Hoor de Sint waait door de bomen

Nadat ik al een jarenlange carrière als Zwarte Piet achter de rug had, maakte ik in december 1980 mijn debuut als HulpSinterklaas. Dat heugelijke feit vond plaats in wijkcentrum de Utwyk, waar ik al een aantal jaren als vrijwilliger actief was in het jeugd- en jongerenwerk. Voordat we ons na afloop van een gedegen schminkbeurt naar de kinderclub begaven, werd er nog even een staatsieportret gemaakt van Sinterklaas en zijn begeleidende Pieten …

801205-1600x

Toen we ons even later via de opslagruimte naar buiten begaven, werd duidelijk dat het wijkcentrum waarschijnlijk nog nooit zo’n lange Sinterklaas op bezoek had gehad. Staf en kostuum waren wat aan de korte kant, waardoor Sinterklaas zijn sportieve bruine stappers extra opvielen …

801205-1601x

Bij het betreden van het podium dreigde het nog even helemaal mis te gaan. Het plafond van de oude barak waar het wijkcentrum in zat, was net wat te laag voor mij en mijn mijter. Ik voelde hem met pruik en al wegschuiven, maar gelukkig lukte het om de zaak nog net in evenwicht te houden, voordat mijn eigen zwarte haardos tevoorschijn kwam. Eenmaal gezeten was duidelijk dat de enige echte goedheiligman bij de goedgelovige kinderen in de zaal zat …

801205-1602x

Er zouden tot december 2004 nog vele optredens als Sinterklaas volgen, totdat de MS daar in 2004 definitief een eind aan maakte. Sindsdien vier ik het feest incognito. Dat scheelt op stormachtige dagen als vandaag een heleboel drukte, want lange klazen vangen veel wind. In die hoedanigheid zou ik me vandaag bij de naderende storm niet graag op het dak wagen … 😉

Ik wens jullie allen een gezellige en rustige Sinterklaasavond.

15 gedachten over “Hoor de Sint waait door de bomen

 1. Die beschoeide benen onder die té korte rok vandaan: dat noemden wij vroeger “hoog water op Scheveningen”. Wel toepasselijk op deze dagen trouwens.
  Maar ja, Jan, je hebt mooie ervaringen om op terug te blikken. Je moet nu je krachten doseren en Sinterklaas spelen is wél een krachttoer 😉

  Like

 2. Ik ben helemaal verliefd op Sinterklaas in te korte rok met bruine elegante stappers eronder. 😉
  Dat behangetje op de laatste foto, zo herkenbaar uit die jaren.
  Prachtige foto’s heb je nog uit die tijd.
  En dan die tekst in het laatste stukje, leuk Jan.
  En was het een gezellige avond?

  Like

 3. Vandaag is het een stormachtige feestdag. Maar in jouw beschrijving en in de foto’s is jouw liefde voor kinderen duidelijk te zien.
  Ik hoop dat jij ondanks de storm een prachtig en vriendelijk familiefeest hebt kunnen vieren.
  Vriendelijke groet,

  Like

 4. wauw jan, wat leuk dat je daar zulke mooie foto’s van hebt, ja kinderen geloven wel heel veel hé,
  🙂
  ik wist vroeger zéker dat een van mijn broers zwarte piet was, en tóch was ik bang:-)
  whahaha wat een giller hé.

  een fijne avond gewenst jan, hier waait het al flink nu

  Like

 5. leuke nostalgische foto’s Jan..

  het is wel vreemd maar bij ons wordt de Sint slechts morgen gevierd..

  hopelijk valt het met de wind en de stormvloed wel mee

  alvast een prettige dag gewenst

  Like

Reacties zijn gesloten.