Bezoek aan een biovergistingsinstallatie

Hoewel het de afgelopen week weer tijd was om even pas op de plaats te maken, besloten mijn fotomaatje en ik onze afspraak donderdag toch maar door te laten gaan. Met een zonnige dag in het vooruitzicht stelde Jetske voor om naar een fotolocatie te gaan die zich goed leende voor een strakblauwe lucht, en waar ik bovendien niet ver zou hoeven te lopen. En dus stapte ik donderdagochtend tegen tien uur in de auto voor een ritje naar de Kop van Overijssel. Laaghangende bewolking leek Jetske’s plan te willen bederven, maar vlak nadat ik Wolvega was gepasseerd, brak de lucht in één keer open …

121122-1210x

Na de koffie troonde Jetske me mee naar het boerenbedrijf van één van haar vele familieleden. Daar aangekomen keek ik mijn ogen uit. Dit was geen boerenbedrijf meer, dit was een agro-industrieel complex. Achter de kippenstallen en de aardappelloodsen die we al eens eerder samen hadden bekeken, was de laatste maanden een grote biovergistingsinstallatie gebouwd. Van één van de medewerkers kregen we een rondleiding over, door en langs de enorme installatie. Omdat het terrein nog bestraat moet worden, kregen we het verzoek om alleen detailfoto’s te maken, zodat de troep op het erf buiten zicht zou blijven …

121122-1207x

In een biovergistingsinstallatie wordt mest in combinatie met landbouwproducten zoals maïs en gras omgezet in biogas. Het biogas wordt in een generator omgezet in duurzame elektriciteit, die aan het stroomnet wordt geleverd. De restwarmte wordt o.a. gebruikt voor de verwarming van de kippenstallen op het bedrijf …

121122-1214x

Nadat we een tijdlang op het dak van de centrale unit tussen de vier grote silo’s hadden staan fotograferen, kregen we de gelegenheid om die centrale unit, die in feite het hart van de vergistingsinstallatie is, te bekijken …

121122-1248x

De verschillende ruimten in de centrale unit van de vergistingsinstallatie werden goeddeels in beslag genomen door pijpen, buizen, leidingen, kranen, motoren en metertjes …

121122-1221x

Tot slot mochten we nog even een blik werpen in een gebouwtje dat los staat van de vergistingsinstallatie. Deze ruimte, waar horen en zien je verging, werd vrijwel helemaal gevuld door een gigantische generator, die me nog het meest deed denken aan een grote scheepsmotor …

121122-1245x

Het programma KRO Reporter heeft onlangs onder de titel “De biogas beerput” een interessante reportage uitgezonden over biogasinstallaties. Daarin werd het overwegend positieve beeld van biovergisting toch aardig bijgesteld. Biogasinstallaties verwerken volgens deze reportage op grote schaal illegaal afval. In Nederland ontstaat o.a. risico op grote bodemverontreiniging en gevaar voor de volksgezondheid door biovergisters, als het toezicht op deze sector niet wordt verscherpt …

121122-1238x

Even voor de goede orde: de boeren met een biovergistingsinstallatie zijn over het algemeen te goeder trouw, maar zij vallen ten prooi aan diverse duistere praktijken in de handel in afval en mest. In de reportage van Reporter komt ook een boer aan het woord, die er spijt van heeft dat hij aan de biovergisting is begonnen. Volgens KRO Reporter staat in een intern politiedocument: “De leveranciers van vergistingsmateriaal vervalsen documenten van producten om zo illegaal afval te kunnen mengen. De tussenhandelaren doen alles om snel geld te verdienen …”

121122-1231x

Hoe dan ook, ik vond het absoluut de moeite waard om eens te zien wat er zoal gebeurt en schuil gaat achter die grote silo’s. Dank voor de gastvrijheid en de rondleiding. Als het hele complex volgend jaar klaar is, hoop ik er nog eens een kijkje te kunnen nemen met mijn fotomaatje.

17 gedachten over “Bezoek aan een biovergistingsinstallatie

 1. Indrukwekkend. En toch vind ik dat dit soort installaties op een industrieterrein horen en niet op het platteland. Gelukkig is een vergistingsinstallatie bij mij in de buurt – op het platteland – afgeblazen (http://www.coevordenhuisaanhuis.nl/?n_id=247432) en een andere op een andere locatie ook in de directe omgeving kreeg geen vergunning. En een andere installatie in de omgeving – kwam voor in de uitzending, naar ik heb gehoord – is failliet en ligt stil. Veroorzaakte veel overlast in een naastgelegen woonwijk.

  Like

 2. Heb de oorbeschermers erbij opgezet. Hoop toch dat de geluidssterkte de rust op het platteland niet gaat overheersen. Op zich is het natuurlijk wel een uitvinding mits er eerlijk mee wordt omgegaan. Nog even afwachten dus …

  Like

  • Toen we het gebouwtje met die enorme dreunende motor binnen stapten, werd ik verrast door het geluid dat er werd geproduceerd. Buien het gebouwtje was dankzij uitstekende geluidsisolatie helemaal niets van te horen van het lawaai. En ook de stank van de mest werd keurig binnen de silo’s gehouden. 🙂

   Like

 3. Heel indrukwekkend om dit van dichtbij te bekijken Jan.
  Mooie Strakke foto`s zowel binnen als buiten.
  Je fotomaatje lijkt wel klein tussen deze giganten.
  🙂

  Like

 4. Fraaie serie Jan. Vooral foto 4 vindt ik errug mooi en je hebt daar een superstrakke compositie gemaakt van de pijpen/leidingen.
  Een strakblauwe lucht is hier helemaal op z’n plaats ….. goed gezien

  Like

 5. Ondanks de negatieve publiciteit doet het niets af aan de ondernemersgeest van ‘onze’ boeren. Ik vind het een compliment waard, want innovatief is het.
  Heel interessant om dit eens van dichtbij te bekijken.

  Like

 6. een interessante uitstap Jan, zoiets zou ik ook wel willen bekijken…

  misbruiken zijn er zowat overal, zeker niet goed te praten…

  een logje zoals ik het graag zie

  fijne (stormachtige?) avond

  Like

Reacties zijn gesloten.