Skywatch Friday 157

Mijn Skywatch Friday van vandaag lijkt op mijn SWF van vorige week. Toen liet ik hier een supralaterale boog of 22º boog zien, vandaag een ander optisch fenomeen dat daar wel wat op lijkt. Terwijl ik gistermiddag in de tuin zat, verscheen er een parhelium of bijzon. Zo’n haloverschijnsel kan gezien worden wanneer een lage zon door losse cirruswolken schijnt, bijvoorbeeld in een melkwitte namiddaglucht. Het zonlicht wordt gereflecteerd en gebroken door ijskristallen en wordt gesplitst in verschillende kleuren, zoals bij een regenboog. In tegenstelling tot een regenboog ontstaan bijzonnen als bijna-horizontale gekleurde vlekken of staven aan de beide kanten van de zon, rond een hoek van 22 graden. Ze verschijnen vaak bij een weersverslechtering, en dat klopte ook gisteren weer …

Today’s Skywatch friday looks a lot like last weeks SWF. Last week I showed a colorful arc in the sky, today it’s another optical phenomenon. When I was sitting in the garden yesterday afternoon, a sundog appeared in the sky. Sundogs may appear as a colored patch of light to the left or right of the sun, 22° distant and at the same distance above the horizon as the sun, and in ice halos. They can be seen anywhere in the world during any season, but they are not always obvious or bright. Sundogs are best seen and are most conspicuous when the sun is low….

110804-1734x

En zo ziet hij eruit als je er wat verder op inzoomt …

And this is what it looks like when you zoom in on it …

110804-1735x

Op de laatste foto is aan beide kanten van de zon een vage bijzon te zien …

On the last photo you can see a faint parhelium on both sides of the sun …

110804-1740x

Wil je meer Skywatchfoto’s zien? Klik dan op het logo …

Wanna see more Skywatch photos? Just click the logo

Skywatch Friday

Prettig weekend! … – …Enjoy your weekend!

14 gedachten over “Skywatch Friday 157

 1. Alsof een kunstenaar de lucht wilde gaan schilderen en geen tijd meer had.
  Jij bent heel opletten Jan….ik heb het niet gezien
  Het filmpje van Ajeetje is prachtig”

  Like

 2. Ik weet hoe je van tijd tot tijd de lucht afspeurt naar dergelijke verschijnselen, ik ben er soms getuige van. 🙂
  Het is mooi te zien dat je het verschijnsel hebt gezien en vastgelegd.
  Een fijn weekend en ook de hartelijke groeten aan Aafje.

  Like

 3. Die bijzonnen zijn nepzonnen Jan hahahaa:-))
  Hier heeft ie zich af en toe laten zien …
  Klein regenbuitje maar ik klaag niet ,)
  Mooie opname van dit natuurverschijnsel.
  Gr. 🙂 Aly

  Like

 4. ik heb daar eerlijk gezegd nooit bij stil gestaan maar nu ik dit ziet,ik kom erachter dat als ik niet beter op gaat letten er heel veel mooie dingen aan mijn neus voorbijgaan.

  Like

 5. Het effect wel degelijk te zien.
  Heb ook eens even een kijkje genomen op skywatch. Als ik goed heb gelezen kan je daar dus een linkje plaatsen naar een weblogitem. Dat item moet natuurlijk wel een landschapsfoto zijn met nadruk op lucht, wolkenpartijen en weersverschijnselen.

  Like

Reacties zijn gesloten.