Mossen en varens

Nadat ik het bruggetje achter me had gelaten, had ik weer enige tijd vaste grond onder mijn voeten, zoals dat bij de meeste paden gebruikelijk is. Al snel werd het het pad echter vervangen door een vlonderpad dat er al jaren ligt …


Dat is op zich geen probleem, maar echt breed is dat vlonderpad niet. Ik loop dan wel een stuk stabieler dan een halfjaar geleden, maar op een pad van drie planken breed voel ik me toch niet echt op mijn gemak. En dat werd er niet beter op, toen ik halverwege het eerste deel van het pad, (foto linksonder) achter me meerdere keren het langgerekte ‘kieuwww … kieuwww’ van de buizerd hoorde. Ik bleef even staan en draaide me voorzichtig om. Er cirkelden twee buizerds boven me. Vlak voordat ik er een foto van kon maken, naderde er vanaf de andere kant een wandelaar. “Moai no …,” zei hij. Gelukkig kon ik me vasthouden aan een berkje langs het pad, terwijl we langs elkaar schuifelden …

Het vlonderpad, dat uit meerdere delen bestaat, voert door een moerasachtig deel van het gebied. Het is een plek waar vooral varens en diverse mossen het goed doen …

De wortels van struikgewas dat gewend is het de voeten in het water te staan vormen in drogere tijden mooie plekjes waar mossen zich kunnen vestigen …

Ik sluit dit deel vandaag af met een klein natuurlijk stilleven. Morgen bereiken we het eindpunt …


wordt vervolgd

40 gedachten over “Mossen en varens

 1. Drie planken naast elkaar is ook niet echt breed… Als je dan ‘tegenliggers’ hebt, dan wordt het wel iets moeilijker. Gelukkig stond er een boom op de juiste plaats zodat je je kon vasthouden. Je groen stilleven foto’s vallen hier in de smaak !

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is weer een mooi verhaal geworden. Het vlonderpad is wel een mooi slingerend pad door dit landschap, maar met een wankel evenwicht is het wel een smal vlondertje . De varens in het streepje zonlicht vind ik heel mooi. De luchtwortels begroeid met mossen vind ik ook heel mooi.

  Geliked door 1 persoon

 3. Jan wat een mooie foto’s van de varens en het mos ik kan mij voorstellen dat je je onzeker voeltop zo’n pad maar je foto’s moeten jewel een voldoening geven.
  In ieder geval heb ik ervan genoten nog een fijne avond

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een prachtplek met al die stronken, varens en mossen, mooie foto’s ook.
  Zo’n vlonderpad is handig in moerassig terrein, maar je moet niet te veel omhoog of opzij kijken als je ietwat instabiel op de benen staat (ik ook wel eens). Omhoog kijken is stilstaan dus 😉
  Hartelijke groet, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Zem, het is inderdaad een mooie plek waar altijd wel wat te zien is.
   Het was niet voor niets dat ik meteen bleef staan, toen ik buizerds achter me hoorde. Het was alleen jammer dat er toen ook nog een tegenligger passeerde, waardoor ik mijn fotokans heb gemist.

   Like

 5. Prachtig dat groen, de varens zijn ook vroeg, of zijn die er altijd? Op zo’n paar planken zou ik me ook niet erg zeker voelen, zeker niet als ze nat zijn.

  Geliked door 1 persoon

   • Wat een slimme oplossing. De houten vlonders op mijn tuinpad heb ik weggehaald vanwege uitglijgevaar. Dan maar natte voeten. Nu heb ik een bijna voldoende drainagesysteem aangelegd, maar het blijft tobben bij veel regen zoals vorige week. De gemeente heeft het plein waaraan mijn oprit ligt ook nog eens fijn opgehoogd, maar in vriendelijke samenspraak met de mannen van dat asfaltbedrijf hebben zij daar een redelijke aanpassing gemaakt. Bij het horen of zien van vlonders rijzen bij mij de haren te berge vanwege deze never ending kwestie.

    Geliked door 1 persoon

    • Ja, een stukje kippengaas op het hout kan veel ellende voorkomen. Jammer dat je dat niet wist.
     Balen dat je daar in een laag deel zit, het blijft behelpen met grote hoeveelheden regen. En als het tegenzit, staan we over een paar maanden weer te springen om water. Sterkte ermee.

     Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.