Terug naar Terschelling

Op de dag waarop de Tour de France van start is gegaan, neem ik jullie nog even mee terug naar Terschelling. Er moeten namelijk nog even een paar losse eindjes worden afgehecht …

Om te beginnen was er de prachtige vlinder die we aantroffen bij de Badhuiskuil.
Frans54 -vlinderkenner bij uitstek- schreef in reactie op de foto’s van die vlinder: “Een foto van de onderkant had het een stuk makkelijker gemaakt, maar op grond van de tekening in de middencel, de postdiscale stippen in voor en achtervleugel (verdeling en formaat)en de zwarte tekening in het discale deel van de vleugels ga ik toch uit van duinparelmoervlinder en niet van grote parelmoervlinder.”

110607-1201x

Nu had ik wel een vlinder waarop de onderkant van de vleugel te zien was, maar die vond ik in eerste instantie net niet scherp genoeg voor publicatie. Natuurlijk heb ik die foto vervolgens naar Frans gemaild, en daarop kreeg ik vervolgens de volgende reactie:

“Duidelijk duinparelmoervlinder. De zilverkleurige vlekken op ca 1/3 van de achtervleugel vormen een nagenoeg aaneengesloten rij, bij de grote parelmoervlinder zijn deze vlekken kleiner en liggen daardoor duidelijk los van elkaar. Zwarte stip aan de basis van de achtervleugel in de middencel ontbreekt weliswaar voorzover dit te zien is(die had direct al zekerheid gegeven) maar dat is vaker het geval. Enige soort waar hij nu nog mee te verwarren zou zijn is de adippevlinder, maar die komt alleen in het zuiden en oosten incidenteel (dwaalgast) voor.”

Daarmee werd mijn eerste vermoeden, dat het hier mogelijk om een duinparelmoervlinder ging bevestigd. Bedankt Frans!

110607-1200x

En dan was er nog het skelet, dat we ongeveer drie kwartier later aantroffen op het strand bij Paal 8, en waarvan wij dachten dat het mogelijk het skelet van een zeehond was …

110607-1308x

Op 22 juni kreeg ik een mailtje van een medewerker van Naturalis in Leiden:

“Ik kreeg van een collega bijgaande foto van het skelet van een bruinvis, die ze maakte op Terschelling tijdens Oerol. Nu zag ik op jouw site een foto van volgens mij hetzelfde skelet. Ik hou de nationale database voor dode walvissen op de Nederlandse kust bij (zie http://www.walvisstrandingen.nl) en wil deze melding graag daarin opnemen. Zou je me kunnen vertellen waar jouw foto precies genomen is, dan kan ik ‘m toevoegen. Mag ik die foto van jouw website kopieren en aan de melding plakken op onze site?”

110607-1307x

Inmiddels staan de foto’s die ik eerder van dit skelet liet zien op de website www.walvisstrandingen.nl. Daar staat ook een derde foto, waarop te zien is dat het skelet tijdens Oerol bij Paal 8 werd tentoongesteld. Het gaat dus niet zoals wij vermoedden om het skelet van een zeehond, maar om de restanten van een bruinvis.

Daarmee verklaar ik het hoofdstuk “Terschelling 2011” gesloten.

18 gedachten over “Terug naar Terschelling

 1. Een indrukwekkend log Jan. PrtaCHTIGE FOTO’S VAN DE VLINDER. eN EEN SKELET VAN EEN BRUINVIS IS ERG BIJZONDER. oOK ERG MOOI GEFOTOGRAFEERD OP DE LAATSTE FOTO.
  Sorry voor de capslock, ik ga het niet opnieuw typen 😉
  Groet, Fokko

  Like

 2. Top dat je afbeeldingen zijn opgenomen op de website van walvisstrandingen.nl Jan.
  De onderste foto is een prachtige plaat. Het laat prachtige details van het skelet zien.

  Like

 3. een bruinvis dus.
  Nou die is lang na zijn overlijden nog prachtig om te zien!
  De vlinder is prachtig!
  Die heb je heel mooi voor de camera gekregen Jan.

  Like

 4. leuk verhaal en grappig dat je er op deze manier toch achter bent gekomen waar het skelet van is
  mooie vlinder foto’s (zie ik persoonlijk iets liever dan een skelet)

  Like

 5. Je ben bij deze bevordert tot een echte strandjutter Jan wat een bijzondere vondsten. Lijkt me toch wel leuk dat op deze manier je foto in een nationale database bewaard zal blijven.

  Like

 6. nou ja,
  ik zie liever dat fladderke fladderen dan het skelet, alhoewel dat op zich ook mooi is, maar ik vind zo’n vis die doorgaat op het strand altijd zo zielig wete je,

  de vlinder… mag bij mijn verzameling:-)))))))))))))))

  laat maar fladderen zou ‘k zeggen:-)

  Like

 7. Amaai dat is nogal wat! Prachtige vlinder en nu weten we ook alweer hoe hij heet.
  Een bruinvis daar moet ik eens voor surfen op het net. Lijkt me een serieuze vis te zijn als ik de grootte van het skelet bekijk.
  Wat een vondsten! Tof!

  Like

 8. Dat was een interessante ontdekking en wat is die vlinder prachtig. Mooie macro opname.
  Fijn weekend.
  PS. Jan bridge jij online? Ik heb geloof ik eens met je gebridged, wel een tijd geleden hoor, Maar later legde ik pas de link.

  Like

 9. Alleen al hierom is het uitstapje naar Terschelling zeer geslaagd. Niet iedere dag vind je een skelet van een bruinvis. En ook niet een mooie duinparelmoervlinder. Schitterend.

  Like

Reacties zijn gesloten.