By de Earnewâldster reitsnijers

Zoals ik gisteren al vertelde, kwamen de Earnewâldster rietsnijders steeds dichterbij terwijl ik bij het ooievaarsnest stond. Meestal breng ik in het vroege voorjaar samen met mijn fotomaatje Jetske een bezoekje aan rietsnijders in De Weerribben. Dat was er dit jaar nog niet van gekomen, daarom was het mooi om deze mannen nu hier aan het werk te zien …


Weldra kwamen de rietsnijders op hun ronkende machine met de brede vol scherpe tanden uit het rietland tevoorschijn. De rupsmaaier werd gekeerd, waarna de lading pas gemaaid riet naast het pad werd gelost …

Nadat de bak geleegd was, kwamen de mannen naar me toe lopen. Al snel ontspon zich een gezellig gesprek over het fantastisch mooie weer dat het werk voor de mannen een stuk makkelijker en aangenamer maakte. Tot nu toe waren ze niet ontevreden over de oogst, dat was wel eens anders geweest. De stengels waren misschien wat aan de korte kant, maar daar was tegenwoordig ook wel vraag naar …

Corona is gunstig geweest voor de riettelers. Er was vooral minder aanvoer uit m.n. China, en dat had een positieve invloed op de prijsontwikkeling gehad. Hoe genoeglijk we ook stonden te praten over de rietteelt, na enige tijd moest er weer gewerkt worden. De machine werd gestart en nadat de laadbak weer was gesloten, reden ze tussen rondzwevende pluisjes het rietland weer in …

33 gedachten over “By de Earnewâldster reitsnijers

 1. Mooi om deze manier van het oogsten van het riet in je fotoserie te zien. Het is al heel wat jaren geleden dat we dat voor het eerst zagen bij wijlen Klaas de Lange…
  Met name in natte landen is het ideaal om met rupsbanden te oogsten. Als ik het, op de bult gegooide, riet zie dan moet er nog wel wat gebeuren om deze netjes aan schoven te zetten om te drogen.
  Je laatste foto is een mooie afsluiter.

  Geliked door 1 persoon

  • Nou je het zegt … de eerste keer dat we zo’n rupsmaaier in actie zagen, was inderdaad bij Klaas de Lange. Hij heeft het niet meer meegemaakt, maar hij is wel trendsetter geweest. Deze rietsnijder was ook erg blij met zijn machine, maar om de investering eruit te halen, zal hij nog wel even door moeten gaan, met als het even kan goeie oogsten en prijzen. Maar de mannen waren vooral blij dat ze met dat ze weer met dat mooie weer in de natuur mochten werken.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik lees de reacties hieronder en verbaas me over het feit dat het kennelijk rendabel is riet uit China te importeren. Maar wat ik wil zeggen is wat ik dacht nadat ik dit logje gelezen en gezien heb: wat een gezellig bericht! (Ik hóór hoe de mannen tijdens de schaft in hun boterhammen happen en ruik de koffie uit de thermoskan. 🙂 )

  Geliked door 1 persoon

  • Eerst kwam de concurrentie van geïmporteerd riet uit Polen, daarna kwam het met scheepsladingen vol uit China en tegenwoordig schijnt daar ook nog eens Portugees riet bij te komen. Die globalisering is soms echt gekmakend.
   Ik kwam hier vorige week niet tijdens schafttijd, maar fotomaatje Jetske en ik vaak zijn op die manier vaak aangeschoven tijdens schafttijd bij de riettelers in De Weerribben. Bakje koffie, broodje knakworst … afijn, lekker en gezellig, Peter. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Sommige commentaren in dit logje vertellen een akelig rietverhaal én een miskleun van jewelste van de Nederlandse overheid. Matroos Beek legt hier enkele pijnpunten bloot. Ik vind ook dat subsidie van Chinees riet niet kan… Hoeveel smeergeld zouden de politici niet krijgen om dit goed te keuren ??
  Hopelijk blijft dit oude rietsnijder vak overeind bij jullie, ook al is het maar om het landschap in ere te houden.

  Geliked door 1 persoon

  • De wereld zit raar in elkaar, maar dat wist ik al. Hetzelfde gaat op voor diverse andere landbouwproducten. De boeren moeten hier straks veel meer biologisch werken, maar met vrijhandelsverdragen met o.a. Canada en Brazilië stromen de goedkopere landbouwproducten hier de supermarkt in.
   De riettelers blijven noodzakelijk voor het landschapsbeheer. Zonder rietsnijders verandert een rietveld heel snel in een bos. En dat kan ook niet de bedoeling zijn.

   Like

   • In ons Belgen landje is het idem dito… Goedkoop vlees importeren uit Argentina bijvoorbeeld. En van de andere kant breekt onze regering haar tanden op het stikstof dossier. Ik hoop dat de regering niet zal vallen want dan zitten we van de regen in de drup… electoraal gezien spinnen de extreme niet-centrum partijen hier nu al massa’s garen van ☹

    Geliked door 1 persoon

  • Daar heb ik de mannen hier niet over praten. Het Chinese riet is ze wel een doorn in het oog, maar daar hadden ze de laatste jaren minder last van gehad. Daar staat dan weer tegenover dat er intussen ook import van riet uit o.a. Portugal bij is gekomen. Zij hebben hun hoop vooral gevestigd op subsidiëring in het kader van landschapsbeheer. Zoals het nu nog is, zal het in ieder geval niet blijven.

   Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Willy. Deze manier van werken met een rupsmaaier heb ik hier al een tijdje niet meer kunnen tonen. Het kwam mooi uit dat ik ze daar zo aan het werk kon zien en dat we even konden bijpraten over de stand van zaken in het riet.
   Prettige dag verder.

   Like

 4. Rietsnijders is weer bezig om te doen. Gelukkig is gunstig geweest voor hun. Tegenwoordig doet machinaal om te doen. Maar niet altijd worden ook met handen gedaan. Leuk om te weten. Mooie verslag heb je gemaakt. Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.