Zeevlam in beeld

Warme lucht die over een koud wateroppervlak stroomt kan zodanig afkoelen dat zich mist vormt. Zo kan boven zee gemakkelijk mist ontstaan. Een zeewind, die op warme dagen in het voorjaar of de voorzomer, wanneer de zee nog relatief koud is, vaak langs de kust optreedt, kan die mist of lage wolken plotseling landinwaarts brengen. Dit tot groot ongenoegen van strandgangers die de zon dan plotseling zien verdwijnen, terwijl de temperatuur in korte tijd soms meer dan 10 graden daalt. Dat verschijnsel waarbij een zeewind, mist van zee landinwaarts transporteert, wordt van oudsher zeevlam genoemd …

37 gedachten over “Zeevlam in beeld

 1. Dan lag je lekker op je handdoekje met je vriendinnetjes aan het strand en ineens betrok de lucht en liep je te rillen: “waar is mijn vestje….”
  Ik herinner het me nog vanuit mijn jeugd op het strand bij Scheveningen, maar wij noemden het volgens mij zeemist. Maar de flarden hadden wel het gedrag van vlammen.
  Zeevonk heb ik ooit één maal gezien: onvergetelijk.
  Mooie herinneringen krijg ik door jouw blogpost!
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Je mag het ook zeemist noemen. De temperatuurdaling op het strand is in beide geval misschien wel een graad of tien. 🙂
   Zeevonk zou ik ook nog graag eens willen zien. Vorig jaar is het aan de kust verschillende keren waargenomen, maar dan zitten wij hier net wat te ver van het strand voor een snel bezoekje. Dat het mooie herinneringen oproept, doet me deugd.

   Geliked door 1 persoon

 2. allereerst mijn dank je wel voor je mooie reactie op mijn woorden en ik had nog nooit gehoord van zeevlam en dus ook hierbij weer wat bij geleerd. Ik noemde het altijd gewoon een mist met wat dikke lagen eronder. En bij deze vond ik het ook een mooie foto.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.