Op het Gieterse Meer

Nadat de manueel therapeut me gisteren aan het begin van de middag weer eens flink onder handen had genomen, besloot ik even een fotokuiertje te maken langs de waterkant bij Earnewâld. Een blik op de buienradar op mijn iPad leerde dat dat nog best even kon voordat een volgend buienfront me zou bereiken. Dat viel echter tegen, ik was nog maar nauwelijks onderweg of er kwam al weer een bui opzetten. Van een ontspannen fotokuiertje kwam niets terecht, flink doorstappend wist ik de auto te bereiken voordat ik helemaal doornat geregend was …

110802-1207x

Behalve regen is ook de wind een spelbreker bij de zomeractiviteiten in Fryslân. Maandagmiddag moest het Skûtsjesilen worden ingekort, omdat het met windkracht 6 en uitschieters tot kracht 7 te gevaarlijk werd. Inmiddels waren er al drie bemanningsleden overboord geslagen. Gisteren moesten de zeilwedstrijden in het kader van de Sneekweek en het Skûtsjesilen zelfs helemaal worden afgelast vanwege de harde wind …

110802-1213x

Augustus lijkt niet van plan te zijn om de koele en natte zomer van 2011 goed te willen maken, want een periode met stabiel zomerweer lijkt er in ieder geval tot en met eind volgende week niet in te zitten …

110802-1322x

Vanmorgen heb ik nog even een rondje door de tuin gemaakt, maar daar valt met de camera momenteel ook niets te beleven. Zelfs de spinnen laten zich maar mondjesmaat zien, omdat de meesten ergens in de buurt van het web veilig weggedoken onder een blad zitten …

110802-1341x

Om niet helemaal in treurnis te vervallen, laat ik vandaag maar wat foto’s zien van het vaartochtje dat ik vorige week dinsdag met Jetske heb gemaakt op en rond het zonovergoten Gieterse Meer. We hadden het niet beter kunnen treffen, want met een temperatuur rond de 23 graden en een zacht briesje was het die dag heerlijk op het water …

110802-1344x

Vandaag gaat het Skûtsjesilen wel door, daarom nestel ik me zo meteen maar voor het live beelden van Omrop Fryslân TV op internet. Er wordt vandaag gezeild op het IJsselmeer bij Lemmer, en dat wordt met de harde wind ongetwijfeld spectaculair. Alleen het enthousiaste commentaar van Klaas Jansma is het al waard … 🙂

110802-1346x

29 gedachten over “Op het Gieterse Meer

 1. Watersport is iets waar ik ook graag naar mag kijken. Er gaan rust van uit. Nou ja, niet van een stel opgeschoten jongeren die met een speedboot over het water bleren. Die mogen van mij naar de Bermuda driehoek. Maar meer dit soort wat je laat zien. Ja daar kan ik ook van genieten. Enkel de schone dame in bikini er nog bij…..

  Like

 2. Mooie foto’s ! Inderdaad zijn die met zon mooier.
  Jammer van de Sneekweek, dit weer is niet echt lekker voor hun.
  Zonde, want is zo gezellig, ben er twee jaar geleden geweest, leuk.
  We blijven maar duimen voor mooier weer.
  Ook weer niet te warm als we gaan schilderen ect….Pff kan ik ook weer niet tegen en het moet klaar voor de vloer komt.
  We zien wel. Daarna hoop ik weer tijd te hebben om te fotograferen.
  Groeten en fijen donderdag

  Like

 3. Het is idd knudde met het weer Jan. Jammer dat de watersportevenementen hier zoveel hinder van ondervinden.

  OT: het is idd gaaf ding om eens te zien rijden en van dichtbij te zien.
  Helaas kon ik vanwege de drukte geen foto’s van dichtbij maken.

  Like

 4. Jetske en jij hebben zeker nog genoten want brrrr het is nu maar frisjes buiten. Was ooit in Lemmer bij het IJsselmeer en toen stond er al behoorlijk wat wind dus ben benieuwd of de wedstrijd wel is doorgegaan. Laten we nog maar hopen op een mooie herfst.

  Like

  • @boomkruiper:
   Na twee keer een valse start is de wedstrijd vanmiddag gewoon doorgaan. Het was echt een spectaculair gezicht om die grote schepen met een witte snor voor de kop en op 1 oor door de golven te zien klieven. Aan het eind van de wedstrijd sloeg het skutsje van Huizum (zeilteken LM) nog even om.
   Morgen opnieuw op het IJsselmeer, bij goed weer zijn er dan twee wedstrijden.

   Like

 5. Als ik het had geweten Jan had ik gezwaaid afgelopen dinsdag. Een van de weinige heerlijke dagen op het water en dan is het dubbel en dwars genieten.
  Prachtig festijn dat Skûtsjesilen, ik wist niet dat het ook werd uitgezonden op tv. Ga ik er zeker even naar kijken want het kan soms best spannend én spectaculair zijn.
  groetjes

  Like

 6. Skutsjesilen kennen wij hier in België niet..Eerlijk gezegd ben ik die nattigheid beu.Heb een vijvertje in de tuin..dat is nog nooit overgelopen maar vannacht na de onophoudelijke regenval wel.Vandaag bleef het droog en hoop morgen ook ..wil heel graag naar werelddansfestival gaan maar wil niet samengepakt ziitten in een duffe zaal.
  De foto’s van de bootjes vond ik wel erg leuk

  Like

 7. De stevige wind maakt het Skûtsjesilen best spannend. Vroeger moesten de schippers ook varen met hun lading. Laat ze nu maar de blaren op de handen krijgen. Daar word je groot van! 🙂
  Mooie beelden van het Gieterse meer. Lijkt al heel lang geleden.

  Like

 8. Je laatste foto met stip de mooiste. Prachtig hoe dit helderwitte schip op je af komt. Je logo rechtsonder grappig, denk steeds een zwemmer in het water te zien 🙂
  Ook hier is het bagger met het weer. Wilde gisteren even keren met de auto in een stukje weiland, had ik beter niet kunnen doen 😦
  toch heb ik me gisteren tussen de buien prima vermaakt op m’n foto uitstapje met stapelwolken, felle zon en dreigende luchten.

  Like

 9. Je zou haast denken dat bovenstaande beelden tijdens een andere zomer zijn genomen.
  Met dit weer is het ook geen pretje voor het publiek bij het skûtsjesilen. Erg jammer.

  Like

 10. Net even naar de live-beelden gekeken. Heerlijk als je thuis achter je laptop zit met een kopje thee ernaast. Ik ben een echte landrot, bootjes zijn leuk maar wel vanaf de wal gezien. Het weer is vandaag ook niet om over naar huis te schrijven, maar daar hebben die stoere Skûtsjefriezen natuurlijk helemaal geen last van.

  Like

  • @Hendrika:
   Klopt, maar dat duurt gelukkig nog wel even. Klaas Jansma heeft zich voorgenomen om na de editie 2014 te stoppen. Jammer, want het skûtsjesilen zal zonder zijn (over)enthousiaste commentaar nooit meer hetzelfde zijn. Zoals Theo Koomen een biljartwedstrijd zinderend spannend wist te maken, zo doet Klass dat bij het skûtsjesilen, ook als er op het water hoegenaamd niets gebeurt. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.