De zon als krentenbol

Eerder deze week twitterde ik al dat zon lekker door blijft pruttelen. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want het is al dagenlang een komen en gaan van zonnevlekken, waardoor de zon er met een beetje fantasie uitziet als een krentenbol …

110307-1500x

Het zijn overigens niet zomaar vlekken, maar ze borrelen en ze bruisen allemaal van de energie. Sinds maandagochtend hebben zich ongeveer 10 forse uitbarstingen in de M-klasse voorgedaan, waaronder een M4 en een M5. Spaceweather meldt vandaag dat er in elk geval één wolk met geladen deeltjes onderweg is naar de aarde. Het zou hierbij gaan om een zeer snelle CME (schokgolf), afkomstig van zonnevlek 1164, die met een geschatte snelheid van 2200 kilometer per seconde naar ons onderweg is. Daarmee is het de snelste CME is sinds september 2005 …

110309-1400x

Deze en op zijn minst één andere CME zou vanavond of morgen mogelijk voor poollicht kunnen zorgen. Of het voldoende is om ook in onze regionen voor een kleurrijk spektakel te zorgen, moet worden afgewacht. Het weer lijkt in elk geval niet echt voluit mee te willen werken, want na een paar heldere dagen en nachten, heeft bewolking op dit moment de overhand …

110309-1523x

Het is in elk geval weer spannend genoeg om de grafiekjes en Twitter vanavond te blijven volgen.

12 gedachten over “De zon als krentenbol

 1. Wellicht als de zon rozijnen in z’n bol had dat de bewolking sneller weg brandt 😉
  Wat een snelheid, ik hoop dat je gisteravond wat hebt kunnen zien én fotograferen.
  groetjes

  Like

 2. Jammer dat er zoveel bewolking is. Hier zie ik strakke grijze lucht. Ben even gaan googlen wat poollicht allemaal doet. En inderdaad… het is een spektakel.

  Like

 3. We wachten wel af Jan, want als het bij jou helder is ..is het hier bewolkt :-)))
  Prachtig om zo’n krenterige krentenbol te zien, ik volg je wel 😉
  Lammer zit al in het gips…met mooie vrolijke lentekleurtjes 🙂

  Dikke knuffel
  Anneke

  Like

 4. Dat klinkt goed nu het weer nog. Het worden in ieder geval weer een paar spannende dagen.
  Wat die krentenbol betreft, qua aantal krenten vind ik het wel wat krenterig. 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.