It Eilân onder water

Donderdag rond het middaguur werd door Wetterskip Fryslân het besluit genomen om It Eilân-Oost en een tweede retentiepolder onder water te zetten. Retentiepolders zijn gebieden aan de boezem, die ingericht zijn om op gecontroleerde wijze oppervlaktewater in te laten en om dit water tijdelijk te bergen. Om overstromingen in bewoonde gebieden te voorkomen worden deze polders ingezet bij hoge boezemwaterstanden …

101212-1406x

Voor mijn fotomaatje en mij was dat aanleiding om donderdagmiddag even een kijkje te nemen op It Eilân. Terwijl we daar waren, zagen we in de verte een groepje mensen bij het waterinlaatkunstwerk van Fryslân’s eerste retentiepolder. Waarschijnlijk waren medewerkers van het waterschap op dat moment bezig om de waterinlaat open te zetten. We hebben nog even overwogen om daar te gaan kijken hoe het water de polder in zou stromen, maar de naderende bui weerhield ons van dat plan.  En dat was achteraf bekeken maar goed ook …

120105-1413x

Ik heb wel een filmpje gevonden, waarop te zien is hoe het water donderdagmiddag de polder in stroomde:

Omdat het volgens het waterschap naar schatting 24 uur zou duren, voordat de polder gevuld zou zijn met water, ben ik vrijdagmiddag opnieuw naar It Eilân gereden. Hieronder volgt een aantal foto’s waarop de verschillen tussen de donderdag en de vrijdag te zien zijn vanaf ongeveer dezelfde standpunten …

Donderdagmiddag, 14:04 uur:

120105-1415x

Vrijdagmiddag, 13:55 uur:

120106-1355x

Donderdagmiddag, 14:05 uur:

120105-1416x

Vrijdagmiddag, 14:00 uur:

120106-1407x

Donderdagmiddag, 14:12 uur:

120105-1428x

Vrijdagmiddag, 14:11 uur:

120106-1427x

Ik ben begonnen met een kaartje, en ik eindig ermee. Het gebied met de gele rand is de retentiepolder It Eilân-Oost, het gebied met de blauwe rand is de polder De Burd. Bij de Burd is donderdag een dijk doorgebroken, over een lengte van 200 meter stroomde water de polder in. Bewoners van het gebied hebben vervolgens het dringende advies gekregen om de polder te verlaten.

De waterstand in Fryslân blijft tot na het weekend gevaarlijk hoog, omdat er nog steeds niet afgestroomd kan worden naar de Waddenzee. De drie retentiepolders (It Eilân-Oost, de Soestpolder bij Burgum en een zandwinpunt bij Mildam) doen intussen hun werk, aldus het waterschap. Mede door inzet van It Eilân East als retentiegebied is het waterpeil op de boezem bij Grou met 2 centimeter gezakt, en dat kan net genoeg zijn om de grootste druk van de dijken en kaden af te halen …

120106-1350x

De actuele stand van zaken is, dat het waterpeil van de Friese boezem is gezakt naar -34 NAP. Het streefpeil is -52 NAP, dus de situatie is nog steeds spannend. Zaterdagochtend zijn 100 medewerkers van Wetterskip Fryslân en collegawaterschappen uit heel Nederland het gebied in getrokken om herstelwerk aan de kades te doen.

Vrijdag 6 januari is 700 kilometer kade geïnspecteerd op verweking. Een kade die verweekt is, is verzadigd met water en moet gesteund worden door zand aan te brengen aan de voet. Dit gebeurt met kranen. De verwachting is dat de meeste herstelwerkzaamheden vandaag worden afgerond. Wat vandaag niet klaar komt, wordt zondag aangepakt.

Medewerkers van waterschappen uit heel Nederland zijn gisteren en vandaag naar Fryslân afgereisd om Wetterskip Fryslân te helpen bij het inspecteren van de kades. De hulp komt van de waterschappen Scheldestromen, Zuiderzeeland, Rijnland, Delfland, Aa en Maas, , Rivierenland, Rijn en IJssel, Schieland en de Krimpenerwaard, Stichtse Rijnland en Waternet.

Hulde voor al die noeste werkers!

19 gedachten over “It Eilân onder water

 1. Nederland handelt al het water best goed. Als het niet veel meer wordt dan dit hebben we het onder controle. Maar als het wel veel meer wordt…
  Er zijn dus nog meer maatregelen nodig. Maar dit is mooi om te zien.

  Like

 2. De verschillen zijn wel enorm groot en er staat nu wel een enorme oppervlakte onder water. Vanavond zag ik op het journaal dat het water zakkende is maar de risico’s door de verzwakte dijken nog erg groot zijn. Blijft spannend. Mooi log trouwens

  Like

 3. We zagen net in het nieuws dat de mensen die hun huis moesten verlaten weer terug kunnen.
  Gelukkig maar…….tjonge wat een natte boel overal.
  Je hebt er een prachtig log over gemaakt, leuk om over jaren terug te zien.

  Like

 4. Niet te veel regen, dan halen ze het wel, denk ik. Ik ben vanmiddag ook nog richting Akkrum gereden, maar niet bij it Eilân langs geweest. In het algemeen vond ik dat het water daar in de sloten niet erg hoog stond. ’t Is wel uitkijken want één keer vast in de berm en je hebt een tractor nodig, zo nat is het wel.

  Like

 5. ja, ja, wat een water…’t is goed om te zien dat de verschillende waterschappen te hulp schieten, eigenlijk is dit natuurlijk slagroom op hun toetje 😉
  Zo vanuit de lucht te zien wonen er niet heel veel mensen in de Burd, maar waarschijnlijk wel met veel dieren.

  Like

 6. Alle beetjes helpen dan. Het wordt gewoon tijd dat het water echt gaat zakken. Je hebt er een mooie reportage van gemaakt Jan. Voorlopig hoeven de boeren niet te klagen dat het te droog is…

  Like

 7. mooie serie van dit gebeuren Jan, wat een water en knap hoe ze er toch weer mee omgaan
  hopelijk wordt het snel wat droger en kunnen ze de polders weer leeg pompen.

  Like

 8. Prachtig in beeld gebracht met een duidelijke toelichting erbij. Het blijkt wel weer dat de natuur zijn eigen gang gaat. Wij mensen kunnen trachten in te grijpen, maar dat lukt niet altijd. Gelukkig zijn er knappe koppen geweest, die plannetjes gemaakt hebben om erger leed te voorkomen.

  Like

 9. Ik zie de laatste dagen vooral beelden uit Groningen, maar in Friesland speelt het ook, zie ik hier bij jou. Duidelijke beelden. Wel handig dat er onder webloggers ook speciale reporters zijn, zodat we goed op de hoogte blijven met de waterstanden in de verschillende provincies ;~).

  Like

 10. Zoooo, wat een verschil tussen de twee momenten. Wel bijzonder om het een keer mee te maken. Het moet ook wel voldoening geven voor de bedenkers dat het systeem werkt.
  Ik hoorde vandaag dat als het water te snel zakt dat ook weer problemen kan geven voor de dijken.
  Een zorgvuldig samengesteld log, zoals ik dat van je gewend ben. 🙂
  Fijn weekend verder.

  Like

Reacties zijn gesloten.