Een race tegen de klok

Als je momenteel in het weidegebied ten noordoosten van Heerenveen rijdt, zie je hem al van ver uit het vlakke land oprijzen: een enorm reuzenrad. Het is het tweede reuzenrad dat de fabriekshal van de firma Mondial in Terband (of is het misschien toch Luinjeberd …?) dit jaar verlaat. De afgelopen weken is er hard gewerkt om de 70 meter hoge attractie op tijd af te kunnen leveren in Londen …

Dat is nog wel even een dingetje, want met de nog steeds op 31 oktober dreigende Brexit was en is haast geboden. Als het volledige transport niet voor 31 oktober aan de overkant van het Kanaal is, dan kan dit nieuwe reuzenrad niet op tijd in Londen worden opgebouwd voor de kerstmarkt in Hyde Park. Die markt is van 21 november t/m begin januari, maar met de opbouw moet al begin november worden gestart …

Het reuzenrad dat begin dit jaar werd gebouwd bij Mondial, was ca. 35 m hoog en had 24 gondels. Dit nieuwe reuzenrad is 70 meter hoog en heeft 48 gondels, daarmee is het één van de twee hoogste mobiele reuzenraden ter wereld. De andere staat in Parijs en is ook door Mondial gebouwd. Het reuzenrad beschikt over luxe gondels, die voorzien zijn van verwarming, airco en geluid …

In Londen staat ook al een heel groot reuzenrad, ‘de London Eye’, dat nog groter is dan het demontabele rad dat in Terbant is gebouwd. ‘De London Eye’ is een vaste machine die op één locatie staat. Dit nieuwe reuzenrad is speciaal gebouwd om vervoerd te worden. Hij kan op zes grote trailers worden vervoerd waar ’t rad op staat, plus acht trailers voor de gondeltjes en de kassahuisjes. Na de Kerstmarkt in Hyde Park gaat het reuzenrad verder op tournee in Engeland …

Verslaggever Jeroen Boersma van Omrop Fryslân maakte half september tijdens de test- en keuringsfase een rondje samen met directeur Sibbele Douma van Mondial (even op ’t linkje klikken voor de video):

Reuzenrad Terbant moet vóór de Brexit in het Verenigd Koninkrijk zijn anders, blijft het in Calais staan

Het moet gezegd: het uitzicht over het vlakke Friese land is adembenemend. En dan dient zich toch de vraag aan: zou jij het gedurfd hebben om ook een rondje te maken …?

39 gedachten over “Een race tegen de klok

 1. Ja Jan ik zou een rondje maken…Ik voel me veilig in die gondels, ze zijn helemaal dicht. Als in een skilift… Maar als hij zou blijven hangen, dat zou nog iets anders zijn. Wat prachtig dat je hier foto’s kon van maken en nu maar hopen dat hij tijdig getransporteerd wordt of er komt nog herrie van 🙂

  Like

 2. Een prachtig en informatief logje. Zullen ze dag en nacht doorwerken? Het is te hopen dat ze het redden. Ik vind het wel mooi dat zo’n mondiaal reuzenrad hier wegkomt.
  Wat voor geluid zit er in de gondel, vroeg ik me af.
  Ik vond het mooi om al die reacties te lezen, wel of niet durven. Ik twijfel enorm, behalve hoogtevrees ben ik licht claustrofobisch. Als je er eenmaal instapt is er geen weg meer terug. Misschien met een tabletje Valium. 😜

  Geliked door 1 persoon

 3. De foto’s zijn prachtig met dat machtige apparaat tegen die blauwe lucht. Hopelijk kan het bedrijf de export vóór de Brexitellende nog realiseren.
  Maar ik krijg al hoogtevrees van het kijken naar de foto’s…
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Die Brexit gaat nog voor heel wat ellende zorgen, vrees ik. Het is inderdaad te hopen dat ze op tijd aan de andere kant van het kanaal zijn, want aan extra kosten en juridische haarkloverij heeft niemand wat.
   Zelf ben ik ook niet zo’n held op hoogte, maar in dit reuzenrad met zijn gesloten gondels zou ik wel een ritje willen maken om (hopelijk) van het uitzicht te genieten.

   Like

 4. Zo ding zal heel erg veel geld gekost hebben. Zo grote reuzenrad is zeker heel mooi om te zien. IK heb filmpje gezien. Wauw wat is dit groot zeg om te zien. Maar ik ga liever niet in. Pfff.. Mooie foto’s. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat is echt bijzonder Jan. In die richting had ik niet gedacht.
  De foto’s zijn prachtig en het filmpje heb ik ook bekeken. Prachtig uitzicht ja. Ik zou er wel durven in stappen, maar op bepaalde hoogte zou ik mijn ogen sluiten. Hoe mooi het uitzicht ook mag zijn, eens de grond onder mijn voeten weg is, kijk ik liever niet meer naar beneden.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb me er in de jaren 80 één keer in gewaagd, maar dat was waarschijnlijk vanwege het open karakter van die gondels geen groot succes met mijn latente hoogtevrees. Na enige aarzeling zou ik me echter toch wel deze reusachtige machine wagen om van het uitzicht te genieten, denk ik.

   Like

  • In de jaren 80 heb ik één keer in een reuzenrad gezeten. Dat was geen echt groot succes, maar dat had er mogelijk mee te maken dat we toen in open gondels zaten. Hier zou ik waarschijnlijk na enige aarzeling wel in durven stappen om van het weidse uitzicht over Fryslân te genieten.

   Like

 6. Wat gaaf is dat Jan,
  Nooit van mijn leven zou ik in een reuzenrat gaan,
  maar ik heb het filmpje gezien en dan is het wel erg gaaf.
  Wat een mooie foto’s kan je daar maken, het overzicht over de landerijen en je ziet de wolkenpartijen aankomen.
  Mocht jij geen rondje meemaken?
  Ze zijn nu natuurlijk maar met een paar man en dan heb
  je de ruimte.
  De tijd glipt letterlijke tussen m’n vingers door, ik wil zo graag zoveel doen
  met als gevolg dat er letterlijk niets uit mijn handen komt.

  Jan nog een fijne middag

  Geliked door 1 persoon

  • Er is mij daar vorige week geen ritje aangeboden. Wanneer dat wel het geval geweest zou zijn, dan zou ik zeker even getwijfeld hebben. Ik ben namelijk bepaald niet vrij van hoogtevrees. Maar uiteindelijk zou ik vermoedelijk toch zijn ingestapt om van het weidse uitzicht te genieten. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 7. Dit moet vreselijk veel gekost hebben?!

  De testfase zou ik liever overslaan , maar ik zou het nu zeker aandurven, het moet indrukwekkend zijn!

  Wat een grappig taaltje op de video 🙂 . Is dat Fries? Het klinkt alleszins heel gezellig, zowel de taal als de toer in de lekker warme cabines!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.