Een witje en een blauwtje

Het is dit weekend vlindertelweekend, daarbij is het de bedoeling om een kwartier lang alle vlinders te tellen die je in je tuin ziet fladderen of zitten. Wel, daar ben ik over het algemeen snel klaar mee, want met een gemiddelde van pakweg twee vlinders die ons tuintje dagelijks aandoen, moet ik al heel veel geluk hebben om in dat ene kwartiertje tussen de buien door een vlinder te zien …

110804-1549x

Donderdagmiddag lukte het me om een klein koolwitje te fotograferen, terwijl het diertje zich tegoed deed aan de bloemen van één van de vlinderstruiken. Het viel nog niet mee om hem enigszins acceptabel op de foto te krijgen, want de wind deed bloemen en vlinder regelmatig heftig heen en weer zwiepen. Toen ik hem eindelijk echt scherp in beeld had, dook de vlinder met zijn kopje onder in de bloem, waardoor er een stukje van zijn rechter vleugel buiten beeld viel …

110804-1550x

Gistermiddag lukte het me eindelijk om het blauwtje, dat zich regelmatig even in ons tuintje laat zien, in beeld te vangen. Deze kleine, o zo onrustige fladderaar, waarvan ik denk dat het een vrouwlijk boomblauwtje is, was me in de afgelopen weken steeds te snel af …

110806-1605x

Ook nu nam het beestje weer niet de tijd om even rustig te poseren. Nadat ik de bovenstaande foto had gemaakt, vloog hij meteen weer op. Amper een meter verderop streek hij weer neer op een plant. Daar kon ik nog net één foto maken, voordat hij weer over de schutting naar de buren verdween …

110806-1607x

22 gedachten over “Een witje en een blauwtje

 1. Ik had vroeger een vlinderstruik, maar die is helaas gestorven. Maar de vlinders blijven evengoed komen hoor. De koninginnenpage komt ook dikwijls zijn ronde doen, maar die is heel moeilijk vast te leggen op foto. Groetjes.

  Like

 2. Ha Jan heb enorm genoten van je foto’s en filmpje. Wat heb je oa weer een supermooie macro’s. Heel zachtjes aan pruttelt mijn motertje weer wat. Heb nog steeds computerproblemen helaas dus als ik nu naar het scherm kijk is het net alsof ik de bril van een ander op heb. Niet bevorderlijk. In de zonloze dagen deze zomer heeft mijn camera vakantie gekregen. Wat hadden we qua licht een suffe tijd. Ongelooflijk! Zuig nu met volle teugen het landschap met het gouden graan en de bruine aardappelvelden weer op. En ook het licht en de Hollandse wolkenluchten zijn er weer.

  Like

 3. Jan wat prachtig..ben vandaag ook op wandel geweest en heb heel wat vlinders gezien en gefotografeerd..maar aan de jouwe kan ik niet tippen
  De vleugeltjes open heel moeilijk want ze gaan zitten en dan gaan de vleugeltjes meestal dicht

  Like

 4. Geteld !en gefliepst …..lucky man
  Jan wat schitterende macro`s
  Zo dichtbij krijg ik ze echt niet hoor.
  Hier niets gezien :(((( nix noppes nada
  Te veel wind en regen!?
  🙂 Aly

  Like

 5. @Henk Jonkvorst: je moet het dan ook niet zien als een exacte telling maar meer als de meting van de trend: vergelijking met eerdere jaren geeft wel degelijk een idee van de ontwikkelingen. Hetzelfde geldt voor de jaarlijkse tuinvogeltelling in de winter. Vaak wordt ook vooral gekeken naar het aantal soorten en aantal individuen per tuin. Dat het in jouw tuin en in die van de buurman deels dezelfde vlinders zijn maakt dan voor het resultaat niet uit.

  Like

 6. Wat prachtig Jan, zo teer.
  Heb hier net 2 vlinderstruikjes geplant, dus nog weinig te verwachten.

  Kwam je tegen n.a.v een artikel van Rug, ontrafelen van spreeuwenzwerm mysterie.

  En ja, toch wel heel voorzichtig ben ik weer begonnen 🙂

  Like

 7. Ik ga voor bovenste foto Jan, scherpte het mooist ingesteld en prachtig met het doorschijnende licht.

  Dat vlinders tellen weet ik niet hoor. Stel jij de vlinder in jou tuin telt waarna de vlinder over de schutting naar de buren verdwijnt en daar vervolgens opnieuw wordt geteld etc etc 🙂

  Wat ik wel weet is dat er een stuk minder vlinders voorkomen dan in m’n kindertijd

  Like

Reacties zijn gesloten.