Twitter is kapot

Lang leve Mastodon

Vanaf het moment dat Elon Musk vorig jaar voor het idiote bedrag van 44 miljard dollar Twitter overnam, had ik daarover zo mijn twijfels. En dat bleek al snel terecht te zijn. Elon ging er met gestrekt been in en ontsloeg eind oktober meteen per Tweet de top van het bedrijf. En daar bleef het niet bij, begin november kregen duizenden medewerkers ontslag aangezegd …


Elon wil van Twitter een bastion voor de vrijheid van meningsuiting maken, een absolute vrijplaats, ook voor onwelgevallige meningen, zoals die van de van Twitter verbannen Donald Trump en andere idioten en complotdenkers. Dat staat mij niet aan. Begrijp me goed, ik ben voor vrijheid van meningsuiting, maar er zijn grenzen …

De druppel is dat Elon het sinds ruim een week onmogelijk heeft gemaakt om zogenaamde 3rd party apps te gebruiken. Al snel na mijn registratie bij Twitter in november 2010 ben ik overgestapt van de originele Twitterapp naar de app Tweetbot. Deze app werkt wat mij betreft veel fijner en bevat geen reclame. Elon wil zijn miljarden natuurlijk terugverdienen met nog meer advertenties van intussen en masse weglopende adverteerders. Maar ik vertik het om vanaf nu de eigen app van Twitter te moeten gebruiken en te worden doodgegooid met reclame. Nu ik Tweetbot niet meer kan gebruiken, heeft Elon voor mij de grens bereikt. Elon heeft Twitter kapot gemaakt …

Begin november heb ik een account aangemaakt op Mastodon. Mastodon is vergelijkbaar met Twitter, maar het is gedecentraliseerd en heeft geavanceerde privacy- en contentmoderatie-opties. Verder kent Mastodon geen reclame en in tegenstelling tot Twitter gelden op Mastodon de standaard eigendomsrechten voor gepubliceerd materiaal, zoals foto’s, video’s, tekst en andere inhoud die door gebruikers worden gepost. Dit betekent dat degene die de inhoud publiceert, de eigenaar is en blijft van die inhoud en bepaalt hoe die inhoud wordt gebruikt en gedeeld. Bij Twitter schijnt alles nu eigendom te zijn van Elon, ik wens hem er veel plezier mee. Na ruim 13.600 Tweets kap ik ermee …

Toegegeven, het moest in het begin even wennen, maar intussen voel ik me wel op mijn plaats bij Mastodon. Het is er in ieder geval een stuk gezelliger dan bij Twitter. De makers van Tweetbot zijn intussen bezig met de ontwikkeling van de app Ivory voor Mastodon. Ik gok erop, dat je daarmee binnenkort helemaal goed zit bij Mastodon. Ik ben daar in ieder geval vanaf nu te vinden op: https://mastodon.nl/@JanKaliasAfanja


Maar wees gerust, op mijn weblog verandert niets. Hoewel ik de afgelopen week weinig op pad geweest ben, zit er nog genoeg materiaal mijn fotoarchief om voorlopig rustig door te kunnen gaan. Hieronder een paar details van foto’s die nog op publicatie wachten…

52 gedachten over “Twitter is kapot

 1. Ik doe niets meer met Twitter sinds Musk. Maar door je berichtje heb ik er vandaag nog een keer opgekeken en kwam dan toch wel weer mooie ´oh ja plaatjes´ tegen. Ik heb mijn tijdlijn zo ingericht dat ik voornamelijk mooie natuurfoto´s tegenkom en daar geniet ik wel van. Ik heb ooit de fout gemaakt om iets anders aan de kaak te stellen, vreselijk wat een bagger kreeg ik toen over mij heen.
  In het boek van Thijs Launspach, ´Je bent al genoeg´ staat beschreven dat hoe meer men op social media zit hoe ongelukkiger men zich voelt. Face-to-face contacten dragen wel bij aan dat gevoel van geluk. Voor mij een moment om een bewustere keuzes te maken.

  Geliked door 1 persoon

  • “… hoe meer men op social media zit hoe ongelukkiger men zich voelt,” dat is een mooie bevestiging van het feit dat ik mijn leven allerminst laat leiden door de sociale media. Momenten van geluk overtreffen nog altijd het aantal momenten van ongeluk. Maar ik vond Twitter lang een mooi medium om van diverse zaken op de hoogte raken of te blijven. Maar die tijd is intussen wel voorbij.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb nooit het nut van Twitter ingezien en heb het daardoor nooit gebruikt. Veel van die ‘social media’ laat me stoicijns koud. FB gebruik ik alleen om een link naar mijn foto blogje op WordPress te publiceren.
  Als ik soms lees hoeveel bagger mensen over elkaar’s hoofd gooien in deze ‘social media’… dan heb ik het wel gehad 🙂
  Maar ik gun je veel plezier op Mastodon ! 👍

  Geliked door 1 persoon

  • Twitter was in het begin een mooi medium waarmee je snel op de hoogte kwam en bleef van diverse voor mij interessante onderwerpen. In de loop der jaren is het helaas verworden tot een plek waar vooral veel werd gescholden en tot haat aangezet. Ik gebruikte het de laatste tijd eigenlijk alleen nog zoals jij FB gebruikt. En Facebook heb ik dan weer bewust niet. We gaan zien hoe het zich ontwikkelt met Mastodon.

   Like

 3. Ik heb nog altijd meer bezwaren tegen facebook en instagram, die ik 100% blokkeer. Twitter gebruik ik alleen in firefox met uBlock Origin en algoritme-vrij. Onbewust deed ik dat al jaren door te kiezen voor het tonen van de laatste bericht bovenaan. In da afgelopen week is die keuze aangepast en schiet ie bij opstarten telkens naar ‘voor jou’, wat dus het algoritme inhoudt. Heb nu een addon die daar in firefox korte metten mee maakt. Daarnaast blokkeer ik in twitter een berg woorden, die veel irritante berichten voorkomen. Denk aan widm en FvD.

  Heb u ook al een tijdje mastodon, die het doet zoals ik het graag wil. Maar ook daar blokkeer ik woorden, omdat ook daar mensen onnodig over dingen blijven doorzeuren.

  Gebruik het nu beide, omdat niet iedereen overstapt. Heb inmiddels wel meer interactie op mastodon. Ook mastodon vind ik beter in firefox werken dan in de eigen app.

  Geliked door 1 persoon

 4. Met een stomme typfout heb ik een foutief @mastodon-account aangemaakt.
  Repareren of een nieuw account maken is mij niet gelukt.
  Het gedoe rondom Elon Musk gaat deels aan mij voorbij.

  Maar het begrijpen en gebruiken van Mastodon heeft ook niet mijn interesse.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik probeer op Twitter politiek en “algemeen gezever en gezeur” zoveel mogelijk te mijden (toegegeven, het is moeilijk en lukt niet altijd), maar ik ben er vooral in het koersseizoen te vinden, omdat je er veel interessants leest van mediakanalen, ploegen en renners. Ik vrees er een beetje voor dat vooral die laatste twee niet echt gaan overschakelen naar Mastodon. Of vrees ik dat ten onrechte?

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik heb er ook al jaren een account maar kijk er eigenlijk nooit meer. Jammer dat dat nu ook weer om zeep wordt geholpen voor mensen die er wel plezier aan beleefden zoals jij. Hopelijk went het snel bij Mastodon en komen al die anderen ook die kant op.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb al langzaam afgebouwd de laatste tijd, dat scheelt. Ik zal het Twitter niet echt missen, het was altijd maar bijzaak, en dat zal ook bij Mastodon waarschijnlijk zo blijven. Mijn weblog is en blijft het belangrijkst.

   Like

 7. Ik twitterde wat voor mijn werk. Het stond me toen al tegen.
  Ik vond het dwingend en stressig
  Toen ik met pensioen ging, ging Twitter ook op pensioen.
  Dat beviel en bevalt prima.

  De manier van regeren/ communiceren via twitter stond me heel erg tegen ( ook van NL-politici aan de rechterkant trouwens en andere opruiende lieden.) zo moet dat niet.
  Ik blijf er weg; voorlopig ook geen Mastodont of andere. Ik houd het bij de krant, FB en WP.

  Geliked door 1 persoon

  • Mee eens , het was al langere tijd vaak geen feestje meer om op Twitter te zitten. Vooral de anonieme scheldpartijen stonden mij ook al langere tijd tegen. En ik vrees dat het onder Elon Musk alleen maar erger zal worden. Het bloggen is voor mij het belangrijkst op internet, daarnaast geef ik Mastodon voorlopig een kans. We gaan zien hoe het zich ontwikkelt.

   Geliked door 1 persoon

  • Facebook heb ik ook niet, en daar begin ik ook niet aan, maar Twitter vond ik lang een mooi medium waar ik veel plezier aan heb beleefd. Maar ik kan er goed zonder. De laatste tijd gebruikte ik het eigenlijk alleen nog om mijn nieuwe blogs ook op die manier aan te kondigen. We gaan zien wat Mastodon brengt op de langere termijn.
   Jij ook een prettige zondag verder.

   Like

  • Die man is mij te onvoorspelbaar. Ik begrijp ook niet waarom je een op zich mooi medium koopt om het kennelijk zo snel mogelijk kapot te laten gaan. Maar goed, hij doet zijn best maar. Ik zie wel hoe dit alternatief zich op termijn verder ontwikkelt.

   Geliked door 1 persoon

 8. Hoewel ik een Twitter account heb, moet ik toegeven dat ik er niets mee doe en ik het gevoel had dat het me weinig nuttigs opleverde. Vandaar dat ik het al meermaals overwogen heb om het account op te zeggen. Ik wens je alvast veel succes toe met je Mastodon account en laat met de tijd eens horen hoe de dingen daar lopen… al dan niet interessant voor mensen die fotograferen / of er veel andere fotografie liefhebbers zijn die de weg vonden naar Mastodon e.d.
  Fijne zondag Jan 🙂

  Geliked door 1 persoon

 9. Daar lazen we over, veel ergernis en onbegrip.
  Het raakt me niet, twitteren doe ik al lang niet meer, ook andere social media heb ik opgezegd.
  Alleen de weblog houd ik bij.
  Maar ik wens jou veel plezier op Mastodon, ik las dat er veel enthousiaste gebruikers zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Twitter was lang een mooi medium om op de hoogte te blijven van diverse zaken, maar het ging al een tijdlang bergafwaarts. De laatste tijd gebruikte ik Twitter eigenlijk alleen nog actief om mijn nieuwe blogs ook op die manier aan te kondigen. Ook voor mij is mijn weblog de hoofdzaak van mijn internetactiviteiten. Mastodon geef ik daarnaast nu een kans om Twitter op te volgen. Stoppen kan altijd weer, Bertie.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.