Een hoornaar op de klimop

Het bont zandoogje dat ik hier gisteren liet zien is niet de enige bezoeker van de klimop naast het terras. Een keur aan insecten strijkt daar graag eens op neer. Een blauwtje was me vorige week diverse keren te snel af, maar de grote jongen die vorige week donderdag vlak naast me ging zitten, wilde wel even wachten tot ik mijn camera had scherpgesteld …

110728-1641x

In eerste oogopslag dacht ik dat het een gewone wesp was, maar daarvoor was hij aan de grote kant. Kijkend naar het formaat en de overheersende rode kleur, denk ik dat het een hoornaar is. Hij gaf me de kans om drie foto’s te maken, daarna verdween hij, en dat vond ik eerlijk gezegd helemaal niet erg. Het is een mooi beestje om te zien, maar ze schijnen akelig gemeen te kunnen steken. Dergelijke beestjes ben ik liever kwijt dan rijk als ze eenmaal op de foto staan …

110728-1642x

23 gedachten over “Een hoornaar op de klimop

 1. Heel scherp! Mooie foto’s!
  Ik zag er vorig jaar ook eentje maar durfde er echt niet dichtbij te komen. Ik ben echt bang van wespen sinds er eentje in mijn achterwerk gestoken heeft! 🙂
  Zeker als die dan ook nog supergroot is!

  Like

 2. Hallo Jan bedankt voor je reactie en nu zonder iets te doen doet ie het zo maar weer 🙂
  (Ik bewaar je gebruiksaanwijzing)
  Zal de schrik van de hoornaar zijn geweest denk ik :-))
  Hij heeft echt een gemeen stekeltje achter de ellebogen ,)
  Door je scherpe en prachtige macro`s zie je nu alle details heel goed.
  Prachtig zoals je het laat zien.
  🙂 Aly

  Like

 3. zo!

  dat is een fikse knaap!

  wat heerlijk dat er zo af en toe eens een fraai fotomodel naast je komt zitten zeg!
  Je hebt het moment weer heel goed benut.

  De steek van een hoornaar is niet mals…..mijn buurvrouw kan daar sinds kort over meepraten.
  Wees maar blij dat je het niet met deze jongen aan de stok gekregen hebt.

  Like

 4. Zie niet de letters die ik intik Jan.
  Heel raar om iets te schrijven wat je niet ziet.
  Maar zie wel dat het aankomt als ik op verstuur klik.
  Kom morgen wel weer op bezoek.
  🙂 Aly

  Like

 5. Hoornaren zijn prachtige beesten, over een maand als de klimop in bloei staat kun je een stoel bij de klimop zetten en je zult niet weten wat als eerste op de foto moet want dan krioelt hetvan tientallen soorten van van alles en nog wat. Vorig jaar had ik een Hoornaar die een wesp uit de lucht plukte op de foto. Vervolgens ging hij de wesp in zo’n 2 minuten compleet verorberen hangend aan 1 poot. https://picasaweb.google.com/brennand.sandra/BijenVliegenWespen#5520079886022932962

  Like

 6. Mooie foto’s.
  Ik ben ook niet gek op stekende beessies, ga ze wel uit de weg.
  Reageer vaak vrij heftig op een steek, dus kijk wel uit.
  Dus mooi dat jij de macro’s gemaakt hebt, kan ik ze toch goed bekijken.
  Groeten en fijne woensdag.

  Like

 7. En daarbij kunnen ze ook nog eens “mooie” nestjes maken maken tegen je huis aan. Ergens via een kiertje naar binnen, b.v. bij de boeiplanken.
  Het is voor de foto wel een prachtig beest. Prachtig close up vastgelegd.

  Like

 8. Het zijn fraaie insekten en in tegenstelling tot de Japanse variant is deze redelijk onschuldig, alleen de steek is wat pijnlijker, ben ooit eens gestoken dooer zo’n joekel 😦 Je laat ‘m prachtig zien in al z’n kleurige details

  Like

 9. OT
  een hoornaar is niet in tegenstelling tot wespen agressief, wel bij aanval ,
  maar wie zou dat niet worden:-)

  nee hoor, als je rustig blijft en het beestje niet gaat zitten klieren, kan er weinig gebeuren
  🙂
  ’t is maar dat je het weet 🙂
  “no panic”

  Like

 10. Je kunt beter oog in oog staan met een bont zandoogje dan met deze joekel van een hornaar. Toch is het een fraai beestje, die jou zeer gewillig was, waardoor hij schitterend op de foto staat.

  Like

Reacties zijn gesloten.