Macroweer

Als we dit voorjaar (dat overigens pas komende nacht om 00:21 uur begint) zulk mooi weer hebben als dit weekend, dan teken ik daar onmiddellijk voor. De fotokuier van gistermiddag bij de Merskenheide zat me vandaag nog flink in de benen, maar het was geen straf om me vanmiddag in ons tuintje te vermaken. Terwijl Aafje onder andere wat onderhoudswerk bij de vijver deed, heb ik een kleine rondgang door de tuin gemaakt met een nieuwe aanwinst …

110320-1402x

Tot nu toe was ik altijd tevreden over de capaciteit van de macrofunctie van de verschillende Canon Powershot camera’s die ik in de loop der jaren heb gebruikt. Gecombineerd met de eveneens goede zoomfunctie op die camera’s zijn het prima toestellen, waarmee je veel kunt doen zonder dat je een zware tas met verschillende lenzen mee hoeft te slepen …

110320-1329x

Inmiddels heb ik me door Peter de Mooij laten overtuigen over de meerwaarde van een handzame voorzetlens. Onlangs heb ik daarom bij Foto Konijnenberg een Raynox DCR-250 Macro lens besteld, en nadat die werd geleverd was het wachten op lekker zonnig macroweer …

110320-1334x

Nadat ik vanmiddag wat detailopnamen had gemaakt van onder andere krokusjes en viooltjes,  ben ik – om mezelf en de nieuwe lens meteen goed op de proef te stellen – op zoek gegaan naar wat kleine beestjes.  Hoe beweeglijker, hoe moeilijker te fotograferen tenslotte. Het vliegje en het lieveheersbeestje bleven lange tijd lekker stil zitten waar ze zaten …

110320-1336x

Bij dit piepkleine spinnetje was dat een heel ander verhaal, die bleef maar heen en weer rennen over de schutting. Uiteindelijk is het me toch gelukt om hem een paar maal aardig in beeld te brengen …

110320-1337x

Ik heb zo’n idee dat ik veel plezier zal beleven aan deze nieuwe aanwinst.  🙂

26 gedachten over “Macroweer

 1. ha ! Ook aan’t experimenteren met n voorzetlensje ! Toevallig ben ik er recent ook wat mee aan de slag gegaan. Maar momenteel ben ik er nog n kluns mee. Bij jou zijn die eerste opnames alvast gelukt ! Wel handig he, én geen gezeul met zware lenzen ! Veel succes ermee Jan !

  Like

 2. Oh wat heerlijk jij hebt een hele nieuwe snoeptrommel. Kan me voorstellen dat jouw nieuwe macrolens al lag te trappelen van ongeduld. En nu draai ik mijn duimpjes voor heel veel licht de komende tijd want ja zo’n nieuwe lens moet natuurlijk uitvoerig worden uitgeprobeerd.

  Like

 3. als je bij je eerste pogingen al zulke resultaten krijgt gaat het vast niet tegenvallen.
  Peter heeft me dat gevalletje al eens laten zien…het is inderdaad een heel makkelijke methode.
  Pas maar op….straks ben je macroverslaafd.

  Like

 4. Heel erg mooi de foto’s van je nieuwe aanwinst, veel plezier ermee.
  Hoop toch wel dat je ook je foto kuiers blijft maken met je mooie landschaps en sky foto’s.

  Like

 5. Deze lens is een super aanwinst voor jou. Je tovert ons waarschijnlijk de meest fantastische foto’s voor. Echt iets voor jou, want met de ‘gewone’ macro maakte je al spectaculaire opnames.

  Like

 6. Dat ziet er veelbelovend uit! Ik ben erg benieuwd naar
  nog meer resultaten met deze voorzetlens. Denk er zelf ook wel eens over óf over een goede macrolens met stabilisator.

  Groetjesss,
  beuzeblaadje

  Like

 7. Geweldig Jan, deze aanwinst daar zul je veel plezier van hebben denk ik zo. De eerste resultaten zien er goed uit. Ik kijk nu al uit naar de vervolg foto’s.
  fijne avond

  Like

 8. Dat is zeker een mooie aanwinst Jan.

  De foto`s van je macro`s zijn super gelukt en mooi scherp.
  Van het LHB is prachtig
  Het lentefeest gaat beginnen :-))
  Groetjes 🙂 Aly

  Like

 9. Er gaat een nieuwe wereld voor je open zie ik.
  Mooi zeg. Bij mij op de S3 IS zit supermacro.
  Mooie foto’s van de spin en LHB.
  De vijver komt ook langzaam aan weer tot leven, de planten beginnen te groeien.
  En de vissen zwemmen weer boven.
  Al met al genoten van het mooi weer dit weekend, was hier ook goed toeven in de tuin.
  Gezellige maandag en groetjes.

  Like

  • Op mijn SX1 IS zit ook een goede supermacro, maar die kan voor sommige opnamen toch niet op tegen de voorzetlens. Ik kom er binnenkort nog wel eens op terug met wat voorbeelden gemaakt met en zonder voorzetlens.

   Like

 10. Prachtige macro’s. Dat zijn foto’s die ik graag zou maken. Ik heb er niet veel van zulke. Maar wat vertel je nou? Kun je voorzetlenzen zetten op Powershots??
  Na kijken van de tabel weet ik dat je ze op sommige Powershots kunt zetten, niet op die van mij. Misschien iets om rekening mee te houden in de toekomst.

  Like

Reacties zijn gesloten.