Een huisje op de vlakte

Omdat het mooi en lekker weer was, en omdat ik toch aan de overkant was, heb ik zaterdagmiddag nog even een kuiertje gemaakt op de zuidelijke oever van de Tjonger. Eenmaal aan de zuidkant aangekomen heet het riviertje overigens ineens niet meer de Tjonger, maar de Kuinder of Kuunder (kaartje Google Maps). De Tjonger vormt namelijk een taalgrens: ten noorden van de rivier is het Fries de belangrijkste voertaal, aan de zuidkant ligt het  Stellingwerfse taalgebied, met een heel andere tongval en woordenschat. Dat is ook de reden dat er twee namen voor hetzelfde riviertje zijn: elk taalgebied heeft zijn eigen naam …

141122-1451x

Op deze foto’s is mooi te zien hoe eenzaam en alleen het voormalige sluiswachtershuis op de Friese vlakte staat. De naaste buren wonen op een boerderij, die ca 500 m ten noorden van de sluis staat. Verder is er kilometers in de omtrek geen huis of boerderij te bekennen …

141122-1452x

Morgen bekijken we het voormalige sluiswachtershuis nog even van wat dichterbij, want ik kom er op weg terug naar de auto toch weer langs.

22 gedachten over “Een huisje op de vlakte

 1. Een van de eerste Friese uitdrukkingen, die ik leerde, was “op ‘e romte wenje”
  Daar moet ik onmiddellijk aan denken als ik bovenstaande mooie foto’s zie.

  Like

 2. Heel sfeervol, die wat dampige omgeving.
  Wij hebben daar heel vaak gefietst, toen we nog in Wolvega woonden. Ik hou van het vlakke land.

  Like

 3. Ik vind het leuk om je foto’s te bekijken. Hoewel ik nooit in Friesland gewoond heb ben ik wel voor 50% Fries (mijn vader was een volbloed Fries haha) en daarom voelt het voor mij altijd een beetje als mijn vaderland als ik er kom. Doordat veel familie er niet meer is komt dat er nu niet zoveel meer van.

  Like

 4. Oh ja wat betreft de tongval, ik werd van de week nog een keer uitgelachen omdat ik iets zo mooi in het Fries zei. De klank deed ik net niet goed. Het stellingwerfs is voor een Fries vaak lastig, het zit hem letterlijk in de tongval.

  Like

 5. Het doet me denken aan de toeristen die aan mijn moeder in de zomer vroegen: “Woont u hier ’s winters ook?”
  Eenzaam, maar wel een prachtig uitzicht naar alle kanten.

  Like

 6. De weidsheid van het alleen wonen en in een brede omgeving is leuk in de zomer maar ojee in de winter! De wind giert rond het huis, het waait er dwars doorheen en als er sneeuw valt zoals vroeger of enkele jaren terug, ben je totaal geïsoleerd en valt de elektriciteit uit en dan maar verwarming vinden :-).

  Like

 7. Dat jullie al die namen nog kunnen onthouden zeg pffff 🙂 En om het dan helemaal moeilijk te maken, zijn er nog verschillende namen voor dezelfde plaatsen. Daarmee dat ik tijdens mijn vakantie enkele jaren geleden steeds de weg kwijt was.
  Mooie foto’s, wel eenzaam wonen.

  Like

Reacties zijn gesloten.