Spanning rond het poollicht

Garanties worden niet gegeven wanneer het om weersverwachtingen gaat. Dat geldt voor ons dagelijkse weer hier op planeet aarde, maar dat geldt evenzeer voor verwachtingen m.b.t. het ruimteweer. Na een uitbarsting op de zon in de X-klasse die op de aarde is gericht, hebben we ook in Nederland mogelijk kans om het poollicht te kunnen zien. Of en wanneer het ook daadwerkelijk zover komt, is afhankelijk van diverse zaken, zoals de snelheid waarmee de zonnedeeltjes de aarde bereiken, de dichtheid van de zonnedeeltjes, de richting van het magnetisch veld en niet te vergeten de helderheid van de hemel en de mate van lichtvervuiling. Wil je hier meer over lezen, kijk dan eens op deze pagina

031029-1946x

De ervaring heeft me in oktober 2003 en januari 2005 geleerd, dat de jacht op het poollicht vooral bestaat uit wachten en kijken naar de diverse grafiekjes op internet. Geduld is een schone zaak, en dat heeft me in 2003 na een paar spannende dagen en nachten gedurende twee avonden en nachten een scala aan poollichtfoto’s opgeleverd. De bovenstaande foto toont het eerste poollicht dat ik op 29 oktober 2003 heb mogen aanschouwen bij Uithuizen (Gr). Hieronder staat één van de foto’s die ik een dag later heb gemaakt bij De Deelen …

031030-2110x

Ook ditmaal wordt het geduld van liefhebbers en nieuwsgierigen weer flink op de proef gesteld. De wolk met geladen zonnedeeltjes (CME – Coronal Mass Ejection), die dinsdag omstreeks 2:00 uur van de zon is vertrokken, is nog steeds niet bij de aarde aangekomen. Dat kan betekenen dat de snelheid niet erg hoog is, maar het is ook nog wel mogelijk dat de CME de aarde net mist. Solarstormwatch heeft zijn verwachting omtrent de aankomst van de CME intussen bijgesteld: Solarstorm expected at Earth 09 GMT 18 February. Datbetekent dat we mogelijk opnieuw een nachtje vruchteloos moeten wachten tot ca. 10 uur vrijdagochtend. Of er dan morgenavond nog zoveel van de zonnestorm over is, dat we er hier iets van zullen merken, moeten we ook maar afwachten …

031031-0143x

Of het zo spectaculair wordt als in de vroege uurtjes van 31 oktber 2003 (zie bovenstaande foto), valt zeer te betwijfelen. Maar je weet het maar nooit met poollicht, en ook een beetje poollicht is poollicht! Kortom: ik blijf voorlopig op mijn post om de ontwikkelingen te volgen.

23 gedachten over “Spanning rond het poollicht

 1. Zulke mooie foto’s daar kan ik alleen nog maar van dromen. Ik hoop dat het er nog eens van komt. Daar is de komende jaren best kans op toch, door de 11-jarige zonnepiekcyclus?

  Like

 2. Ik heb net nog even weer in het weiland achter ons huis gestaan om de lucht goed te bekijken.
  Ga toch maar zo op bed.
  Ik las net je reactie bij Bas… Morgen? wordt het dan toch een verjaardagscadeautje? 😉

  Like

 3. even een laatste update : zit hier op een vliegveld net over de grens in Limburg , mist verpest mn uitzicht , heb een hele fotokoffer bij me , maar helaas pindakaas . Misschien klaart het vannacht nog wat op als ik weer thuis ben ( in Heerlen ) . Maar tot nu toe : geen Aurora …

  Like

  • @Bas:
   Jammer, maar mist of geen mist, poollicht is er op dit moment toch nog niet te zien, want de schokgolf is nog steeds niet gearriveerd. Optimistisch blijven, het kan nog steeds, is het vandaag niet, dan misschien morgen wel.

   Like

 4. Ach , ik ben ook al reikhalzend aan het uitkijken , met de hele boel in de aanslag , maar ok , we zien wel . Wat je zegt , licht- en luchtvervuiling , wel of geen bewolking en vergeet de volle felle maan niet . Ik heb er op mijn site ook melding van gemaakt . Zoals het nu uitziet …… het weer speelt volop mee en dat is al een zeldzaamheid . Thumbs up !

  Like

 5. Hopen dat je het niet te spannend maakt, want een langdurige verhoging van de cortisolspiegel is ook niet goed. Dat zul je zeker nadien moeten bezuren.
  Het is dus net als het weer moeilijk te voorspellen. Pas achteraf, hebben ze het goed. 😉
  Hopen dat er nog wat van komt.
  Die onderste foto is echt geweldig.

  Like

Reacties zijn gesloten.