Aurora Borealis – The greatest show on earth

Aurora Borealis is bij ons beter bekend onder de naam noorderlicht of poollicht. Wie mij al wat langer kent, weet dat ik er een fervent fan van ben. En wie me ook via Twitter volgt (@JanKaliasAfanja), die weet ook dat we er afgelopen dinsdagavond weer dicht tegenaan zaten om dat zo vurig gewenste poollicht ook weer eens vanuit Nederland te kunnen zien. Heel dicht zelfs … Sterker nog: vanaf de Friese zeedijk en vanaf Terschelling zijn er dinsdagavond en -nacht foto’s van zwak poollicht gemaakt.

Vanuit Drachten was het helaas niet te zien, en omdat de grafiekjes op internet me niet voldoende vertrouwen inboezemden om er op uit te trekken, heb ik de nachtelijke duisternis er ook niet voor opgezocht. Deze avond heeft me echter wel weer gesterkt in de gedachte, dat we ook hier het poollicht zeker nog wel weer eens te zien zullen krijgen. Het hoeft maar één keer allemaal mee te zitten …

Tot die tijd troost ik me bij gelegenheid met de foto’s van de geweldige poollichtshows die ik in oktober 2003 heb kunnen fotograferen vanuit Groningen en Fryslân. Het verhaal over mijn poollichtjacht in oktober 2003 heb ik hier 3 jaar geleden al eens gedaan. Nieuwe volgers of mensen die dat relaas nog eens terug willen lezen, kunnen hier terecht en vervolgens doorbladeren naar de volgende delen: Poollicht 29-10-2003 – Uithuizen (Gr.)

Onlangs heb ik de foto’s uit 2003 opnieuw opgepoetst en samengevoegd tot een 12:40 min durende video getiteld “AURORA BOREALIS – The greatest show on earth“, die vanaf vandaag in HD-formaat te zien is op You Tube. Misschien is het een idee om daar tijdens de ‘Nacht van de Nacht” eens even lekker voor te gaan zitten …

28 gedachten over “Aurora Borealis – The greatest show on earth

 1. Maar áls het dan een keertje zover is dan ben je al in de buurt, ik moet dan als een gek de auto inspringen en minstens 3 uur scheuren om vervolgens veel te laat aan te komen.
  Ik kijk de laatste tijd wel eens naar reisjes naar IJsland of Noorwegen om het poollicht daar eens te gaan zien maar phoe … duur

  Liked by 1 persoon

  • Ja, dat is waar, Sandra, zelfs in een klein landje als het onze hebben we hier in het noorden aanzienlijk eerder een kansje om poollicht te zien. In de nacht van 30 op 31 oktober 2003 was de situatie echter zo uitzonderlijk en was het poollicht zo hevig, dat het bij heldere hemel tot ver in Zuid-Europa te zien was. Zelf heb ik rond 2:13 uur een foto kunnen maken van poollicht in het sterrenbeeld Orion. Eigenlijk zou je een dezer dagen eens aan het eind van de avond naar buiten moeten gaan om Orion aan de zuidelijke hemel op te zoeken … 🙂
   En die poollichtreizen zijn inderdaad niet te betalen. Daar wordt grof geld aan verdiend.

   Liked by 1 persoon

 2. Ik vind het op je foto’s al een fenomeen laat staan als je het in het echt meemaakt. Laat ik nu met je filmpje al in een eerder stadium de primeur hebben gehad en dan ook nog eens op groot scherm en vanaf een fijne bank. 🙂

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.