Bont zandoogje in de zon

Gistermiddag kreeg ik zo rond het middaguur een paar maal de kans om een vlinder te fotograferen. Geloof het of niet, ik heb beide kansen ten volle benut …

160527-1239x

De eerste die wel even model wilde staan, was het bont zandoogje (Pararge aegeria), een hier veel voorkomende, tamelijk onopvallende vlinder …

160527-1241x

22 gedachten over “Bont zandoogje in de zon

  • Ik hoor eigenlijk alleen maar sombere geluiden over het aantal vlinders, Bram. Zelf heb ik dit jaar tot nu toe ook minder vlinders kunnen fotograferen, en diverse soorten heb ik nog helemaal niet gezien.

   Like

   • Er zijn er hier altijd veel minder dan in het oosten van Nederland, maar tot nu toe is het helemaal vlinder stil, geen dagpauwoog nog gezien. Wel wat koolwitjes, maar die zitten geen seconde stil.

    Geliked door 1 persoon

   • Vlgs mij is het regelmatig nog te koud en het waait nogal, geen omstandigheden om vlinders waar te nemen. Let maar eens op bij warm en windstil weer, dan zie je wel vlinders – dat is althans mijn ervaring.

    Geliked door 1 persoon

 1. Zoals je hierboven al schreef, is het een onopvallende vlinder, die voorgaande jaren veel voorkwam. Bij de zoveelste verschijning dacht ik dan: Ooo, die heb ik al zo vaak zien vliegen. Dit jaar heb ik nog maar weinig vlinders zien vliegen en dan wordt ook een bont zandoogje ineens bijzonder.
  De zon maakt de verschijning in deze serie helemaal af. Op de tweede foto heb je een perfecte scherpte/diepte.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier bij ons een heel algemene vlindersoort. Wat ik wel ondervind dit jaar is dat er maar zeer weinig vlinders rondfladderen. Dagpauwoog, Atalanta, Kleine vos, Kleine vuurvlinder, Bont zandoogje, … nog bijna geen waarnemingen tijdens mijn wandelingen. Enkel Klein koolwitje, Klein geaderd witje, Groot koolwitje en af en toe nog een laat Oranjetipje. Hoe zit dat bij jullie Jan?

  Geliked door 1 persoon

  • Hier is het dit jaar ook nog allerminst een vlinderfeest. Ik heb tot nu toe vooral geaderd witjes, bonte zandoogjes, een enkele dagpauwoog, wat citroenvlinders en vrij veel oranjetipjes zien fladderen. Even rustig gaan zitten voor een foto is er nauwelijks bij, en als ze dan al even ergens gaan zitten, dan is de wind vaak een storende factor.

   Like

Reacties zijn gesloten.