Lienekes Winkeltsje

Hoe dat elders in den lande is, weet ik niet, maar op het Friese platteland kun je langs de kant van de weg regelmatig een kraampje met handelswaar aantreffen. Meestal gaat het daarbij om zaken als groenten, fruit, aardappelen, huisvlijt of kleine huishoudelijke spulletjes …

120801-1412x

Onderweg naar Paesens-Moddergat kwam ik vorige week langs “Lienekes Winkeltsje”. Lieneke biedt in de berm van de weg ‘overheerlijke jammetjes’ aan à € 2,20 per potje. Bij dergelijke winkeltjes langs de weg wordt ervan uitgegaan dat de koper zo eerlijk is om het verschuldigde bedrag in een kistje, een doosje of evt. op een schoteltje achter te laten. Gezien het grote aantal stalletjes dat ook tegenwoordig nog langs plattelandswegen te vinden is, gaat het over het algemeen blijkbaar nog altijd goed met de betaling …

120801-1409x

Wil je meer dan een ‘overheerlijk jammetje’, dan kun je bij Lieneke ook terecht voor ‘laapwurk’ (lapwerk of verstelwerk) en ‘diggelguod’ (aardewerk, porselein of glaswerk). Daarvoor moet je dan wel even de afslag nemen naar de boerderij aan de Orneawei 3 bij Paesens-Moddergat…

120801-1410x

18 gedachten over “Lienekes Winkeltsje

 1. gelukkig zijn de meeste mensen met zo’n winkeltje aan de weg rasoptimisten die graag hun lekkers delen met Jan en alleman en is hun inkomen niet afhankelijk van deze winst, want reken maar dat je nooit uitkomt! Er blijven mensen die de verleiding niet kunnen weerstaan en domweg denken dat alles gratis is als er niemand bij staat…..

  Like

 2. Hopelijk gaat het met de betalingen goed
  Ik zie hier ook regelmatig home made jammetjes ,bloemen en groenten uit eigen tuin aan de kant van de weg
  vaak heel mooi gepresenteerd.
  Doet erg leuk aan .
  Fleurige gezellige foto`s Jan.
  🙂

  Like

 3. Geweldige plekken om wandelend of fietsend langs te komen.
  Tja, ik blijf vertrouwen in het goede van de mens!

  Ooit liep ik langs een kruiwagen met overtollig fruit.
  Vrij te pakken en mee te nemen.

  Ja wandelend en fietsend kom je mooie dingen tegen.

  Zonnige zomergroet

  Like

 4. Dat Nederlandse fenomeen is me ook op gevallen als ik ben gaan wandelen in de Peel.Ik zag daar tal van stalletjes en kraampjes langs de weg.Wat zijn jullie Nederlanders toch eerlijk.Bij ons zou dat vlug voorbij zijn.De ene of andere duistere figuur zou vlug met de kassa verdwenen zijn.Ik vind ook dat het zo’n speciale sfeer oproept..Mooie foto’s..kei gezellig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.