Poollicht 31-10-2003 – De Wilgen (Fr.)

– Dit is een vervolg op “Poollicht 31-10-2003 – Drachten (Fr.)”

Daar stond ik dan in de nacht van donderdag 30 op vrijdag 31 oktober 2003 … midden in de weilanden bij De Wilgen ten westen van Drachten, met poollicht aan alle kanten om me heen …

031031-0140x

Vanaf ongeveer 1:30 uur bleef de hemel in het noordwesten zeker 20 minuten vuurrood gekleurd, daarna volgde tot ruim kwart over twee ’s nachts nog een prachtige 3D lichtshow …

031031-0142x

Wat een spektakel, dit was echt ongekend voor Nederland. Normaal gesproken komt dit alleen voor in landen als Finland en Alaska …

031031-0143x

Aan de noordoostelijke hemel was een wat wisselende roodgroene gloed zichtbaar, het ene moment hoog, en dan weer wat lager …

031031-0144x

Witte, groene en lichtblauwe slierten licht, die aan reusachtige slangen deden denken, kronkelden een tijdlang langzaam aan alle kanten langs de hemel …

031031-0209x

De landelijke stilte, die alleen af en toe werd verbroken door het gesnater van een groep ganzen die verderop in een weiland stonden of door het geloei van een koe in de verte, maakte het geheel nog indrukwekkender …

031031-0154x

Rond 2:15 uur volgde nog een prachtige apotheose: het poollicht reikte tot in Orion! De laatste foto is niet de mooiste, maar hij maakt wel duidelijk tot hoe ver het poollicht die nacht reikte. Met behulp van een planetariumprogramma zoals b.v. het gratis Stellarium kun je goed zien hoe zuidelijk Orion eind oktober rond 2:00 uur ’s nachts staat. Maar je kunt het bekijken door op een helder moment even naar buiten te stappen en dan Orion aan de zuidelijk hemel op te zoeken …

031031-0217x

Tegen half drie uur kwam er geleidelijk een eind aan dit prachtige fenomeen, dat wel eens treffend “The Greatest Show on Earth” wordt genoemd. Het was voorbij, en daarmee was het nu toch echt tijd om naar huis te gaan. Thuis wachtten mijn vrienden van de Auroria-chatbox gelukkig! Daar bleef het nog lang gezellig, want niemand leek iets van de show te hebben gemist. Dat maakte de dag echt helemaal af.

Het was een unieke en onvergetelijke ervaring om het poollicht te zien. Tien jaar na dato kijk ik nog steeds reikhalzend uit naar een volgende poollichtshow. Ik houd diverse sites rond het ruimteweer in de gaten. Zodra er zich weer een kansje op poollicht in eigen land voordoet, dan zal ik daarvan hier zeker melding maken, want ik gun ook jullie zo’n mooie show!

27 gedachten over “Poollicht 31-10-2003 – De Wilgen (Fr.)

 1. Het zijn voor mij bekende beelden, maar toch wordt ik door je beelden en verteltrant weer gegrepen door jouw fascinatie. Geweldige ervaring!

  Like

 2. Geweldig Jan, wat een belevenis, wat een kleuren. Dit moet haast wel dezelfde dag zijn geweest dat wij in Hoogeveen op de dijk langs onze wijk stonden en de hemel afspeurden omdat er poollicht voorspeld was, maar er was niets te zien, het was voortdurend bewolkt. Nog steeds nooit poollicht gezien in het echt.

  Like

 3. Dergelijke poolichtshows liggen niet voor het oprapen Jan. Misschien en hopelijk voor jou maak je nog eens zo’n machtig moment mee.
  De mooiste foto is voor mij toch echt foto 1 …….. met gespreide armen tegen de vurige gloed

  Like

 4. geweldig wat ben ik je dankbaar dat je dit met ons hebt willen delen
  en ik hou me aanbevolen voor jou tips mbt het poollicht in nederland.

  Like

 5. Nu begrijp ik helemaal waar jouw fascinatie vandaan komt voor het Poollicht. Heerlijk om zoiets beleefd te mogen hebben. Eigenlijk had heel Drachten even wakker geschud moeten worden. Lijkt me ook heel gek eigenlijk om daar in je uppie te staan 🙂

  Like

 6. Prachtig dat je dit hebt kunnen meemaken. Ik kan me voorstellen dat je naar meer smacht. Ik hoop van ganser harte dat je het vaker kunt zien hier in Nederland.

  Like

 7. alleen al als je er over schrijft raakt je al in extase laat staan als je het echt meemaakt je hebt het wel prachtig overgebracht er komen steeds meer mensen die er ook warm voor gaan lopen.

  Like

 8. Ik had ook geen flauw idee dat het hier in Nederland ook allemaal zo goed te bekijken viel… fantastisch. Ik kan me voorstellen dat als je dat meegemaakt hebt, zo’n fenomeen nogal wat met je doet voor de rest van je leven. Heel indrukwekkend…

  Like

Reacties zijn gesloten.