Het binden van ’t riet

Het wordt de hoogste tijd om weer eens aandacht te besteden aan het werk van de rietsnijders. Nadat ik hier in april het een en ander heb laten zien over het maaien van het riet en het transport naar de loods van de rietsnijders, vandaag wat beelden van het binden van het riet, waar de mannen zich sindsdien mee bezig hebben gehouden …

110420-1439x

In voorgaande jaren huurden de mannen daarvoor enige keren het prototype van een semi-automatische bindmachine, zoals die te zien is op de bovenstaande foto. De werking hiervan is o.a. te zien in de korte promo “Werk in het Weerribbenriet“. Omdat die machine niet echt vlekkeloos liep en voortdurend door minimaal twee mensen moest worden bemand, zodat er nauwelijks tijdwinst te halen viel, hebben Klaas en Klaas-Jan er dit jaar voor gekozen om het riet maar weer met de hand te binden. In de onderstaande diashow is te zien hoe dat in zijn werk gaat …

Deze slideshow vereist JavaScript.

Na wekenlang hard werken is de loods sinds half juni weer leeg. Toen ik op 1 juni de laatste foto’s en wat video-opnamen maakte, hadden de mannen al vele duizenden bossen riet door handen gehad …

160601-1348x

Het riet is weer keurig gebonden in bossen met een omvang van 46 cm – soms een centimetertje meer – afgeleverd bij de rietdekker. De rietsnijders zijn gedurende de rest van het jaar weer in dienst van hun respectievelijke werkgevers. Op naar het nieuwe rietseizoen, want het jonge riet groeit alweer razendsnel door het riet heen dat in het afgelopen seizoen niet gemaaid kon worden …

160525-1445x

Ik sluit het rietseizoen hier een dezer dagen af met een logje, waarin een videootje en een prachtig boek over de rietsnijders in De Weerribben de hoofdrol spelen.

17 gedachten over “Het binden van ’t riet

 1. Ik vind deze omzetting zeer goed geslaagd. Het is en blijft zeer arbeidsintensief. Dit binnen opbinden van het riet is niet hun mooiste bezigheid van het gehele proces zo hebben de mannen mij verteld.
  Seizoenen gaan en seizoenen komen dat vertelt je laatste foto.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja dat zijn van die oude ambachten. Ik heb eigenlijk geen idee hoe dat tegenwoordig met het vlas gaat. Er wordt wel steeds meer verbouwd las ik vorige week.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ondanks de nieuwe methoden van werken is het nog zeer arbeid intersief .
  Het tillen van deze bundels riet is best zwaar.
  Binnenkort willen we ook eens een bezoek brengen aan de weerribben .
  De laatste foto is een mooi abstract Jan.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.