De laatste vette wormen

Afgelopen weekend hebben de jonge merels hun nestje in de pergola boven de vijver verlaten. Omdat ik toevallig de goeie kant op keek, zag ik het eerste jong zaterdagmiddag naar beneden fladderen. Uiteraard ben ik meteen met de camera in de hand op zoek gegaan. Het jong had kennelijk een goed verstopplekje gevonden, want hoewel ik hem wel hoorde, heb ik hem niet meer gezien ..

Toen ik zondag weer even bij het nestje keek, waren alle vogeltjes gevlogen. Wel heb ik pa en ma nog een paar keer met een snavel vol vette wormen onze tuin of die van buurvrouw Hulst in zien vliegen. Zij wisten de jonkies gelukkig nog wel te vinden …

Toen ik maandag tegen de avondschemering nog even de tuin in liep, hoorde ik de merels in en rond de hulst minutenlang alarm slaan. Meneer merel zag ik in een struik zitten tetteren, mevrouw leek in de hulstboom te zitten. Waarschijnlijk zwierf er een kat rond, maar die bleef dan verborgen achter de schutting van de buurvrouw. Na een minuut of zes keerde de rust weer …

Tot zover eerst de merels. Hopelijk komt er ook dit jaar weer een tweede nestje in de pergola.

38 gedachten over “De laatste vette wormen

  1. Het is de natuur, eenmaal vliegen ze uit. Maar het zal wel stil zijn in de tuin. Ze komen vast nog wel een keer dit seizoen.

    Gelukkig dat die ouders de jongen wel kunnen vinden. 😉

    Mooie foto´s van de merel met de snavel vol met wormen en de merel in vlucht.

    Geliked door 1 persoon

    • Dankjewel. Het waren de laatste foto’s die ik van de eerste broedsessie heb.

      Het was afgelopen week inderdaad een stuk stiller dan in de voorgaande weken. Maar dat zal niet lang meer duren. Vanmorgen vroeg zag ik meneer merel alweer met een snavel; vol droog mos of gras naar het nest vliegen. Kortom: deel 2 is in voorbereiding. :-)

      Geliked door 1 persoon

  2. Leuk om volgen, en mooie foto’s.

    Wij hadden ooit een merelnest in ons stadstuintje, waarvan één jong het overleefde. Dat beestje kwam regelmatig terug naar onze tuin, en had helemaal geen schrik van ons. Meneertje Mertens had ‘m eens gered na een aanval van een ekster, en toen ie het nest uitkwam, had ie dagen nodig om echt te leren vliegen en bleef hij vaak op een ladder achter in onze houtberging zitten.

    Geliked door 1 persoon

    • Het is prachtig om dat van dichtbij te kunnen volgen. Het feest begint hier gewoon opnieuw. Ik zag meneer merel vanmorgen alweer met een pluk droog mos naar het nest vliegen. Dat betekent dat er verse bekleding wordt aangelegd voor een tweede nestje. Ik ben er blij mee, hier kan ik er ook met weigerende onderdanen van genieten. 🙂

      Like

    • Zo is het, Rudi, zo lang de jongen nog in het nest zitten zijn ze redelijk veilig. Eenmaal in de grote buitenwereld zijn katten in de stad de eerste dagen vaak wel de grootste bedreiging. Meer dan hopen op het beste kunnen we niet.
      Jullie ook goeie paasdagen.

      Geliked door 1 persoon

    • Ze waren er inderdaad vroeg bij, maar dat is niet ongebruikelijk hier. Dit koppeltje merels – ik ga er tenminste vanuit dat het steeds hetzelfde koppeltje is – broedt al een aantal jaren in de pergola boven onze vijver. Afgelopen twee jaar vlogen de jongen rond eind maart-begin april uit. Ze waren nu een week vroeger. Hopelijk komt er in de loop van dit voorjaar net als vorig jaar nog een tweede nestje. Met dank aan mijn nieuwe camera heb ik van deze broedsessie nog meer genoten dn in voorgaande jaren.

      Jullie ook een mooi paasweekend.

      Like

    • Ik ben de betreffende buurvrouw gemakshalve buurvouw Hulst gaan noemen, omdat de hulstboom in haar tuin beeldbepalend is. Die hulstboom is een veilige burcht voor de mussen, mezen en merels wanneer er onraad dreigt van b.v katten of eksters. Maakt verder ook niet uit, waar het om gaat is dat ze alweer vroeg in het jaar een nestje hebben grootgebracht.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.