‘Frjemde fûgels’

We pakken de draad weer op bij het kunstig beschilderde transformatorhuisje bij de driesprong tussen Oudega, Nijega en Opeinde. Nadat we gisteren het gedicht aan de oostzijde hebben bekeken, richten we ons vandaag eerst op de noordelijke voorgevel van het gebouwtje …


Op de gevel zijn de silhouetten van een boom en een aantal vogels te zien tegen een achtergrond van regenboogkleuren. Op de deur staat het Friestalige gedicht ‘Frjemde fûgels’ van Andries de Jong. Nu zou ik voor de vertaling van het gedicht simpelweg kunnen verwijzen naar Google Translate Frysk, maar wetend dat daar bij de meesten niets terecht zal komen, heb ik zelf maar even een vrije vertaling van het gedicht gemaakt …

Op de westgevel van het trafohuisje staat Meneer Voltage. Een gedicht van Erik de Boer over dit heerschap is te lezen tegen de achtergrond van het silhouet van meneer Voltage, die op knetterende wijze het elektriciteitsnetwerk in bedrijf lijkt te houden …

Alsof dat alles nog niet genoeg is, verwijst een qr-code onderaan de muurschildering ook nog naar een bijbehorend muziekstuk van de kunstenaar getiteld ‘Mr Voltage’

39 gedachten over “‘Frjemde fûgels’

 1. Wauw dit is echt supermooi gemaakt zeg. En dan het prachtige gedicht erop gemaakt. Daar kan je niet zomaar voorbij lopen. Hier houdt ik dus ook heel erg van dat men zo een gebouwtje een mooi kleuurijk geheel geeft.

  Geliked door 1 persoon

  • Het initiatief om het ruim 100 jaar oude trafohuisje op te knappen kwam van de overburen, heb ik begrepen. Zij hebben contact opgenomen met de energieleverancier en de gemeentedichter. Hoe de financiering is geregeld, weet ik niet, maar ik neem aan dat de energieleveranciers en misschien de gemeente een bijdrage hebben geleverd.

   Like

 2. Schitterend, de kleuren en daarop de serieus goede gedichten. En eens te meer zie ik hoe mooi je kan dichten in het Fries, klanken die niet terecht kunnen in je mooie (!) vertaling, âld en kâld en wrâld en taalgrapjes als Fan protters mei in protte wille. Prachtig. O ja, nog steeds roep ik wel eens als me een bericht onaangenaam treft tegen imaginaire toehorenden: Blinder! Hoe is’t mei de holle! 🙂 Ook mooi is mijnheer Voltage, de notie dat hij pake en beppe al van stroom voorzag en als in oeroude sagen van witte wieven en veengeesten over de velden zweeft.

  Geliked door 1 persoon

 3. Vooral de voorgevel vind ik schitterend. Mooie vogels op een kleurrijke achtergrond. Ik wil graag in de leer bij Teunis Spits , hij geeft workshops, maar toch net iets te ver.
  Het gedicht is ook leuk.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.