Vogelkijkhut in de Olde Maten

Vanaf dat bijzondere eco-aquaduct reden we het natuurgebied de Olde Maten in. Daarmee reden we ook de bible belt in. Dat was ook al snel te zien, toen we twee wandelaars inhaalden, waarvan er één in klederdracht liep …

Niet veel later bereikten we de vogelkijkhut Zwartewatersklooster. Ik had nog nooit van de naam gehoord, maar ik zou er een uurtje later al het één en ander over aan de weet komen …

De vogelkijkhut is een mooie, ruim opgezette hut met twee verdiepingen. Kijkgaten op beide verdiepingen bieden in oostelijke richting zicht op een langgerekt petgat …

Terwijl we op de bovenste etage stonden, liet Jetske haar technisch blik langs de houtverbindingen in het dak glijden. Tien minuten nadat we de beide wandelaars hadden ingehaald, zagen we ze voorbij de open achterkant van de hut lopen …

De zijwanden van de hut zijn op de begane grond heel toepasselijk afgewerkt met turfjes, waarvan er – kijkend naar het omliggende petgatenlandschap – hier ooit ook veel gestoken zijn …

43 gedachten over “Vogelkijkhut in de Olde Maten

 1. Pingback: Zwartewatersklooster | Schrijven met Licht

 2. Je hebt er een mooie fotoserie aan overgehouden. Mooier dan die van mij. Ook de beide dames heb je twee keer mooi in beeld gebracht. Ik was er vanochtend weer en wat denk je, lopen dezelfde twee dames weer langs. De dame in klederdracht had er nu een vest overheen en handschoenen aan. Het was nog vroeg en niet zo warm.
  Het is een verrassende mooie kijkhut.

  Geliked door 1 persoon

 3. Die vogelkijkhut mag er zijn, amai ni !
  Van de bible belt heb ik wel wat gelezen en gehoord… maar ik wist niet dat dat nog steeds bestaat.
  Is die gemeenschap zoiets als de Mormonen in Amerika ?

  Geliked door 1 persoon

 4. Als deze kijkhut al vier sterren krijgt, dan wil ik wel eens weten waar een vijf sterren te vinden is. Alhoewel, een kop koffie erbij serveren zou ook nog mogelijk kunnen zijn.

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat is een heel bijzondere kijkhut, dan nog met 2 verdiepingen.
  Dus die klederdracht hangt samen met het geloof. Hier in Zeeland zie je zelden nog vrouwen in klederdracht. Tot halverwege de vorige eeuw werd er nog regelmatig klederdracht gedragen in Zeeland. Tegenwoordig zijn de kappen, oorijzers en schorten achter de kastdeur verdwenen. Per eiland en per streek zat er verschil in kleding en sieraden. De klederdracht had niet te maken met het geloof, wel met traditie.

  Geliked door 1 persoon

 6. Dit is de typisch blauwe kleur van de klederdracht van Staphorst. Ook jonge vrouwen dragen dit nog wel, al wordt het wel minder. De mannen wilden na WOII, waarin ze een uniform moesten dragen, niet terug naar de klederdracht. Ook al omdat ze in fabrieken en in kantoren gingen werken. Persoonlijk vind ik die blauwe kleur niet mooi. De kleding is zo ontworpen dat de vrouwen licht naar voren gebogen lopen. Ook dat vind ik niet mooi. Evenmin de V-hals op de rug waar de huid altijd verbrand is. Ze hebben een omslagdoek tegen de kou, geen jas. Veel vrouwen trekken de klederdracht alleen nog naar de kerk aan.
  Mooi gebied hè.

  Geliked door 1 persoon

  • In deze omgeving is het voor een oudere generatie nog altijd gebruikelijk om in klederdracht over straat te gaan. Zoals ik al schreef, we zitten hier diep in de bible belt.
   Die turf langs de wanden vonden wij ook heel mooi. We hebben hier thuis nog wat oude turfjes liggen, maar die vallen intussen van ouderdom en ellende bijna uit elkaar.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.