De hagedis die ’n salamander was

Toen Ria gisteravond naar aanleiding van het logje “Een hagedis en een duizendpoot” vroeg “En waarom is dit nu geen salamander? Hagedissen komen hier zowat niet voor is me verteld”, begon ik al enigszins te twijfelen … Goeie vraag!

Voor zover ik weet, heb ik tot nu toe zowel in de tuin als in de ons omringende natuur eigenlijk alleen maar (levendbarende) hagedissen gefotografeerd. Maar was het niet zo, dat dit beestje (achteraf bekeken) wel heel traag bewoog, terwijl hagedissen meestal weg schieten, zodra je wat te dichtbij komt of een te abrupte beweging maakt …

170826-1241x

Kort na middernacht meldde Tim zich met de volgende reactie: “Heel mooi, maar het is idd een Salamander, denk Kleine Watersalamander maar daar ben ik niet in thuis.”

Vanmorgen ben ik eens wat gaan zoeken op de kleine watersalamander. Daarbij ben ik toch wel wat foto’s tegengekomen van vergelijkbare bijna goudkleurige beestjes. Op dit moment lijkt het er dan ook sterk op dat deze fraaie vondst van Aafje geen hagedis is, maar een salamander. Niet dat het mij erg veel uitmaakt, het gaat mij vooral om de foto’s, maar er is al genoeg fake news in de wereld en we noemen een kat tenslotte ook geen hond …

170826-1244x

Intussen is ook Limburgse Sandra tot de conclusie gekomen dat het hier om een kleine watersalamander gaat. Dank derhalve aan Tim, Ria en Sandra voor hun bijdrage.

24 gedachten over “De hagedis die ’n salamander was

 1. Leuk dat iedereen zo wat leert, daar is men immers nooit te oud voor luidt het gezegde.

  Voor een volgende keer, misschien wat handige aanknopingspuntjes …. Een hagedis heeft duidelijke schubben, een salamander niet. De staart is bij een hagedis ook anders, die lijkt eraan geplakt. In elk geval zie je een duidelijke lijn waar de staart begint en het is bekend dat hij die ook kan verliezen en dat die weer aangroeit. Bij een salamander is de staart een geheel met zijn lijfje.

  Geliked door 1 persoon

  • Dit schreef de kenner bij mij:
   Inderdaad een salamandervrouwtje, alvast op zoek naar een overwinter plekje denk ik. Hagedissen zijn reptielen, geen amfibieën zoals kikkers en salamanders. Hagedissen kun je hier in zeeland wel vinden bij de Domeinen maar daar houd het wel een eind mee op. Hagedissen houden van droogte en warmte, salamanders van koud en nat!
   Ze kunnen tot een meter of 200 van hun favoriete watertje een overwinter plekje zoeken, misschien zijn er hele fijne stukken steen, een verlaten muizenholletje of vermolmd hout in de buurt waar ze graag onder graan kruipen.

   Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.