Bijna een brug te ver

Jetske en ik hebben vorige week vrijdag weer dankbaar gebruik kunnen maken van ons abonnement op ‘grijze vrijdagen’. We begonnen de dag met een lange wandeling waar ik 4 mei op terugkom. Die wandeling was meteen weer zo lang, dat het weinig gescheeld had of een vervolg van de dag was een brug te ver geweest …

Jetske wist echter wel weer raad en zette koers richting Zwartsluis. Daar reden we oostwaarts verder over de Conradsweg (Google Maps). Al snel zette ze de auto vlak voor een bruggetje in de berm. Hier ligt sinds 2014 een uniek eco-aquaduct en ik hoefde er maar enkele meters voor te lopen. Het eco-aquaduct zorgt ervoor dat het water in de natuurgebieden links en rechts van de weg over het Conradskanaal en onder de weg door kan stromen. Het eco-aquaduct is zo ingericht dat dieren zwemmend, lopend of kruipend onder de weg door van het ene natuurgebied in het andere kunnen komen …

Dankzij het eco-aquaduct blijven de waterpeilen van de natuurgebieden (links op de onderstaande foto) en landbouwgronden (rechts op de onderstaande foto) gescheiden. Boeren willen graag een laag waterpeil om met hun zware machines op het land te kunnen werken. Voor de natuur is een hoger waterpeil beter. Ook draagt het eco-aquaduct bij aan de verbetering van de waterkwaliteit in de natuurgebieden …

Olde Maten en Veerslootlanden – een gebied tussen Zwartsluis en Staphorst – vormt samen met de Weerribben, de Wieden en de Rottige Meente het grootste aaneengesloten laagveengebied in West-Europa. Om de natuurwaarden in stand te houden en te ontwikkelen, is de hoofdfunctie in het gebied (natte) natuur …

Een groot deel van het gebied wordt beheerd door de Agrarische Natuur Vereniging (ANV) Horst en Maten in samenwerking met grondeigenaar Staatsbosbeheer. De betrokken agrarische ondernemers hebben hun bedrijf in de directe omgeving en zijn de ambassadeurs van het prachtige gebied. We vervolgden onze rit door het mooie petgatenlandschap op weg naar een vogelkijkhut. Ook daar zou ik volgens Jetske weer niet ver hoeven te lopen …

26 gedachten over “Bijna een brug te ver

 1. Jullie vormen samen een leuk fotografie duo om samen de mooie dingen in de nabije omgeving te ontdekken.
  Dit zijn echt prachtige gebieden !
  Dat belooft voor volgende week 🤠

  Geliked door 1 persoon

 2. Interessant verhaal Jan en wat een mooie oplossing, die eco-aquaduct. Wat goed dat Jetske atijd goeie oplossingen voor je weet te bedenken hé. Ecoducten hebben we hier ook, maar die liggen meestal over snelwegen héén (net zoals deze ook in NL bestaan trouwens).

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, ecoducten of wisselpassages boven een weg hebben we hier vooral op de Veluwe. In mijn omgeving zijn otter- en dassentunnels vrij gebruikelijk. De meerwaarde van dit eco-aquaduct zit vooral in de scheiding van water voor natuur en landbouw.

   Geliked door 1 persoon

 3. Mooie beelden weer, zo’n ecoduct hebben we hier ook. Daar zijn onder het viaduct plankiers aanbracht voor de kleinere dieren om naar de andere kant wan het natuurgebied TerWorm te komen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Frappant hoe we het de laatste tijd niet treffen. Dan kun je nog beter wat felle buien hebben met spannende wolkenluchten zoals vandaag
  Ter plekke zag je het nut er niet van in, maar gelukkig bestaat er internet waar je het nut hebt gevonden. 😂
  Treffende titel en daarmee een mooie start van het verhaal. En uiteraard heb je ook de rest mooi in beeld gebracht. 😃

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het is alsof de duvel ermee speelt. De laatste keer dat we de zon een deel van de dag gezien hebben, was tijdens onze (kerk)torens in Fryslân. Ik heb mijn hoop nu eerst maar op 5 mei gericht.
   Ter plekke keek ik er eerst inderdaad wat vreemd tegenaan. Later kon ik het wel beredeneren, maar je had me vooraf toch wel enigszins op het verkeerde been gezet door het een otterpassage te noemen. Dit is veel meer dan een otterpassage. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. Je ziet daar veel bruggen. Vogelkijkhut bij zwartewatersklooster ziet daar mooi uit. Houden water peilen daar in de buurt ook bij Jan. Deze natuur gebieden van deze omgeving ziet goed. Niet zolang gelden bij ons ook brug te zien. Komt nog op de blog bij ons. Ik vond het wel eng om erover heen te lopen. Goed dat bij jullie stadsbosbeheer in goed in de gaten worden gehouden. Mooie foto’s. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.