Daarom verzuipt de rietsnijder!

Het wordt tijd om de mist, die hier de laatste dagen in figuurlijke zin is ontstaan rond het verzuipen van de rietsnijders, te laten optrekken. Om te beginnen pak ik er nog eens een foto bij uit de serie die ik op 12 februari in de mist heb gemaakt op de plaats waar in 2012 en 2013 kraanmachines en vrachtwagens ronkten …

160212-1104x

De volgende foto’s heb ik vorige week vrijdag ongeveer op dezelfde plek gemaakt. Van het boerenland bij Wetering West is niets meer overgebleven, het gebied is veranderd in de grootste waterberging van de provincie Overijssel. Samen met het aangrenzende Wetering Oost is het één van de grootste gestuurde waterbergingsgebieden in Nederland geworden …

160401-1352x

Er zijn waterbergingsgebieden die normaal gesproken droog staan, en die pas als waterberging worden gebruikt op het moment dat extreem veel heeft geregend. Dat is in Fryslân o.a. het geval met de retentiepolder It Eilân. Daarnaast zijn er waterbergingsgebieden waar altijd water blijft staan, en waar extra water wordt toegelaten bij extreem hoog water. In de nieuwe waterberging bij Wetering West staat altijd water, en dat water komt buiten de waterberging weer omhoog in het aangrenzende rietland…

160401-1355x

Jetske schreef op haar weblog het volgende over de veranderingen rond Wetering: “In het voortraject rezen er vragen over wat dit plan voor gevolgen zou hebben voor de omliggende landerijen. Op een vergadering werd deze vraag gesteld door de eigenaar van een aangrenzend perceel. Het was ook meteen de laatste keer dat betrokkenen aanwezig mochten zijn. De vraag betrof de kweldruk. Kwel ontstaat door een ondergrondse waterstroom van een hoger gelegen gebied naar een lager gelegen gebied. Hoe meer doorlatend de grond is hoe meer water er doorheen stroomt. Omdat we in dit gebied te maken hebben met veengrond sijpelt het water gemakkelijk van dit watergebied naar de omliggende rietlanden van Staatsbosbeheer. In het voortraject heeft Waterschap Reest en Wieden, Staatsbosbeheer gewaarschuwd voor het ontstaan van kweldruk. “Staatsbosbeheer vond dit geen probleem”, aldus het Waterschap …”

160401-1356x

Al met al kom ik tot de conclusies dat er bij een aantal logge overheidsinstanties achter de tekentafel weer prachtige plannen zijn bedacht, die ondanks bedenkingen en bezwaren van belanghebbenden weer ‘rücksichtslos’ zijn uitgevoerd. De boeren zullen vast goed zijn uitgekocht, maar met de rietsnijders die in de aangrenzende rietlanden hun brood moeten verdienen, is geen rekening gehouden. Het idee dat de hardwerkende rietsnijders hun zware werk in die voor de toerist zo idyllische omgeving puur uit hobby en liefhebberij doen, berust op een groot misverstand. De rietsnijders die ik ken, zijn voor 75-85% van hun inkomen afhankelijk van de rietteelt …

160113-1352xx

De logjes van de afgelopen dagen hebben duidelijk gemaakt, dat donkere wolken zich beginnen samen te pakken boven de rietsnijders. Er zullen waarschijnlijk nog heel wat vergaderingen en mogelijk zelfs juridische procedures nodig zijn om het tij te keren. Terwijl het toch niet zo moeilijk is, lijkt me …

Over het algemeen ben ik geen tegenstander van maatregelen om extra water te kunnen bergen, en ik sta ook niet bekend als een tegenstander van natuurontwikkelingsprojecten. Integendeel! Maar wanneer je als gevolg van dergelijke projecten mensen het brood uit de mond dreigt te stoten, dan tref je daar een nette regeling mee. Of je kiest ervoor om in dit geval de waterberging zo in te richten, dat je hem alleen hoeft te gebruiken op het moment dat het echt nodig, zodat de rietsnijder op een normale manier zijn werk kan blijven doen. Hoe dan ook, ploeterend als op de foto’s in mijn voorgaande logjes en als op de onderstaande foto’s, die ik voor de gelegenheid even van Jetske heb geleend (dank daarvoor!), kan de rietsnijder zijn werk niet blijven doen. Op dit moment heeft het er helaas alle schijn van dat men de kleine man hier laat verzuipen …

160405-0001x

30 gedachten over “Daarom verzuipt de rietsnijder!

 1. Duidelijk en triest verhaal voor de rietsnijders Jan,
  mooie foto’s laat je er bij zien en dan is goed te zien dat het daar geen werken meer is voor deze mensen.
  Heel sneu dat de mensen geen compensatie krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 2. De foto’s zijn heel erg mooi, maar het verhaal is schrijnend. Dit oude ambacht behoort toch ook tot onze cultuur. Sterker: riet wordt nog royaal gebruikt voor dakbedekking. Maar niet in het stedelijk gebied, waar de meeste beleidsmakers wonen en werken achter hun bureau’s. Daar denkt men kennelijk dat het hier een hobby betrejft, zoals je al aangaf.
  Uiteraard zouden deze rietsnijders ook netjes uitgekocht moeten worden, wanneer hun broodwinning wordt bedreigd door noodzakelijke waterbergingsprojecten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Haha, van Jetske geleend, dus ik krijg de foto weer terug. 😉
  Het profiel van Jetske bij het watermerk lijkt wel verdacht op die van Jan. 😉

  Maar zonder gekheid, het is een triest verhaal en je voelt en ziet de onmacht bij Klaas.
  In de reacties lees je dat er meegeleefd wordt. Een schrale troost voor de betrokkenen.
  Ook in deze serie heb je het beeld weer duidelijk geschetst.

  Geliked door 1 persoon

  • Oeps … dat watermerk had ik inderdaad beter even weg kunnen laten … sorry! 🙂
   Wat de inhoud van mijn laatste logjes betreft: ja, veel meer dan solidariteit betuigen met de rietsnijders kunnen we hier helaas niet. Gelukkig is die steun er binnen mijn kleine bloggemeenschap volop.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik sta helemaal achter je verhaal, ik weet er o.a. door jouw film iets meer vanaf en zou het jammer vinden dat zo’n beroepsgroep de dupe wordt van een falend beleid. Wellicht is het mogelijk om in sommige perioden een tijdelijk een wat lagere waterstand te accepteren.

  Geliked door 1 persoon

 5. ik ben onder de indruk van je prachtige foto’s, én het trieste verhaal Jan, want ja zo gaat het,
  bij SBB zitten mensen achter een bureau plannen te maken die niet weten wat natuur is??
  en niemand die iets kan doen ze zijn doofstom en blind, we maken het hier mee in de peel….
  Ik wens alle betrokkenen heel erg veel sterkte en mandenvol goeie argumenten

  Geliked door 1 persoon

 6. Ja Jan…tekentafel of werkelijkheid….plannenmakers weten het altijd beter….water moet onder controle blijven en dat kan ook als het werkelijk zou moeten. Daar ben ik het met jou eens. Er zal ongetwijfeld nieuwe natuur komen…maar daar hebben de rietsnijders niks aan…

  Geliked door 1 persoon

  • Als de rietsnijders worden verdreven, omdat het werk hen onmogelijk wordt gemaakt, dan zullen de rietlanden geleidelijk gaan verBOSsen. Maar daar is StaatsBOSbeheer misschien juist wel op uit. Maar als dat het geval is, dan zouden ze beter open kaart kunnen spelen en met een goede regeling voor de rietsnijders kunnen komen.

   Geliked door 2 people

   • Verbossing van dit open gebied, dat moet je zelfs als Staatsbosbeheer niet willen… . Ik gruwel van de macht van ‘groene’ organisaties met hun – hoe staat het ook alweer mooi omschreven in het boek ‘Dit is mijn Hof’ van Chris de Stoop, even hardop nadenken – CATALOGUSNATUUR. Ha, open kaart spelen: ook in natuurorganisaties draait het tegenwoordig alleen nog maar om geld – en macht: ikke ikke ikke en de rest etc. 😦

    Geliked door 2 people

 7. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat van een in beginsel toe te juichen natuurontwikkelings- en waterbergingsproject een kleine en kwetsbare beroepsgroep de dupe wordt. Rietsnijden is een mooi beroep, niet alleen vanwege de praktische toepassingen van riet (dakbedekking), maar ook omdat het als een vorm van natuuronderhoud kan worden gezien. Jammer dat het zo is gelopen!

  Geliked door 2 people

 8. Wat een drama weer voor mensen.Ik had het al voelen aankomen.De heren wisten heel goed wat er ging gebeuren maar stuurden de gewone mens weer wandelen.Ik vrees dat het niet meer goed komt want zoals altijd negeert men de gewone man.Hoop echt dat ik het mis heb en duim voor de harde werkers die gewoon in de hoek gedrukt worden.Respect voor anderen gaat iedere keer meer en meer verloren.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.