Blauw

Nadat ik in juli door een groot aantal vlinders werd weerhouden van een kuiertje op de heide in het Weinterper Skar, heb ik afgelopen week een nieuwe poging ondernomen. Omdat de bloemen, waarbij het de vorige keer krioelde van de vlinders, nu waren uitgebloeid, werd ik ditmaal niet afgeleid en kon ik zo doorlopen naar de heide …

100803-1353x

Erg veel was er niet te beleven op de heide. Omdat er donkere wolken over dreven, leken de vlinders en insecten zich allemaal schuil te houden. Na verloop van tijd kreeg ik bij de bocht van het paadje toch een vlindertje in het vizier …

100803-1355x

Ik had gehoopt een heideblauwtje te kunnen fotograferen, maar dit lijkt me meer een boomblauwtje. Niet dat dat wat mij betreft veel uitmaakt, want ook dit is een mooi vlindertje …

100803-1356x

Terwijl ik mijn weg vervolgde in de richting van het bankje, dat aan de rand van de heide tegen een boomwal staat, begon ik uit te kijken naar de klokjesgentiaan. Van deze prachtige bloemetjes, die op de rode lijst staan, bloeien er hier elk jaar wel een aantal. Het leek nu echter zoeken naar een speld in een hooiberg, maar uiteindelijk vond ik er toch eentje …

100803-1410x

Het enige exemplaar dat ik kon vinden, had zijn beste tijd intussen wel gehad, want de bloem was behoorlijk aangevreten. Nee, het gaat niet goed met de klokjesgentiaan …

100803-1412x

10 gedachten over “Blauw

 1. Zou toch super blij zijn met zo’n mooie foto van dit mooie vlindertje. Jammer dat het niet goed gaat met de klokjesgentiaan een mooie bloem, zou jammer zijn als hij straks niet meer in de natuur te bewonderen is.

  Like

 2. De dreigende wolken boven de heide zijn schitterend. Jammer voor jou dat daardoor de vlinders verstek lieten gaan, alhoewel je met het enige blauwtje wel weer een voltreffer had.

  Like

 3. Je hebt in ieder geval een klokjesgentiaan op de foto staan. Misschien dat je nog op herhaling kunt, als ik het verhaal van Heidehipper zo lees.
  Het blauwtje staat er mooi blauw op. 🙂

  Like

 4. Mooi de vlindertjes, je ziet ze idd weinig op het moment.
  Ook vogels en ander insekten niet, alleen vliegen waar je gek van wordt, waren ff in bargerveen, maar ook daar weinig te zien.
  Maar goed, ff de benen strekken 😉
  Heb vanmiddag ook een blauwtje op de foto gekregen, niet zo mooi en wat het is, zal eens opzoeken, moet eerst het verschil weten 😉
  Gezellige zondag met hoeplijk wat meer zon.
  Groeten.

  Like

 5. Mooi dat die wandeling weer gelukt is.
  Die vlinder is inderdaad een Boomblauwtje.
  Jammer dat je geen Heideblauwtjes hebt gezien. Een dikke week geleden waren ze er nog wel volop.
  De Klokjesgentiaan doet het inderdaad niet goed dit jaar. Helaas hebben dit jaar maar enkele exemplaren de kop boven de grond gestoken. Tenminste voor zover ik ze daar heb kunnen vinden. Een verklaring heb ik niet, droogte misschien? Dan zouden we de komende weken misschien nog een aantal mogen verwachten na die regen. Het kan nog.

  Like

 6. Welke soort het vlindertje ook is, het is een schoonheid.
  Jammer dat het zo slecht gaat met de klokjesgentiaan. Een beetje blauw op de heide doet het altijd goed.

  Like

Reacties zijn gesloten.