‘Zie het hok’

Had ik al eens verteld dat we een medeblogger in ons midden hebben, die al jarenlang bezig is om zo mogelijk alle transformatorhuisjes in ons land op foto’s te verzamelen …? Het is wel zo! Die blogger heet Sjoerd, een Limburger van Fries afkomst, en hij heeft in de loop der jaren al enige honderden transformatorhuisjes (kortweg: trafohuisjes) verzameld op zijn site bVision. nl.

Transformatorhuisjes zijn onderdeel van het elektriciteitsnetwerk. De transformator in het huisje zet elektriciteit met middenspanning (meestal 10 kilovolt) om in laagspanning van 230 volt. Dat is de spanning op de stopcontacten in huis.

In de loop der jaren heb ik al verschillende trafohuisjes aangeleverd. Wanneer ik eens een interessant trafohuisje tegenkom, maak ik als het even kan een tussenstop, zodat ik wat foto’s kan maken om Sjoerd zijn collectie verder aan te vullen …


Vorig jaar december kwam ik langs een huisje waar ik in de afgelopen 35 jaar al vele tientallen malen langs ben gekomen. Het staat bij een driesprong tussen de dorpen Oudega, Nijega en Opeinde. Zo lang ik me kan herinneren, zat het aan alle kanten onder de graffiti, waardoor het er altijd wat treurig en verloederd bij stond. Kijk hier maar op Google Streetview

Maar in december was dat ineens anders. Op drie zijden van het gebouwtje is een mooie kleurige muurschildering met gedichten aangebracht. Op de foto’s hierboven is het gedicht op de oostzijde te lezen. Morgen bekijken we de noord- en westkant van dichtbij, en dat wordt vuurwerk …

– wordt vervolgd

40 gedachten over “‘Zie het hok’

 1. Pingback: ‘Frjemde fûgels’ | Afanja's Weblog

 2. Wat mooi Jan! En wat een goed dat je Sjoerd van nieuwe huisjes voorziet. Ik zit nu te denken dat in mijn buurt ook een bijzonder trafohuisje staat, misschien iets voor Sjoerds blog. Ik ga nu op zijn weblog kijken en ik ben benieuwd naar het vervolg van je verhaal.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een origineel idee om die huisjes te gaan fotograferen. Misschien kwam het ook mede daardoor dat iemand op het idee kwam om de huisjes een extra tintje te geven, wie weet…. Als dat gebeurt zoals in het voorbeeld dat jij hier gevonden hebt, dan juich ik het zeker toe ! Wat we tot hiertoe van je te zien kregen bij dit huisje lijkt me heel veelbelovend !

  Geliked door 1 persoon

 4. Toch leuk dat je mij de eer hebt gelaten om het als eerste te publiceren. Het is een bijzonder huisje. Het staat hoog op de lijst, en zeker voorzien van deze muurgedichten.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik kan geen trafohuisje passeren of ik denk aan de passie van Sjoerd. 😉
  De laatste tijd reed ik meerdere malen tussen Heerenveen en Leeuwarden en daar staat bijvoorbeeld een trafohuisje tussen het spoor en de snelweg.
  Maarre, ik heb nog nooit zo´n mooi beschilderd trafohuisje gezien als deze.

  Geliked door 1 persoon

 6. Op die manier wordt iets saai en kleurloos toch nog iets mooi en kleurrijk. Hier bij ons werd tijdens volle lockdown het initiatief ‘Tour elentrik’ gelanceerd. Hierbij werden nuts- en electriciteitskasten ook in een ander, kleurrijker jasje gegoten. Het deed me er een beetje aan terugdenken, mooie initiatieven vind ik dat. Zo ook het gedicht hier. *fan*

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.