Ingehaald door tijd en temperatuur

Rond 8:30 uur werd er gisterochtend een flinke bouwradio in de tuin gezet. Daarmee kon de klus beginnen. Ondanks mijn toch betrekkelijk raadselachtige beschrijving van de werkzaamheden, die er vervolgens gedurende 12 uur in huis en tuin werden uitgevoerd, wist Ria er toch uit op te maken wat er gebeurde …

Kort nadat ik in 2004 de diagnose MS had gekregen, adviseerde de neuroloog ons om de problemen maar niet meer op te zoeken door nog op vakantie naar het warme Zuid-Frankrijk te gaan en maar alvast eens na te denken over de aanschaf van een airco. Dat laatste heb ik 19 jaar tegen kunnen houden, en al die jaren hebben we warmte ook niet meer opgezocht met zonnige vakanties in zuidelijker oorden. Intussen is de warmte ons echter steeds meer op gaan zoeken. Nu het aantal warme en tropische dagen in onze regionen steeds verder toeneemt, kom ik er niet meer onderuit. Vorig jaar zomer was het echt niet meer te doen. Om het leven ook de moeite waard te laten zijn bij temperaturen boven de 23°C, hebben we gisteren een aircosysteem laten installeren …

65 gedachten over “Ingehaald door tijd en temperatuur

  1. Een foto die me eerder deed denken aan een bouwsel op de Verbeke Foundation in Stekene, of aan het Doorkijkkerkje van Borgloon 🙂
    Ik ben om allerlei redenen niet zot van airco, maar vind het in jouw geval meer dan verantwoord.
    Mijn stiefvader zou graag een mobiele airco plaatsen om de ergste hitte (vooral boven) in hun huis weg te krijgen, maar mijn moeder wil er niet aan. En dat vind ik jammer, ze zijn ruim de 80 gepasseerd en ook voor hen zou het een verbetering van hun levenskwaliteit in de zomer zijn.

    Geliked door 1 persoon

    • Zoals ik al schreef, we hebben het lang uit kunnen stellen. Maar na vorig jaar ging het echt niet meer, toen had ik vanwege de warmte wekenlang vrijwel geen kracht in mijn benen. Daarom hebben we onlangs de knop toch maar doorgehakt. En ach, door nog nooit te hebben gevlogen, heb ik die airco wel gecompenseerd, vind ik.
      Het zou ook voor jouw moeder en stiefvader een weldaad zijn, die het het leven weer net wat mooier maakt. Maar ik begrijp je moeder wel, het heeft bij mij ook lang geduurd voordat het zo ver was. Maar nu ben ik er toch wel heel blij mee.

      Geliked door 1 persoon

  2. ‘k Zou het in de verste verte niet zelf geraden hebben, maar kijk het raadsel is hiermee opgelost, welke die werkzaamheden waren. Een hele klus, die men niet elk jaar overweegt, kan ik me voorstellen. Een investering die zich ongetwijfeld op termijn zal lonen.

    Geliked door 1 persoon

      • Een airco/warmte systeem dat zijn energie krijgt uit zonnepanelen én tegelijk batterij energie opslag geeft, zal het worden. De technologie daaromtrent gaat nu met reuzen stappen vooruit.Hopelijk kiezen we uit het reuze aanbod het ‘juiste’ product…

        Geliked door 1 persoon

        • Met die zonnepanelen gaat het hier al heel lekker. Maar aan een batterij ben ik nog niet toe. Ik heb me laten vertellen dat dat bij ons nog niet uit kan, zo lang de teruglevering van het overschot van onze zonnepanelen nog goed betaald wordt.

          Like

  3. Ik begrijp je best. Ik ben ook voor de natuur maar ben erg ziek geworden door de hitte alhoewel ik niet buiten ben geweest. Ik kon niet meer slapen of eten. Ben zelfs naar de dokter moeten gaan. Ik heb met ijszakjes moeten zitten. Door de hitte kon de suikerwaarde ook niet meer gecontroleerd worden. Ze komen de airco op 19 juli plaatsen Het was in de slaapkamer 38° en koelde ’s nachts ook niet meer af.

    Geliked door 1 persoon

    • Ja, er zijn grenzen, Marylou. Wij zijn toch al niet echt gebouwd op die hoge temperaturen, maar als er daarnaast gezondheidsproblemen zijn, dan kun je snel verzwakken. Fijn dat jij binnenkort ook airco krijgt, dat komt de kwaliteit van leven echt ten goede in die warme perioden.

      Geliked door 1 persoon

    • Dankjewel. Ja, kwaliteit van leven is toch wel een dingetje, Hilde. En die nam zowel vorig jaar als in de afgelopen maand juni toch wel gaandeweg verder af naar mate het langer (te) warm bleef. Ik had het veel liever niet nodig gehad, maar de het leven is nu eenmaal niet maakbaar. Maar je kunt wel proberen om het leefbaar te houden, en dat moet dan maar.

      Like

    • Dat eerste hoop ik zeker, Rudi, de eerste warme dag heeft hij zijn diensten in ieder geval al beloftevol getoond. Dat jij in die branche hebt gewerkt, wist ik niet. Zat je aan de technische kant of meer aan de verkoopkant?
      Prettige dag.

      Like

      • Eigenlijk geen van beide, ik deed er aan DTP Desktop publishing (aanmaak van catalogi, product flyers e.d. – m.a.w. veel werken met Indesign, Photoshot en Illustrator)

        Like

    • Dankjewel, Hanry, het moest er een keer van komen, want kwaliteit van leven is wel een dingetje.

      Gisteren ontdekte ik, dat ik al een tijdlang geen updates van jouw site meer heb gekregen. Geen idee waar de fout ligt, maar ik heb me maar opnieuw aangemeld om updates te krijgen. Intussen heb ik de gemiste blogs sinds eind vorig jaar gelezen en bekeken. Erop reageren lukt niet meer, maar ik heb genoten van diverse foto’s van het lichtfestival tot en met je fietstocht in het voorjaar.

      Like

      • Vreemd inderdaad dat je geen updates meer kreeg, je staat nog steeds geregistreerd met een gmail adres dus dat zou goed moeten zijn volgens mij. Enfin, wellicht werkt je nieuwe registratie beter, de tijd zal het leren.

        Geliked door 1 persoon

  4. In jouw geval heb je groot gelijk. Ik denk dat je straks zegt, net als met de iLark, dat had ik veel eerder moeten doen. 😉
    Fijn dat deze zo stil en gerieflijk is.
    Omdat je er ook mee kunt verwarmen hebben wij het ook in overweging.

    Geliked door 1 persoon

  5. Haha, ja je hebt het er volgens mij al eens een keer over gehad en het is best een hele klus zoiets, dus ik vond het niet moeilijk. Ik hoop het ook nog een tijdje tegen te kunnen houden. Wij kunnen het redelijk koel houden en ik vind het zo heerlijk om met ramen open te zitten en een zuchtje wind te voelen daar waar ik nu zit. Maar jij zult er zeker plezier van hebben!

    Geliked door 1 persoon

  6. Zonnepanelen en airco gaan heel goed samen is mijn ervaring. En ik ben er ook heel blij mee dat wij enkele jaren geleden een warmtepomp hebben laten plaatsen.

    Geliked door 1 persoon

    • Dank je, Peter, we hebben hem lang buiten de deur kunnen houden, maar zoals de zomers zich nu ontwikkelen, is het niet meer te doen. Ik kon ook altijd goed tegen de warmte, ik heb er ook in onze vakanties in Frankrijk nog vaak van kunnen genieten. Maar intussen was de grens bereikt.

      Geliked door 1 persoon

  7. Die Samsung ziet er goed uit en nog windvrij ook. Dat heb ik met de Chinese Gree van mijn zus wel anders meegemaakt. Warme wind in je gezicht dan ineens weer was het koud. Je moet nog rekening houden met de herrie die de buitenunit maakt. Je wilt je buren niet tot last zijn en jezelf ook niet uit de slaap houden. En hij moet kunnen verwarmen. Ja, we zijn ons aan het oriënteren. Onze gemeente wil een voorloper van het gas af zijn. Dus wij voegen ons maar.

    Geliked door 1 persoon

  8. Goede aanschaf. Kwaliteit van leven is heel belangrijk.
    Op advies van de energieadviseur heb ik er ook twee laten installeren in combinatie met zonnepanelen. De zonnepanelen komen later, omdat eerst ‘het dak er nog af gaat’. Ook om te verwarmen in voor- en naseizoen, zodat de cv niet aan hoeft.
    Toen het zo snikheet was ( ik slaap onder de pannen; geen zolder) heb ik ze twee uur met enige schroom aangezet. En manmanman wat heb ik lekker geslapen. Een vrolijke Liesbeth is ook wat waard.( ik heb nog een vast contract met gunstig tarief)
    Geniet ervan, Jan!

    Geliked door 1 persoon

    • Dankjewel, Liesbeth, het is inderdaad de kwaliteit van leven die de doorslag heeft gegeven. Ik heb het lang geprobeerd, maar zoals de zomers zich nu ontwikkelen, kan ik echt niet meer zonder. Ik heb vannacht ook heerlijk geslapen. 🙂

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.