Help, de rietsnijder verzuipt! (2)

Kijk de rietsnijder eens lopen achter zijn rietmaaier, de gang zit er lekker in. In vlot tempo glijdt het door de machine gemaaide riet aan de achterzijde van het apparaat tot bosjes bijeen gebonden in een lange rij op de grond …

160401-1312x

De bovenstaande foto is gemaakt op het hoogste randje van dit rietperceel. Verderop ligt het land wat lager, daar is het nat, heel nat … Van meters maken is daar geen sprake voor de rietsnijder, hij worstelt zich met zijn machine door de natte veenbodem …

160401-1315x

Langzaam zakt de rietsnijder verder weg in de kragge. Het water omspoelt zijn lieslaarzen tot steeds groter hoogte en het kost meer en meer moeite om nog enigszins vooruit te komen …

160401-1325x

Ineens is de gang er helemaal uit. Niet alleen de rietsnijder zakt weg in de kragge, ook de rietmaaier wordt tot de assen vastgezogen. Met man en macht wordt het apparaat weer losgetrokken …

160401-1321x

Als de machine weer enigszins gangbaar is gemaakt, moet de rietsnijder zelf nog los zien te komen, want de beste man is met al dat geworstel intussen zelf tot over zijn knieën in de moerassige grond weggezakt …

160401-1323x

Zodra hij weer vrij man is, gaat Klaas weer manmoedig op pad met zijn machine. De rietsnijder, hij ploeterde voort … Hij heeft geen keuze, want dit is zijn broodwinning ….

160401-1329x

Als het natte perceel uiteindelijk dan toch helemaal gemaaid is, moet ook het laatste strookje riet nog even worden gemaaid, want Klaas is pas tevreden als alle riet behorend bij een perceel in het voorjaar kaal geschoren is …

160401-1336x
Op het schuine kant van de kade moet de rietmaaier met twee man in bedwang worden gehouden. Klaas loopt erachter en zoon Bert houdt de machine aan de voorzijde met een touw in bedwang …

160401-1337x

En dan is het tijd voor werkoverleg, hoe en waar gaan we verder … Want één ding is duidelijk: er moet nog veel werk worden verzet, want op een paar grote percelen staat zoveel water, dat het maar de vraag is of ze voor de deadline van 15 april droog genoeg gemaakt kunnen worden om er te kunnen maaien …

160401-1304x

Nadat ik de rietsnijders weer alleen had gelaten met hun zware werk, heb ik op weg naar huis nog even een paar foto’s gemaakt van de oorzaak van de wateroverlast in het rietland. Die foto’s laat ik morgen zien.

17 gedachten over “Help, de rietsnijder verzuipt! (2)

 1. Nou nou nou dit is toch niet te doen. Letterlijk en figuurlijk laten ze deze beroepsgroep verzuipen. Ben blij dat Jetske en jij er de spotlights op zetten. En ze demonstreren nog niet met een héél groot HELP bord?

  Like

 2. Dat is echt ploeteren met dit zware werk.
  Gelukkig waren er hulptroepen om man en machine weer uit de modder te halen.
  Je moet dit denk ik ook niet alleen doen!
  Die liggen volgens mij al vroeg te ronken s’avonds
  Knap vastgelegd Jan.

  Geliked door 1 persoon

 3. De machines en de mannen hebben zo heel wat te lijden. Dit houden de mannen natuurlijk nooit vol tot aan hun zeventigste. Als ik Bert was zou ik volgende keer toch maar een langer touw meenemen dan kan hij wat meer rechtop blijven staan.
  Terwijl jij daar heerlijk in het zonnetje aan het fotograferen was hadden de mannen het natuurlijk veel te warm. Zij hebben liever wat kouder weer dan dat warme weer.
  Ik had wel graag de grote sessie op zaterdag willen vastleggen, maar ja helaas andere verplichtingen. Jouw serie geeft een prima indruk hoe het gemartel in het rietland verloopt.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.