Man overboord!

Twee weken geleden heb ik een tijdlang op de Heerenzijlbrug ten zuiden van Terherne gezeten. Daar vandaan heb je naar het oosten zicht over de Terkaplesterpoelen en naar het westen heb je in de verte zicht op het Sneekermeer. Op basis van de buienradar had ik gehoopt dat er een bui over het Sneekermeer zou trekken die me misschien een paar aardige foto’s zou opleveren. Dat viel echter tegen, want de bui hield een westelijker koers aan …

140815-1423x

Ook zonder die bui was er echter genoeg te zien, want al snel was het een komen en gaan van zeilboten en andere pleziervaartuigen op de Zoutepoel, zoals het water tussen de brug en het Sneekermeer heet …

140815-1425x

Terwijl ik daar lekker in het zonnetje zat te fotograferen, zag ik vanuit een ooghoek dat er in de verte een zeilboot voer die wel erg scheef hing …

140815-1426x

Toen ik de bewuste boot in beeld kreeg, kon ik net niet meer vastleggen hoe scheef hij over het water ging. Op de onderstaande foto is nog net het opspattende water te zien, dat werd veroorzaakt door de val van het topje van de mast in het water …

140815-1434x

Terwijl één van de opvarenden op de omgeslagen boot probeerde te klauteren, zwom een tweede bemanningslid naar de andere kant van de boot …

140815-1436x

En dan denk je, dat er onder watersporters wel een soort code zal zijn om elkaar zo snel mogelijk te hulp te schieten in dit soort gevallen. Voor de opvarenden van rode zeilboot met zeilteken UFO leek een dergelijke code in elk geval niet van toepassing te zijn, want zij voeren verschillende keren voorbij, zonder ook maar iets te doen …

140815-1439x

Na enige tijd kwam er uiteindelijk toch hulp opdagen, een kleine snelle boot ging op weg naar de omgeslagen boot…

140815-1441x

Vanaf de andere kant naderde intussen een zeilboot, waarvan de zeilen werden gestreken …

140815-1445x

En de UFO … die bleef maar zeilen alsof er niets aan de hand was. Dat vind ik dus echt raar …

140815-1452x

wordt vervolgd

15 gedachten over “Man overboord!

 1. Een mooi schouwspel Jan. Erg jammer dan de UFO niet op zn minst even vraagt of alles goed gaat. Als het goed druk is kan de trailerhelling daar ook voor de nodige vermaak zorgen 😉

  Like

 2. Was je onverwachts een ramptoerist. 😉 Je trof het maar met zo’n voorstelling. Voor de betrokkenen wel sneu.
  De man van de UFO bleef maar de andere kant opkijken…
  Het valt overigens niet mee om met een zeilboot een bepaalde koers te varen, in bovenstaand geval moest hij er al laverend naartoe. Of de UFO had gewoon geen zin. Dan is een motorbootje gemakkelijker. Bij zeilen is de kans vrij groot dat je omslaat. Op foto 5 is goed te zien dat ze in ieder geval een waterdichte ton (wit met rood) aan boord hebben. In die drijvende ton doe je de papieren, telefoon, camera etc. in. Als het goed is … Het ziet er allemaal wel dramatisch uit, die heb je niet zo weer in de benen. Ik ga snel naar het vervolg.

  Like

 3. Met een big smile je verhaal gelezen en foto’s bekeken 🙂 Riakristelijn omschrijft al zo ongeveer wat ook in mij opkwam. Uit je verhaal proef ik een vervolg want ik ben toch wel een beetje benieuwd hoe je zo’n volgelopen boot weer overeind krijgt

  Like

 4. Spannend, een vervolgverhaal 🙂
  In die ufo zit al een ouder echtpaar en het is een huurbootje denk ik, ze zullen misschien niet bij machte zijn iets te doen. Zo kan je er vanalles bij gaan vezinnen natuurlijk. Misschien hebben zij ook wel voor hulp gebeld.

  Like

 5. lijkt me een beetje aso jan om als je collega zeiler zo omgaat zomaar voorbij te zeilen..
  hmm ik voor ufo dat hij zelf nooit in nood komt,
  gelukkig is het voor de heren in de boot alleen maar een nat pak geworden

  Like

 6. Van je medezeilers kun je dus ook niet alles verwachten. Ik ben altijd bang dat ik met pech kom te staan want tegenwoordig stopt ( op Ton na ) geen mens meer om een handje te helpen.
  Jammer dat de lucht niet wilde dien wat je gehoopt had maar al met al heb je toch weer een mooie serie. Ach…als je er op uit gaat tref je altijd wel iets maar dit is wel echt spectaculair.

  Like

 7. Een mooi verslag heb je ervan gemaakt. Het komt steeds vaker voor dat mensen er gewoon naar staan te kijken en niet meer helpen. Zelfs bij ongelukken op de weg rijdt men er gewoon omheen.

  Like

Reacties zijn gesloten.