleving hadden ze ook wel even nodig, want er moet wel wat gebeuren voordat de investering van zo’n rupsmaaier terugverdiend is.
LikeGeliked door 1 persoon
Rietsnijders is weer bezig om te doen. Gelukkig is gunstig geweest voor hun. Tegenwoordig doet machinaal om te doen. Maar niet altijd worden ook met handen gedaan. Leuk om te weten. Mooie verslag heb je gemaakt. Groetjes,
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel. Ja, ook hier is het met het echte handwerk gedaan. En dat vinden de rietsnijders niet erg. Fijne dag verder.
LikeLike
Mooi verslag van een verdwijnend beroep. Voor hen had corona dus een positieve nevenwerking 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel, Rudi, sommige beroepsgroepen hebben van corona kunnen profiteren, dat was ook bij de rietsnijders het geval.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik dacht altijd dat het riet in het water stond en de rietsnijders met lieslaarzen en met messen hun werk moesten doen. Weer wat geleerd.
LikeGeliked door 1 persoon
De tijd dat het rietsnijden echt handwerk was, ligt al enige tijd achter ons. Ook hier heeft de mechanisatie zijn intrede gedaan. Ik heb daar 10 jaar geleden eens een filmpje over samengesteld: https://youtu.be/zWy6tC1BrYg
LikeLike
Leuk zeg. Ik heb de pagina gesaved om de andere filmpjes later te bekijken. Mijn vriend en ik voeren ons zeiljachtje wel eens het riet in om daar wat te euh… recreëren. Kwam er vaak wel zo’n hoog motorjacht de steven richting ons wenden… om dan fluks terug te keren.
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk! Ik herinner me dat ook nog wel uit mijn jongere jaren, ‘rietzeilen’ noemden we het liefkozend. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon