Waarom verzuipt de rietsnijder?

Intussen kom ik al bijna 10 jaar met een zekere regelmaat samen met mijn fotomaatje Jetske in het rietland van haar zwager. De eerste jaren grensden die rietvelden aan een grote oppervlakte boerenland. U kent dat wel: weilanden en akkers, die hier en daar worden doorsneden door sloten en boomsingels. Daar kwam enkele jaren geleden drastisch verandering in …

130306-1200x

In 2012 en 2013 was het boerenland aan de Wetering West in opdracht van de gemeente Steenwijkerland, de provincie Overijssel, waterschap Reest & Wieden en Staatsbosbeheer het domein van een enorm leger aan graafmachines, bulldozers en vrachtwagens. Het boerenland werd wat je noemt ‘even grondig op de schop genomen’. In de onderstaande diashow uit maart 2013, is op de achtergrond in de verte het geboomte te zien is, dat de grens met het rietland markeert …

Deze diashow vereist JavaScript.

Morgen een paar actuele foto’s van het gebied, waarop het resultaat van al dit werk te zien is. Dan zal tevens duidelijk worden waarom de rietsnijder dreigt te verzuipen.

38 gedachten over “Waarom verzuipt de rietsnijder?

 1. Nog even over maaibeleid, veldonderzoek wijst uit dat de veldleeuwerik geen enkele kans maakt bji een maaibeurt om de 30 dagen, maar die kansen gaan enorm omhoog bij maaien om de 45 dagen., zie uitzending Vroege Vogels van jl. dinsdag.

  Like

 2. Onze agrarische gebieden (60% van ons landoppervlak) zijn een ecologische woestijn, en met de natuur in ons land gaat het nog altijd dramatisch slecht. Conditio sine qua non voor natuurherstel is een flinke vergroting van het oppervlak voor natuur. Dat zeg ik niet, dat zegt scheidend hoogleraar Natuurbeheer Frank Berendse in de Volkskrant van vrijdag 1 april jl.

  En ook wel aardig om je te realiseren: het aandeel van de landbouw in ons BNP bedraagt volgens de Wikipedia 1.2%. Dat is wel heel erg weinig als je het afzet tegen die 60% van ons landoppervlak waarop de agrarische sector beslag legt. Zeg maar rustig een totale wanverhouding!

  Dus omzetting van meer landbouwgrond in natuur? Ja graag! Armer zullen we er echt niet van worden.

  Ook zullen gebieden moeten worden aangewezen voor waterberging om extreme neerslag als gevolg van klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden. Alweer: helemaal niet erg als er voor dat doel wat afgaat van het bestaande landbouwareaal!

  Ik zie mooie en vooral vogelrijke plas-drasgebieden ontstaan, waar het ook voor mensen aangenaam toeven is. Of heb ik het mis?

  Liked by 2 people

  • Hierover zijn de meningen verdeeld 😉 Het is maar net welke definitie je aan ‘natuur’ geeft. In landbouwgebieden is volop ‘natuur’ aanwezig – denk bijv. aan weidevogels -, alleen ziet een buitenstaander dat niet als ‘natuur’. Ik ben maar wat blij met de soortenRIJKDOM in mijn directe woonomgeving: 100% agrarisch landschap 🙂

   Liked by 1 persoon

   • Daarover zijn de meningen inderdaad verdeeld, denk ik. Dat komt ook omdat het ene landbouwgebied het andere niet is. Ik ken weidegebieden waar je in de wijde omtrek geen vogel meer ziet, of het moeten al meeuwen zijn die een graantje meepikken als de boer op het land aan het werk is.

    Like

   • Beste Hendrika,

    Iemand die uitgerekend de weidevogels als voorbeeld noemt voor het volop aanwezig zijn van natuur in het agrarisch gebied kan ik -met alle respect – toch niet helemaal serieus nemen. Met weidevogels als kievit, grutto en tureluur gaat het, zoals uit cijfers van CBS en SOVON telkens weer blijkt, nu juist dramatisch slecht. En die voortdurende achteruitgang van onze weidevogels (en boerenlandvogels) heeft alles te maken met de intensieve manier waarop onze landbouw wordt bedreven. Daar is iedereen die zich een beetje in de problematiek heeft verdiept het toch echt wel over eens.

    Voor de duidelijkheid: dat alles is zeker niet alleen de schuld van de boeren. Het is de verantwoordelijkheid van heel de samenleving hier iets aan te doen. Zeker nu we de grutto tot onze nationale vogel hebben uitverkoren!

    Liked by 1 persoon

    • Ow, je hoeft me ook niet serieus te nemen… . Bovenstaande is een constatering die ik – als boerin 😀 – doe in mijn directe omgeving – dag in dag uit, jaar in jaar uit. Ik kan niet anders vaststellen dat de soortenrijkdom alleen al aan (weide)vogels hier groot is – zie https://boerin.wordpress.com/category/vogels/ . Van de weidevogelnesttellers weet ik dat vorig jaar hier van de gevonden nesten 90% (!!!) was gepredeerd – door vos, kraaiachtigen??? Maar even zo goed ieder jaar hier weer grutto’s, kieviten, scholeksters, wulpen, gele kwikstaarten, kwartels, patrijzen, watersnippen, ijsvogels, veldleeuweriken etc.etc.. Hoe het in andere gebieden gaat, daar kan ik geen oordeel over geven, dit is wat ik hier waarneem. De nesttellers heb ik dit jaar overigens nog niet gezien en gesproken, misschien is ze de moed in de laarzen gezonken??

     Liked by 1 persoon

 3. Ik zie op dat bouwbord staan: “Samenwerken aan water en natuur”. Als hier boeren onteigend zijn, zal dat dus tbv natuur en water zijn geweest. De boeren hielden de grondwaterstand laag (ze hadden ook de macht in het waterschap) het natuurbelang gooit die grondwaterstand dus weer omhoog. Ik denk dan dat de boeren uitgekocht en desnoods onteigend zijn, en wat betreft de rietsnijders zal er toch een planschaderegeling gelden, of niet?

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.