De eerste libel

Eigenlijk was ik vanmiddag op pad gegaan om oranjetipjes te fotograferen, maar dat viel tegen. Op een veldje in het Weinterper Skar waar voorgaande jaren volop pinksterbloemen bloeiden, en waar dus ook regelmatig oranjetipjes ronddartelden, was nu geen pinksterbloem te zien. Desondanks heb ik er een oranjetipje op de gevoelige plaat vast kunnen leggen. Het is geen superplaat geworden, maar vooruit, het is mijn eerste oranjetipje van het jaar, en dus verdient hij hier een plekje …

110418-1317x

Nadat ik nog een paar vruchteloze pogingen had ondernomen om een witje op de foto te krijgen, ben ik naar de dobbe gescharreld. Daar heb ik op mijn zo geliefde bankje eerst mijn benen weer even wat tot rust laten komen. En dat was geen straf met dit uitzicht, want het is prachtig om te zien hoe het groen aan de overkant tevoorschijn springt …

110418-1336x

Terwijl ik zo wat zat te genieten van de wereld om me heen, zag ik ineens een libel voorbij zweven, de eerste van het jaar! Joepie! Die vreugdevolle aanblik zette me er toe aan om even wat langs de oever van de dobbe te scharrelen. En niet voor niets …

110418-1345x

Na enig zoeken zag ik aan de oostkant van de dobbe een libel aan een lange grashalm hangen. De tere vleugels zaten nog aan elkaar vastgekleefd. Zo te zien was hij pas uitgeslopen en hing hij nu lekker in het zonnetje te drogen …

110418-1343x

Omdat het beestje boven het water hing op een plekje waar ik maar met moeite mijn evenwicht wist te bewaren ten einde droog te blijven, zijn niet alle foto’s gelukt, maar over deze drie ben ik absoluut tevreden …

110418-1342x

Vanmorgen schreef ik in een reactie op Ada’s weblog nog, dat ik me verheugde op het vooruitzicht dat we hier binnenkort de libellen en juffers ook weer kunnen zien vliegen. Maar dat ik ze al zo snel zou zien vliegen, dat had ik toen niet kunnen vermoeden. 🙂

29 gedachten over “De eerste libel

 1. Heerlijk he ! Zag ’t voorbije weekend ook m’n eerste oranjetipje , maar ’t was me jammer genoeg te vlug af, geen foto. Een libel heb ik wel al te pakken gekregen, een rode. En net als bij jou was m’n vreugde groot ; Fascinerende diertje he !
  Groetje,

  Like

 2. Wauw Jan wat een heerlijke dag ……
  Dat tippie heb je er toch mooi opstaan en libelle`s heb ik nog niet ontdekt.
  Kan me het gevoel bij de aanblik van deze belle`s goed voorstellen :-)) je voelt gewoon een huppeltje :-)))
  Super !! prachtplaatjes.
  🙂 Aly

  Like

 3. Je libel is een juweeltje!!!!
  Je krijgt al mooie macro vingertjes 😉
  ik zie dat je er plezier in hebt,
  mooi werk hè…om die priegel dingetjes te kieken.
  En ik geniet heerlijk mee;-)

  Dikke knuffel,
  Anneke

  Like

 4. Een blog waar ik helemaal (een beetje) jaloers van word. Een Smaragdlibel lees ik … die heb ik nog nooit gezien, en dat als eerste libel van dit jaar. Bij mij een paar vuurjuffers tot nu toe maar die zijn lang niet zo bijzonder. Ook op het oranjetipje ben ik jaloers want het is me nog nooit gelukt om die op de foto te krijgen. Rest me nog te zeggen dat het prachtige foto’s zijn.

  Like

 5. Jan wat heb je weer super toegeslagen met je camera. Een superserie die om je vingers bij af te likken is. Scherp, mooi van compo en zalig fotowerk. Ik zie dat ook bij jou het oranjetipje al volop vliegt….

  Like

 6. Ze zijn hartstikke goed Jan! Je bent een bofferd! Moet ook maar weer eens naar de vennen gaan! Ik heb het Oranjetipje hier nog niet gezien. Ik zal toch echt weer eens op safari moeten…

  Like

 7. ik was gisteren ook op zo’n plekje waar ik vorig jaar veel libellen zag, ik hoopte er op maar heb er geen gezien. Deze mooie beestje met een macro shoppen is wel heel erg leuk Jan!

  Like

 8. Geweldig, een gloednieuwe libel net uit de verpakking. Heel mooi. Langs mijn sloot heb ik er nog geen zien vliegen. Wel zat oranjetipjes, maar het staat hier dan ook vol pinksterbloemen en look zonder look.

  Like

 9. Jan, je dag kan vast niet meer stuk. Bofkont dat je wens zo gauw in vervulling zou gaan 😉 maar ik gun het je van harte. Een oranjetipje – zie ik alleen maar rondfladderen en ze vertikken het om te gaan zitten op de vele pinksterbloemen – en dan ook nog een aantal prachtige macro’s van deze libelle. Ik zie het helemaal voor me hoe je vergenoegd op je bankje met dat mooie uitzicht uit hebt zitten rusten.

  Like

 10. wauw jan wat een mooie plaatje, toppie, dat tippie:-)
  wat die hebben echt geen zitvlees hé,
  wat gaaf dat de eerste libel er is, nu kunnen we weer op zoek naar uitsluipingen, dat vind ik zo tof om te zien hé,
  superfoto’s jan, we gaan een heerlijke zomer krijgen let maar op:-)

  Like

 11. Een Smaragdlibel, die zijn altijd vroeg. Zaterdag heb ik ook nog een blik in it Skar geworpen en toen was er nog geen enkele libel of juffer te bekennen. Deze is heel jong, hij is nog niet eens compleet “opgepompt”. Nog ergens een larvehuid gezien?

  Like

 12. jeetje…..Nu AL!!!!

  dat is een verrassing zeg.
  wat een fraaie platen heb je kunnen schieten Jan.
  Snotverpiellekes ik moet toch maar ens over zo`n raynox geval gaan denken.
  helemaal te gek.

  Over de oranjetipjes :
  er fladderen er regelmatig een stelletje door mijn tuintje…maar gaan zitten? HO MAAR!
  maar…vanmiddag heb ik ze kunnen verschalken op de pinksterblommen.

  gekke blommen trouwens…die pinksterblommen.
  hebben zeker geen kalender….

  Like

 13. Supermooi !!!! Ik kijk ook al iedere keer in de vijver, maar helaas hier nog geen juffers of libellen te zien.
  Zie op het momnet ook geen vissen, heb een paar ochtenden een reiger in de tuin gehad, dus of hij heeft ze op of ze zitten verscholen.
  Groetjes en gezellige dinsdag.

  Like

 14. GEWELDIG, je hebt op beide fronten de hoofdprijs verdient. Ere wie ere toekomt.
  Een oranjetipje op de foto is een hele kunst en de eerste libel staat er haarscherp op. 🙂

  Like

 15. En kun je gelijk de voorzetlens op de libel uitproberen (Geert weet ongetwijfeld welke soort dit is :~)). Oranjetipjes heb ik alleen nog maar zien fladderen, ik ben nog niet met de camera ‘op jacht’ geweest. Heerlijk hè, dat frisse lentegroen, genieten!!

  Like

Reacties zijn gesloten.