Het rondje voltooid

Ik pak de draad van het verhaal nog een keer op bij de wirwar van wortels en mossen naast het vlonderpad dat door een moerasachtig deel van De Deelen voert. Mossen zijn een belangrijke schakel in ecosystemen: ze produceren zuurstof, beschermen tegen erosie, scheppen een gunstig microklimaat voor het ontkiemen van allerlei soorten zaden en vruchten en bieden leefruimten aan vele kleine insecten …


Ook de mens heeft in de loop der jaren veel gebruik gemaakt van mossen voor o.a. brandstof, vloerbedekking, matrasvullingen, isolatiemateriaal en tegenwoordig ook de bloemsierkunst. Van dichtbij bekeken zijn het vaak verrassend mooie plantjes, maar ik kon er hier niet dicht genoeg bij komen voor een paar mooie macrofoto’s …

Nog even over het laatste deel van het vlonderpad en een stukje door het struikgewas, daarna kwam ik weer uit op de parkeerplaats. Maar dan wel aan de andere kant van de parkeerplaats. Bij Staatsbosbeheer gaat men er kennelijk van uit dat alle wandelaars aan deze kant beginnen. Hier staat namelijk een informatiebordje over het drijvende vlonderpad en over ‘de wonderlijke wereld van mos’. Als ik het had geweten, was ik aan deze kant begonnen …

Het was in ieder geval een prima ervaring en een aangenaam weerzien met De Deelen. Onderweg naar de auto aan de andere kant van de parkeerplaats hield ik nog even halt bij het tweede petgat. In de verte ligt het drijvende vlonderpad …

Ik sluit af met een dromerige weerspiegeling van het bruggetje drijvende vlonderpad en de bomen aan het eind van het petgat. Ik denk, dat ik hier in de loop van het jaar nog wel een paar keer een kuier zal maken …

33 gedachten over “Het rondje voltooid

 1. Ik wist niet dat mossen zo belangrijk waren. We laten ze wel mooi staan in ons gazon als nestmateriaal voor de vogels. Ik las net het informatiebord en vroeg me af of het drijvend vlonderpad inderdaad is betaald van donaties. De laatste foto is een echte Afanja. Mooi!

  Geliked door 1 persoon

 2. In IJsland ben ik in een enorm uitgestrekt gebied geweest waar overal korstmossen groeien. De laag mos is op sommige plaatsen meer dan 1/2 meter dik ! Het wondere van deze plats is dat de enorm dikke laag korstmossen alle geluid dempt ! Als je enkele honderden meters (langs de aangeduide paden) in dat gebied gaat, dan hoor je enkel nog de wind… een unieke ervaring hoor. Elk stukje mos is welkom in mijn tuin, met een macro lens kan je daarin een wondere wereld ontdekken 👍

  Geliked door 1 persoon

 3. Jan de vormen van het hout waarop het mos groeit zijn ook zo mooi, ik geef mossen ook de ruimte in de tuin.
  De perenboom heeft verschillende korstmossen en voor zijn ook verschillende mossen op de grond en dat zou je niet verwachten in een tuin die op het zuidwesten ligt.

  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.