Urk revisited

Zo kom je er tien jaar niet, en zo kom je er in ruim twee maanden tijd drie keer. Ik heb het over Urk. Nadat ik daar eind december een nieuwe camera had gekocht, heb ik er begin februari een nieuw statief aangeschaft. Thuis ontdekte ik, dat daar in combinatie met mijn camera een kleine onvolkomenheid mee was, die ik zelf niet kon oplossen.

En dus toog ik na overleg half februari nogmaals naar Cameranu. Ditmaal ging Aafje voor de verandering eens mee. Het was licht bewolkt, en dat gaf Urk en het IJsselmeer een heel ander aanzien dan de vorige keren. Ik grijp dit bezoek aan om de grijsheid van de laatste tijd maar weer wat te doorbreken …

Nadat ik weer netjes was geholpen bij Cameranu, besloten we samen nog even aan de waterkant te kijken. We begonnen onze kuier weer bij het vissersmonument. Daar vandaan maakte ik de bovenstaande foto’s van de windturbines aan de noordkant van Urk. Daarna namen we de trap naar beneden. Onderaan de trap heb ik deze foto gemaakt. Onder het vissersmonument bevindt zich het Urker distributiereservoir van Vitens …

Aafje was intussen al een stukje vooruit gelopen in de richting van de vuurtoren. Beneden gekomen, maakte ik vlak voor de bocht nog even een paar foto’s van de vuurtoren, die nu prachtig tegen de blauwe lucht afgetekend stond. Ik besloot een foto in de schaduw te maken …

In diepe concentratie verzonken, merkte ik de auto die ter hoogte van de misthoorn om de bocht kwam rijkelijk laat op. De chauffeur maakte lachend duidelijk, dat ik niet hoefde te schrikken en dat ik eerst mijn foto nog wel even mocht maken …

wordt vervolgd

41 gedachten over “Urk revisited

  1. Die Urkers zijn zo beroerd nog niet. 🙂 Mooie foto’s Jan! Onlangs keek ik nog eens naar een overzicht van alle vuurtorens plus hun lichtbereik aan de Nederlandse kust. Die van Urk stond er ook bij en toen ik moest ik me even in herinnering roepen dat daar ooit ook een zeekust was. En voor de scheepvaart op het IJsselmeer is een baken ook best handig!

    Geliked door 1 persoon

  2. Gelukkig wist met het kleine probleem met je statief snel op te lossen bij Cameranu en zijn er ook in Urk nog fotograafvriendelijke autobestuurders 🙂 Misschien een domme vraag maar was is dat distributiereservoir Jan ?

    Geliked door 1 persoon

    • Een distributiereservoir maakt onderdeel uit van het waterleiding netwerk.
      Op de website https://www.praktijkcodesdrinkwater.nl/begrippenlijst/ lees ik:
      ‘Een distributiereservoir is gebouwd in de buurt van een verbruikskern, waarbij het transport onder lage of beperkte druk plaatsvindt. Een distributiereservoir maakt het mogelijk om water gedurende de dag met een vlakke volumestroom te transporteren naar de zwaartepunten van verbruik om vanuit het reservoir de fluctuerende vraag in het voorzieningsgebied te dekken. De vulling van het reservoir en de levering vanuit het reservoir liggen in twee gescheiden drukgroepen. Het reservoir wordt gevuld en levert tegelijkertijd water. Een dergelijk reservoir kan ook dienen ten behoeve van het afvlakken van de productie.’

      Geliked door 1 persoon

  3. Van de blauwe luchten kunnen we hier vandaag alleen maar dromen. Regen, grijs, regen, grijs, regen etc ..
    Mooi straatje waar Aafje stapt! En de foto met de auto (zelfs ondanks de auto) is geweldig sfeervol!

    Geliked door 1 persoon

    • Dankjewel, hier is het ook vandaag weer niet veel beter. Het aantal dagen waarop we hier in februari de zon hebben gezien, is makkelijk op 1 hand te tellen.
      Er viel die dagen weer wat meer te spelen met licht en schaduw dan tijdens het grijze bezoek daarvoor. Dat geeft verschillende foto’s vandaag een fijn extraatje.

      Geliked door 1 persoon

  4. Ik scrolde naar beneden om commentaar neer te schrijven, en vak boven de “reactie” box schrijft M.B. dat de vuurtoren er prachtig op staat en dat ook de windmolens iets hebben – “Mijn Gedacht” zei ooit een bekende vlaamse acteur 🙂 . Alle gekheid op een stokje, het weer was die dag wel super, want die foto met de auto aan de vuurtorenweg met het tegenlicht en de donkere wolken, wel, die ziet er ook super uit ! Zie uit naar het vervolg.

    Geliked door 1 persoon

    • Gelukkig viel er die dag weer wat meer met het licht te spelen dan tijdens ons bezoek daarvoor met grijs weer.
      Windturbines heb ik in zekere zin al in mijn systeem geïntegreerd als landschapselementen die er op verschillende plaatsen bij horen en die ook hun eigen schoonheid hebben.

      Geliked door 1 persoon

  5. Mooi, de windmolens op een rij. Je wordt bijna bang dat de wieken in elkaar gaan grijpen.
    Er zijn nog best veel aardige mensen op de wereld. Mij wordt ook wel eens hulp aangeboden als men mij ziet worstelen met de gevolgen van de SI-ontsteking.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.