Verkeerde keuze

Vol spanning hield ik gisteravond alle metertjes en grafiekjes die op poollicht kunnen wijzen in de gaten. Tegen middernacht was het tijd om het veld in te gaan. Toen ik in de auto stapte, fonkelden de sterren hoopvol. Eenmaal buiten Drachten sloeg die hoop echter al snel om in wanhoop. Zodra ik op de open vlakte ten westen van Drachten kwam, reed ik de ene na de andere mistbank in …

Elders in het land leek de bewolking volgens verwachting roet in het eten te gooien. Maar op de iPad, die naast me op de passagiersstoel lag, kwamen op dat moment de eerste poollichtwaarnemingen vanuit Noord-Duitsland en vanaf Terschelling binnen. Voor mij was dat laatste voldoende reden om nog maar een tijdje door te rijden op zoek naar een helder plekje, maar het mocht niet baten …

Toen de activiteit tegen 1:30 uur begon af te nemen, ben ik maar op huis aan gegaan. Daar zag ik dat er o.a. in Noord-Duitsland prachtige foto’s van het poollicht zijn gemaakt. Vanmorgen zag ik dat Peter Elzinga -een oude bekende- kort na middernacht een aantal foto’s van het poollicht heeft gemaakt in de omgeving van Burgum. Gefeliciteerd Peter! Dat is verdorie maar enkele kilometers ten noorden van Drachten. Ik heb dus een verkeerde keuze gemaakt door naar het westen te rijden …

Afijn, het poollichtseizoen is nu echt begonnen, en afgelopen nacht heeft wel weer aangetoond dat het ook in Nederland mogelijk is om poollicht te zien als alle factoren meewerken. Op naar de volgende kans!

21 gedachten over “Verkeerde keuze

 1. 🙂
  whaahha, wat geweldig ja, jawel ik verbaas mezelf elke dag weer , zo ook vandaag 🙂
  ben puur op m’n gevoel af gegaan 🙂

  en mijn gevoel zegt nu dat er hier zo meteen een emmer water uit de lucht komt:-)

  maak er een fijne zondag van jan,.

  Like

 2. zonde dat het je niet gelukt is, en je doet het ook niet even over
  heb er idd ook foto’s van gezien lijkt me geweldig om dit vast te kunne leggen Jan.
  jammer dat het niet gelukt is, maar toch een hele fijne dag!!

  Like

 3. De magie van het moment is mij onbekend Jan. Misschien waren de foto’s voor jou niet het belangrijkst maar toch wel jammer dat we niet kunnen meegenieten van jou moment. Moet zeggen dat je er wel veel voor over hebt.
  Ook opstaan voor dag en dauw en hopen op een fraaie zonsopgang, meestal valt dat tegen, en als je dan ergens in the middle of nowhere staat denk ik ook aan m’n warme bed dat ik voor nop in de steek liet 😦

  Like

 4. Ik had wel gezien dat het redelijk onbewolkt was maar ik vond het net wat te fris worden om Drachten uit te fietsen, iets wat ik sowieso in het donker al liever niet doe. Maar het was, aan de foto’s uit Burgum te zien, deze keer wel de moeite waard geweest (als ik tenminste wel de goede richting had gekozen 😉 )

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.