Overstekende otters

Toen ik gisterochtend voor het eerst dit jaar op pad ging om een fotokuiertje te maken, wilde ik in elk geval even naar de Headammen. Langs deze weg, die de zuidelijke grens van de Jan Durkspolder vormt, is onlangs een plaats ontdekt waar regelmatig otters (Lutra lutra) met gevaar voor eigen leven de oversteek wagen, een zogenaamde otterwissel. Daarom heeft de provinciale natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea hier dinsdag twee waarschuwingsborden geplaatst, die automobilisten ertoe moeten aanzetten om ter plaatse langzamer te rijden. De borden zijn betaald door Stichting Ynnatura, een samenwerkingsverband van zo’n veertig bedrijven die It Fryske Gea steunen …

150107-1158x

Sinds 2002 is de otter weer terug in Nederland, en het gaat goed met het dier: de totale populatie in ons land wordt momenteel op ruim 100 dieren geschat, waarvan een groot deel in Fryslân en de Kop van Overijssel leeft. Helaas worden veel otters slachtoffer van het voorbij razende verkeer. Op heel veel plaatsen kunnen dieren zoals de otter (nog) niet veilig de weg passeren …

150107-1226x

Het plaatsen van waarschuwingsborden is de eerste, en goedkoopste maatregel om otterlevens te sparen. In feite is het slechts een noodmaatregel, want hierbij blijven de otters afhankelijk van de wellevendheid en de oplettendheid van automobilisten. Een betere, maar ook aanzienlijk duurdere oplossing is het aanleggen van een tunnel onder de weg door. Omdat er in 2014 op verschillende plaatsen zulke tunnels voor otters en/of dassen zijn aangelegd, zal ik daar binnenkort ook eens een voorbeeld van tonen …

150107-1201x

25 gedachten over “Overstekende otters

 1. Deze waarschuwingsborden zouden toch moeten volstaan zou je denken. Immers aan dit weggetje komt geen scheurend doorgaand verkeer, want aan dit voor gemotoriseerd verkeer sowieso doodlopende weggetje (en buiten het hoogseizoen ook voor fietsers en voetgangers) ligt letterlijk een handvol boerderijen en daarachter nog idem aan de Hegewarren en de Sitebuorren. Dus alleen inwoners, bezoekers van die inwoners en natuurliefhebbers komen hier, lijkt me. En die zullen die borden wel ter harte nemen toch…

  Like

 2. Of dit bord plaatsen de goedkoopste maatregel is nog even de vraag…., want in 2002 werd een dergelijk bord geplaatst aan de Hogeweg in Noordwest Overijssel. Dit bord werd gestolen en weer een nieuwe geplaatst en weer gestolen en weer een nieuwe geplaatst en weer gestolen. Toen heeft men maar besloten om geen bord meer te plaatsen. Nu zijn we er inmiddels al achter dat er in Noordwest Overijssel een verzamelaar van borden woont getuige de diefstal van het bordje met “Nederland” en het bordje met “Twitterhut”. Ik hoop dat die bordendief niet uitwijkt naar Friesland en dat ze het bord heel goed hebben verankerd.

  Geliked door 1 persoon

 3. Onlangs zag ik op het journaal dat de rechter heeft bepaald dat er tunnels voor de otters moeten worden gebouwd om ze beter te beschermen. Prijs per tunnel is ongeveer 400.000 euro. Tel dat even naast de vele miljoenen die inmiddels zijn uitgegeven voor het inrichten van natuurgebieden voor een beestje dat je overdag vrijwel nooit ziet. Tussen Staphorst en Meppel heeft men notabene pal tussen twee snelwegen ook zo’n dure plas ingericht voor otters.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik ben met je eens dat er hier en daar behoorlijk met geld gegooid wordt bij diverse natuurcompensatieprojecten, het project dat jij noemt lijkt me daar een goed voorbeeld van. Maar nu we de otter weer in ons land terug hebben gebracht, hebben we wel een verplichting om die prachtige dieren hier ook de ruimte te bieden om op een zo veilig mogelijke manier te leven.

   Geliked door 1 persoon

 4. Dan wordt er zo veel moeite gedaan om de otter te herintroduceren en dan sneuvelen er een aantal in het verkeer…
  We weten trouwens niet half hoeveel dieren er aan het verkeer ten offer vallen….
  Ben benieuwd naar de ottertunnels

  Geliked door 1 persoon

 5. Heel mooi dit Jan, werk zelf als vrijwilliger bij Natuurmonumenten en bij ons in het Harderbos zijn er zeer vele bevers aan het knagen, c.q. burchten bouwen. Ook zo’n mooi imposant gezicht die verzameling afgeknaagde en kaalgevelde bomen. gr. peter

  Geliked door 1 persoon

 6. Een plaatselijke snelheidsbeperking is niet duur, zolang er geen tunnel is zou dat geen gekke oplossing zijn. Of gewoon die weg een paar winters niet onderhouden, ik zie sporen van repatatie. Otters zijn zulke leuke deren, in de onlanden zijn verschillende filmpjes gemaakt van oa spelende otters, geweldig dat ze weer voorkomen in deze contreien.

  Geliked door 1 persoon

   • Sterker nog: een 30 km-zone en een op die beperkte snelheid ingericht weggedeelte zijn een Siamese tweeling. Of allebei wel of allebei niet. In de tijd dat ik nog in een Dorpsraad zat kreeg ik dat nl. weleens te horen van een gemeente en/of politie, die zeiden als de weg er niet op is ingericht gaan wij niet handhaven, want dan haal je toch bakzeil bij de rechter als het erop aankomt, want die stelt dat als voorwaarde voor handhaving.

    Like

 7. Een mooi initiatief van die natuurvereniging. Maar zoals je zegt Otters zelf kunnen niet lezen en zal het hier enkel en alleen van de chauffeurs afhangen om deze plaats met de nodige voorzichtigheid door te rijden. Zo’n tunnel is natuurlijk al een stuk beter. Benieuwd hoe ze het daar in Friesland aanpakken.
  Tof dat je weer op de been bent en je eerste fotokuiertje hebt gemaakt. Hop naar een tweede.
  Hier zal het vandaag niets worden want 1: Ik heb vandaag avonddienst en 2: De pluvio staat hier momenteel al op 9.2 mm.

  Grt-jes en fijne dag Jan.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.