Bezige bijen, hoe lang nog?

Gistermiddag heb ik wat macrofoto’s gemaakt van de bijen die druk bezig waren met het verzamelen van stuifmeel op de wilgenkatjes bij de Leijen. Bij het tonen van die foto’s wil ik niet voorbij gaan het probleem van de bijensterfte …

130422-1308x

Sinds enkele jaren gaat het wereldwijd helaas erg slecht met de bijen, en dat is met het oog op onze voedselvoorziening niet best . Appels, bonen, tomaten, sinaasappelen, peren, pompoen, sojabonen en vele andere vruchten zijn voor hun productiviteit grotendeels aangewezen op dierlijke bestuiving. Sterven de bijen uit, dan zou ongeveer een derde van onze voedselgewassen op een andere manier bestoven moeten worden….

130422-1310x

Ook voor de natuur zijn bijen van onschatbare waarde: samen met andere insecten bestuiven ze 60 tot 90 procent van alle soorten wilde planten en bomen. Die planten vormen op hun beurt de basis van de voedselpiramide en dus van het gehele ecosysteem waar ze deel van uitmaken …

130422-1316x

De abnormale bijensterfte van de laatste jaren is volgens vrijwel alle deskundigen het gevolg van een combinatie van factoren. Ziektes en parasieten worden het meest genoemd, gevolgd door te weinig – en te eenzijdig – voedsel en giftige stoffen zoals bestrijdingsmiddelen. De aanwijzingen dat een aantal z.g. neonicotinoïden, een recent in gebruik genomen groep insecticiden, een centrale rol speelt bij de bijensterfte, stapelen zich op …

130422-1324x

Een verbod op het gebruik van neonicotinoïden en andere pesticiden die schadelijk zijn voor bijen is een eerste stap om de bijensterfte een halt toe te roepen. Voor alle duidelijkheid: bij Tros Radar was gisteravond te zien dat het daarbij niet alleen gaat om pesticiden die in de land- en tuinbouw worden gebruikt, ook veel bestrijdingsmiddelen die door de consument in zijn tuintje worden gebruikt, hebben een dodelijk effect op bijen …

130422-1331x

Voor meer informatie kun je terecht op de website van Greenpeace.
Daar kun je ook de PETITIE RED DE BIJEN tekenen. Niet twijfelen, niet uitstellen, gewoon even doen … NU!

130422-1333x

Mede namens de bijen: bedankt!

18 gedachten over “Bezige bijen, hoe lang nog?

 1. Wat ziet dat er toch gezellig uit, zo’n geelbestoven bij. Wilgen zijn prima bijenplanten, met knotten houden we er ook rekening mee dat er in elk geval altijd weer een stel eerst bloeien voor er gesnoeid wordt. Dat zijn ook van die kleine dingen die je kunt doen. En natuurlijk meer bijenplanten zetten als je ruimte hebt.

  Like

 2. Zo dat is een log om stil van te worden. In beeld een wonderschoon verhaal, in woord een dramatisch verhaal.
  Heel goed dat je er hier aandacht aanbesteedt.
  Zoals je de zwevende bij op de eerste foto hebt gevangen, dat is echt een fotografisch hoogstandje.

  Like

 3. Mooie foto’s.
  Heb Radar ook gezien gisteren en was ook heel verbaasd, Toch niet normaal dat het verkocht mag worden.
  Die troep gebruik in niet, maar potgrond en bloembollen heeft iedereen.
  Had de petitie gelijk al getekend en het op mijn facebook gezet.
  kan en mag zo niet doorgaan natuurlijk.

  Groeten,

  Like

 4. Ik schreef net in een reactie op jou reactie:
  Dat is helemaal waar Jan. Toen ik 25 jaar geleden zelf nog bijen hield was het al treurig.
  Het mag een wonder heten dat er nog bijen zijn.
  Heb je Radar gezien gisteravond?
  De rillingen lopen je over de rug als je ziet wat er allemaal aan troep te koop is, voor iedereen beschikbaar , waar de bijen uiteindelijk aan dood gaan.

  Je hebt tros radar dus gezien.
  Net als het ganzen artikel van Ed zal ik ook dit artikel delen op mijn Facebook pagina.
  Je moet toch wat……..

  Like

 5. super dat je hier ook even aandacht aan besteed want O, O,O wat is dit belangrijk!
  Ik schrok me trouwens gisteren wel een hoedje toen ik hoorde dat ook bollen in de neo-troep worden gedompeld…..Ben ik juist voor al die insecten en bijen zoveel mogelijk bloemen aan het verzamelen op ons erf, kunnen ze daar juist dood aan gaan!
  Schitterende foto’s trouwens met die flinke goudklompen aan hun beentjes en het stuifmeel in het haar 🙂

  Like

  • Van die bollen ben ik inderdaad ook behoorlijk geschrokken, Sandra. Het zou me eerlijk gezegd niet verwonderen dat het ook met zaden wordt gedaan … Er zit niets anders op dan maar tegen de stroom van het machtige Bayer en andere producenten in te roeien. 😦

   Like

 6. Hoe meer aandacht hieraan besteed wordt, hoe beter. Je moet er toch niet aan denken dat deze leuke vliegende wezentjes straks niet meer te zien zouden zijn, met alle gevolgen van dien.

  Like

 7. hardstikke goed om dit nog eens extra onder de aandacht te brengen soms doen we dingen onbewust maar zouden we toch nog meer na moeten gaan denken voor dat we iets zouden gaan gebruiken.

  Like

 8. bijzonder mooie macro’s Jan…

  een feest voor het oog..

  op de abnormale bijensterfte wordt hier ook wel de aandacht gevestigd, maar concrete maatregelen zijn er bij mijn weten niet…

  neonicotinoïden heeft men voor kort op Europees vlak trachten te verbieden, maar de Britten en de Duitsers hebben onder druk van hun chemische industrie geweigerd…

  zodoende..

  prettige dag Jan

  Like

Reacties zijn gesloten.