Ja … #metoo

Terwijl de slotmuziek van ‘Pauw’ gisteravond al klonk, kreeg Jeroen Pauw van een van zijn tafelgasten de vraag of hij in het kader van #metoo zelf ooit een intieme ervaring had gehad. “Vele”, antwoordde hij met een knipoog, waarna hij vervolgde met: “maar als je een ongewenste intieme ervaring bedoelt … ja, die heb ik ook eens gehad …” Terwijl hij in enkele bewoordingen de gebeurtenis en de situatie schetste, herinnerde ik me ineens dat ik ook ooit een dergelijke ervaring had opgedaan …

We schrijven zomer 1978. Ik was jong, ik had geen verkering en ik wilde wel eens wat. Daarom besloot ik dat jaar in de vakantie, in navolging van andere mensen die daar ervaring mee hadden opgedaan, liftend Europa in te trekken. Zo gezegd, zo gedaan. Omdat ik geen zin had om wellicht meteen al bij een bekende in de auto terecht te komen, legde ik op een zaterdagochtend de eerste etappe naar Heerenveen af met de bus. Daar ging ik met mijn rugzak en een kartonnen bordje met de tekst “VER WEG” aan de kant van de weg staan …

1978-09x

Om een lang verhaal kort te maken: het werd een onvergetelijke vakantie, waarin ik diverse spannende ervaringen heb opgedaan, mooie en minder mooie. Eén van de minst prettige ervaringen deed zich op de terugweg voor.

Vanuit Briançon in de Franse Alpen kreeg ik die donderdag de hele dag alleen maar liften die me maar kleine stukjes huiswaarts voerden. Pas ’s avonds laat kreeg ik net ten zuiden van Lyon een lift die me in één keer mee kon nemen tot Parijs … en wat voor een lift … Er was een grote, niet onooglijke Amerikaanse wagen voor me gestopt. Een oudere man, grijs en kalend – hij zal toen misschien een paar jaar ouder zijn geweest dan ik nu ben – zwaaide de deur aan de passagierskant open. Natuurlijk kon ik meerijden tot Parijs, zei hij lachend op mijn kartonnetje wijzend. Met een joviaal gebaar maakte hij duidelijk dat ik mijn rugzak wel op de achterbank kon leggen. Daar gingen we …

Terwijl we over het Franse asfalt zoefden, voelde ik me de koning te rijk … in één ruk in een grote Amerikaan door naar Parijs, dat schoot tenminste op. Lang duurde die vrolijkheid echter niet. Ik was moe, waardoor een gesprek in het Frans op dat tijdstip niet zo goed meer wilde vlotten. Terwijl ik even wat weg dommelde, voelde ik ineens wat op mijn linker bovenbeen … Wat zouden we nou beleven …?

1978-53x

Nadat ik de hand van de man met een krachtig uitgesproken “Mais non, la main pas la! Comprend!?” had weggeduwd, begon de man tegen me te zemelen … “Aah, mais tu est un grand jeun garçon …”  Toegegeven, ik zag er natuurlijk niet slecht uit in die tijd – zie bovenstaande foto  – maar dit zag ik toch niet zo zitten. Maar het duurde niet lang of ik voelde de rechterhand van de man opnieuw over mijn bovenbeen strelen. Met een tik op zijn vingers maakte ik hem nogmaals duidelijk dat ik hier niet van gediend was. Opnieuw was een slijmerig Frans gemurmel mijn deel.

Intussen nam ik de situatie eens in ogenschouw. Nog bijna 400 km tot Parijs … Dat kwam niet goed op deze manier natuurlijk. Gelukkig werd op de bebording langs de weg intussen aangegeven dat we een benzinestation met restaurant naderden. Mezelf groter en sterker voordoend dan ik in werkelijkheid was, zei ik gebiedend: “Arête la, s’il vous plaît.” Dat leek de man nog niet meteen van plan te zijn, maar nadat ik het nog eens had herhaald, nam hij gelukkig toch de afrit. Zodra we stil stonden, overwoog ik even of ik de contactsleutel van de auto te pakken moest zien te krijgen. Dat bleek echter gelukkig niet nodig. De man bleef wat beteuterd en overdonderd zitten, zodat ik rustig uit kon stappen. Terwijl ik me door het achterportier naar binnen boog om mijn rugzak van de achterbank te pakken, had de man zich omgedraaid. Op zijn knieën zittend boog hij zich over de rugleuning heen met de bedoeling om mij te omhelzen en te kussen …

Nadat ik mezelf èn mijn rugzak in veiligheid had gebracht, heb ik het achterportier dicht gegooid. Daarna ben ik door het nog steeds geopende voorportier nog even lekker in het Fries tegen hem tekeer gegaan en heb ik hem op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat hij heel snel moest maken dat hij weg kwam. En dat deed hij!

In het vervolg van de terugreis waren de goden me gunstig gezind. Ik was nog maar nauwelijks bekomen van de schrik, toen ik opnieuw een lift kreeg. Ditmaal was de chauffeur een vriendelijke dertiger die goed Engels sprak, en de wagen … een gele sportwagen, een tweezitter waarbij mijn rugzak maar net in de bagageruimte paste. Maar het was gezellig en een paar uur werd ik op een gunstige plek aan de noordoost kant van Parijs gedropt. Daar kreeg ik vrijwel aansluitend een lift die me in één keer naar Den Haag bracht. Het liften moe, heb ik daar vandaan de trein naar Fryslân gepakt.

Dus, ja … #metoo
Maar verder was het een geweldige vakantie!

41 gedachten over “Ja … #metoo

 1. Toch best eng als je opgesloten zit in een rijdende auto, je moet dan toch even je hersens bij elkaar houden. Ik heb ook zo’n ervaring, ben gelukkig ook kalm gebleven en heb mijn tanden stevig in ’s mans schouder gezet en gebeten tot hij los liet. Dat stemt me nog altijd tot grote tevredenheid.
  Ik heb nooit durven liften, maar mijn moeder nam wel vaak lifters mee, zelfs naar huis om bij ons te logeren, dat was altijd heel gezellig. Ooit belden er twee dankbare Italiaanse mannen bij ons aan die tien jaar eerder als jongens bij ons bed bad en brood hadden gekregen. Ze hadden overal in het dorp inlichtingen gevraagd om ons adres terug te vinden. Er zijn gelukkig ook nog heel veel leuke mannen op de wereld.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik ben blij dat jij net als ik nog steeds met een zekere trots en tevredenheid terug kunt kijken op zo’n naar voorval. Voorbeelden te over waarbij het helaas veel minder is afgelopen, dat blijkt de laatste tijd wel in het kader van #metoo.
   Ik heb nog steeds het idee dat zowel lifters als chauffeurs die lifters meenemen over het algemeen tot de sympathiekere mensen behoren. Dat blijkt toch ook wel weer bij jouw moeder en die Italiaanse lifters.

   Geliked door 1 persoon

 2. Nu zou het echt niet meer kunnen,ik heb mijn kinderen toen echt op het hart gedrukt nooit te liften.Ik neem zelf nooit lifters mee behalve verleden jaar toen ik 3 jonge giro meisjes met super korte rokjes bij valavond meenam en ter bestemming bracht na een ernstig gesprek.Wat bleek dat ze geld van hun ouders hadden gekregen voor vervoer maar besloten dat uit te sparen om meer geld te hebben als ze op kamp aangekomen waren.

  Geliked door 1 persoon

 3. Een avontuur en mooi verhaal met gelukkig een happy end en zo hoort het ook!
  je zal um vast wel even hebben geknepen Jan … zo’n rare idiote Kwast .
  Je hebt hem heldhaftig aangepakt!! Chapeau !
  Wat een tv programma weer boven brengt he?
  By The Way Jan Je zag er fantastisch uit ;-))
  Leuke stoere foto .

  Geliked door 1 persoon

 4. Gelukkig liep het met een sisser af en bleef het blij proberen. Tsja ik weet niet hoor, versieren is ook een kunst. Een overwachte arm om je schouder en poging om te zoenen terwijl jij daar niet van gediend bent, maar wat wel eerlijke versierpoging is. Gedwongen sex is weer wat anders natuurlijk. Ik heb het gevoel dat het allemaal wat uit de hand aan het lopen is.

  Geliked door 1 persoon

 5. achteraf gezien, maar op dat moment als je niet weet wat gaat gebeuren, heeft die schrik best impact. Jij ging over je schrik heen, maar er zijn ook mensen die niet weten wat te doen, zeker niet als die persoon dwingender en sterker is. Jij kreeg er zelfvertrouwen van, je kon je wel redden. Je hebt geluk gehad.

  Geliked door 1 persoon

 6. Je hebt het goed weten af te wenden, maar zo’n ervaring blijft je wel bij.
  Maar hieruit en uit meer berichten in de media blijkt wel dat ook jongens risico’s lopen.
  Dat had ik mij vroeger nooit zo gerealiseerd.
  Hartelijke groet, Zem.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ja poeh en dan ben jij nog wel een man! Zal mijn relaas hier maar niet doen, wel altijd op verre vakanties (met vriendin in lelijke eend o.a. naar Istanboel) zonnebrillen op, haren weggestopt in petje, schouders bedekt om überhaupt te kunnen ‘overleven’. Mooi opgeschreven Jan jouw reisherinnering. @ nee nog niets van dat alles in zicht 🙂 waren toeristen

  Geliked door 1 persoon

  • De wereld is er wat dat betreft niet beter, veiliger en gezelliger op geworden. En dat is inderdaad jammer, want zo’n vakantie is al met al wel leerzaam. Maar we moeten het natuurlijk ook niet overdrijven en ons helemaal door angst laten leiden.
   Wat een geluk dat tegenwoordig Google Translate hebben. Veel verder dan de bovenstaande frases kom ik overigens ook niet in het Frans, hoor. 😉

   Like

 8. Wat een avontuur. Prachtig omschreven verhaal. Knap woordje Frans spreek je. Wel mooi dat dit avontuur je indertijd wel verrijkt heeft.

  Wel een beetje naïef, want als je zo jong en woest aantrekkelijk bent dan “vraag” je erom, om door dergelijke gasten opgepikt te worden.
  Goed dat jullie mannen ook een keer ervaren hoe dat is. Als wij vrouwen over dergelijke ervaringen gaan schrijven dan hebben we aan één logje niet genoeg. Helaas.

  Geliked door 2 people

 9. Wat een verhaal zeg. Overigens , wat een geweldige reis heb je destijds gemaakt. Tja, liften brengt risico,s met zich mee. Destijds werd het veel gedaan. Ik herinner me dat ik als heel klein meisje met een tante ging liften. We werden opgepikt door een vrachtwagenchauffeur . Geen rare dingen gelukkig. Ik zou het nu niemand meer aanraden.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik denk dat iedereen wel eens een vervelende ervaring heeft gehad, die van mij gebeurde op een carnavalsavond, waar ik door een behoorlijk aangeschoten vrouw behoorlijk in mijn kruis werd betast… Haar man schaamde zich dood voor deze doos…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.